StoryEditorOCM
Dalmacijacivilizacijski standard

Vlast i građani krenuli u zajedničku borbu: Ukidanjem suda žele od Trogira napraviti provinciju!

Piše Gordana Dragan
15. ožujka 2018. - 14:50

Najava da se izmjenama Zakona o područjima i sjedištima sudova ukida stalna sudska služba u Trogiru izazvala je negodovanje i građana i lokalne vlasti.

Prijedlog spomenutog propisa našao se na klupama saborskih zastupnika u sklopu aktualne sjednice, koja traje do 23. ožujka.

– Neugodno smo iznenađeni tim prijedlogom. Trogir je grad koji broji 14 tisuća stanovnika i kojemu sa šireg područja gravitira još nekoliko tisuća građana. Službe poput Doma zdravlja, Policijske postaje i suda, koji "pokrivaju" susjedne općine Marinu, Seget i Okrug, naprosto znače civilizacijski standard – smatra gradonačelnik Ante Bilić (SDP).

– Ukidanje suda, koji u Trogiru ima dugogodišnju tradiciju, dodatno bi marginaliziralo naš grad. Prisjetimo se kako smo u Domu zdravlja ostali bez radiološke ambulante, a i postojeća policijska postaja zaslužuje viši status unutar MUP-ova sustava. Umjesto da dolazi do unapređenja nekih državnih službi, one se ukidaju. Pitam se što je sljedeće. Možda škole? – pita se prvi čovjek Radovanova grada.

Prema njegovim riječima, usvajanje spomenute odluke u Saboru negativno je za sve one koji žele živjeti u malim, ali funkcionalnim sredinama koje imaju uvjete za normalan život, poput Trogira.

– Borit ćemo se za zadržavanje stalne sudske službe jer će u protivnom naš grad, koji ima urbanu tradiciju od 2300 godina, naprosto postati provincija. Čini mi se da ovim potezom država to i želi – rezolutan je Bilić, koji nije propustio spomenuti kako mu nisu jasni kriteriji kojima su se vodili predlagatelji zakonskih izmjena:

– Zadržali su sud u Makarskoj, navodno se i Sinj izborio za samostalnost, a Trogir će ostati bez njega.

Trogirska pravosudna institucija trebala bi se pripojiti predloženom novom Općinskom sudu Split 2, a službenici bi morali putovati na posao u županijsko središte.

Prema prijedlogu, taj bi sud trebao obuhvatiti područja gradova: Kaštela, Solin, Omiš, Sinj, Trilj i Vrlika, te općina: Dicmo, Dugi Rat, Dugopolje, Hrvace, Klis, Lećevica, Marina, Muć, Okrug, Otok, Podstrana, Prgomet, Primorski Dolac, Seget, Šestanovac i Zadvarje.

Trogirski kroničar dr. Fedor Sentinella također se ne slaže s prijedlogom, te svoj stav potvrđuje podacima o stoljetnoj tradiciji djelovanja suda.

– Austro-Ugarska je imala sud u Trogiru i izgradila je zgradu koja se i danas koristi za tu svrhu, a mi smo sposobni danas ga uništiti. Ma kome je to palo na pamet?! Porastom broja stanovnika potrebe građana za "sudovanjem" su sve veće. U tom sudu radili su brojni suci koji su bili ugledni članovi društva i zajednice. Danas nam ništa više nije važno – naglašava dr. Sentinella.

Prvi sud u Gradskoj loži
– Još u doba srednjeg vijeka Trogir je imao svoj sud. Gradska loža na središnjem trgu služila je kao sudnica. U današnjoj zgradi smještenoj u sklopu zidina na istočnom dijelu povijesne jezgre uz rivu, ustanova je otvorena 1910. godine, kada je zgrada obnovljena prema nacrtu Čirila Ivekovića, dok je radove izveo arhitekt Eduard Žagar iz Splita. Zgrada je tada namjenski uređena, jer je na toj lokaciji sud djelovao još od 1828. godine, kada je ukinuta Trogirska biskupija koja je tamo bila smještena. Zbog trošnosti zgrade, pravosudna institucija je 1899. bila iseljena, te su započeli pregovori oko obnove objekta. Dogovoreno je da se zadrže njezini neogotički arhitektonski elementi i uklope u novu, današnju zgradu – doznajemo od povjesničara umjetnosti u Muzeju grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 05:57