StoryEditorOCM
Dalmacijaoštećena atrakcija

Vandalizam u Vučkovićima: 'Bandićevu' alkariću slomili i odnijeli koplje

11. ožujka 2018. - 15:53
Spomenik alkariću bez gornjeg dijela kopljasinj_spomenik_alkaricujjj

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u posljednje vrijeme očito nema sreće kada su u pitanju s njim povezani spomenici.

Nakon što su mu nedavno u Zagrebu ukrali bistu Ive Lole Ribara, u noći na srijedu u brnaškom zaseoku Vučkovići nepoznati počinitelj slomio je i odnio koplje sa spomenika alkariću, rad akademskog kipara Ivana Fiolića. Spomenik je u kolovozu 2015. godine, povodom 60. Vučkovića dječje alke, otkrio upravo Milan Bandić.

Mještani zaseoka Vučkovići, potomci slavnog plemena iz kojega je najpoznatiji fra Pavao Vučković, ponosni su na svoju dječju alku koju trče samo dječaci s prezimenom Vučković.

Jednako tako su ponosni i na spomenik alkariću koji smatraju obilježjem njihove, ali i svih drugih dječjih alka u cetinskom kraju.

Stoga su u srijedu mještani zaseoka Vučkovići, kada su primijetili da je spomenik alkariću oštećen i da mu nedostaje gornji dio koplja, bili više nego ogorčeni.

- Ovaj spomenik je od postavljanja postao turistička atrakcija, zaštitni znak našega zaseoka. Vjerujem da je do oštećenja došlo iz hira. Očekujem da će počinitelj, kada shvati što je napravio, koplje vratiti i ostaviti kod spomenika kako bismo ga mogli postaviti na pripadajuće mjesto – kaže Josip Vučković zvani Bećo, predsjednik Vučkovića dječje alke. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:31