StoryEditorOCM
Dalmacijaopasna ruševina

Obitelj iz Sinja samo je pukom srećom izbjegla tragediju: Padajuće grede s kuće strave zamalo su mi ubile i sina i oca!

9. ožujka 2018. - 09:36
Stipe Vrcan pokazuje urušeni zaštitni tunel

U četvrtak oko 7 sati urušio se dio drvenog tunela napravljenog prije desetak godina da bi štitio prolaznike od urušavanja zgrade u Vrcanovu oboru, znane kao "Vila Ramanjola", koju su Sinjani prekrstili u "kuću strave".

'Kuća strave' prijeti: prolaznicima je ugrožen život, svaki dan moraju igrati 'ruski rulet'

U prolazu se, srećom, u tom trenutku nitko nije zatekao, pa su izbjegnute žrtve. Na našim stranicama prije dva mjeseca pisali smo o toj prijetnji nakon što se tema našla na sjednici Gradskog vijeća.

- Gradske službe u tri navrata intervenirale su kod nadležnih inspekcija jer se radi o prestrašnoj prijetnji sigurnosti građana. Vlasnik kuće nije želio sanirati objekt o svom trošku. U takvim okolnostima našli smo se pred zidom - ustvrdila je tada gradonačelnica Kristina Križanac.

Već desetak godina "ruski rulet" svakodnevno igra 20-ak građana kojima je taj drveni tunel jedini prilaz kućama. S oronule zgrade koju su građevinski inspektori ocijenili opasnom za živote prolaznika učestalo su padali crepovi, dio fasade ili "vace" od muljike od kojih je izgrađena.

 

U blizini "kuće strave" jučer smo zatekli susjede Stipu Vrcana i Vladimira Rajevskog, koji su upravo komentirali što se dogodilo, uz konstataciju da izbjegnuta tragedija ne znači da se sličan scenarij ne može dogoditi već sutra. Upravo šjor Stipe, svima znani trener košarkaša "Alkara", otvorio je svoje dvorište kako bi njegovi susjedi mogli do svojih domova.

– Ovu kuću izgradio je prije više od 200 godina izvjesni Romanglia. Sinjani su se prozvali "Vila Ramanjola". Moj otac kupio je kuću 30-ih godina prošlog stoljeća i u njoj je bilo desetak stanova. Poslije Drugog svjetskog rata bila je nacionalizirana, a ocu je ostala samo katnica koju je izgradio u susjedstvu i u kojoj danas živim. Nekadašnja vila već desetljećima je gradsko ruglo jer je nitko nije održavao – naglasio je Vrcan i dodao:

– Danas radi nje živim u strahu, bojim se da bi se mogla srušiti na moju kuću. Posljednjih desetak godina upozoravamo, dolaze razne inspekcije, pišu zapisnike, ali nitko ništa ne poduzima. U dvorištu, uz samu zgradu, svakodnevno se igraju djeca. Ovo je po mom mišljenju sinjski komunalni problem broj jedan.

Njegov susjed Vladimir Rajevski kaže da je upravo on mogao biti žrtva incidenta.

– Prošao sam tuda jutros oko 6.40, jer sam išao na autobus za Split, a tada je još sve bilo u komadu. Sve grede od kojih je napravljen tunel koji bi nas trebao štititi su potpuno trule i pravo je čudo da još stoje – kazao je Rajevski (na slici ispod).

Podsjetimo, oronulu kuću prije desetak godina kupila je tvrtka "ADK design" iz Sinja s namjerom da je rekonstruira i preuredi zgradu s desetak stanova. Nakon što je obavljen dio radova, koji su po inspekcijskom nalazu još više ugrozili statiku objekta, nad investitorskom tvrtkom otvoren je stečaj.

 

Gradilište je napušteno, bivši vlasnik se ne pojavljuje, jednako kao ni stečajni upravitelj. Ali je zato Konzervatorski odjel prije dvije godine proglasio "Vilu Ramanjolu" spomenikom kulture. Najuporniji u traženju rješenja bio je Aleksej Rajevski.

– Već gotovo deset godina pokušavam doznati tko je odgovoran i tko bi nas trebao zaštititi od pogibelji. Nema institucije kojoj se nisam obraćao, ali svi su prebacivali odgovornost. Krajem prošle godine zamolio sam Joška Kontića, predsjednika Gradskog vijeća, da temu iznese na sjednici. Učinio je što je mogao, ali rezultata na terenu opet nema.

Poslije ovoga urušavanja beskonačno sam ogorčen, ali istovremeno i radostan. Otac mi je tuda prošao neposredno prije, a sin neposredno poslije urušavanja, na putu do škole. Što da su se zatekli u drvenom tunelu dok se rušio? Zbog toga sam u Policijskoj postaji podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog ugrožavanja života ljudi. U policiji su me korektno primili, saslušali me i kazali kako ne mogu ništa poduzeti jer nitko nije nastradao – dodao je Aleksej Rajevski.

Kontić: Klasična priča

– Ovo je klasična priča o običnim malim ljudima koji se nađu pred birokratskim zidom. U takvim slučajevima najvažnije je ne pomiriti se sa stavom "to nije naša nadležnost". Nakon spomenute sjednice razgovarao sam s gradonačelnicom Križanac, koja je zatim 7. prosinca od Konzervatorskog odjela u Splitu zatražila očitovanje o mogućnosti rušenja "kuće strave". Odgovora još nema. Žalosno. Ali to nije razlog za predaju nego za dodatni angažman – dodao je Kontić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:55