StoryEditorOCM
Dalmacijačak 70 točaka

Drama na Županijskoj skupštini: oporba napustila sjednicu zbog odluke o koncesiji za Bene!

Piše S. Barčot
5. ožujka 2018. - 17:33
zupanija_skupstina8-050318

16:03 - U 15.58  sati oporba je napustila Skupštinu dok je vladajuća koalicija HDZ i HGS s 28 vijećnika jednoglasno usvojila odluku o koncesiji za Bene. Oporba je prije izlaska županu Bobanu predala 15 amandmana za sljedeće točke dnevnog reda s koncesijama.

Oporba s dnevnog reda nije uspjela povući koncesije

Oporbeni vijećnici SDP-a, Mosta i Pametnog na početku sjednice splitsko-dalmatinske Županijske skupštine s dnevnog reda danas nisu uspjeli povući točke o davanju koncesija na pomorskom dobru na Benama u Park-šumi Marjanu, supetarskom hotelu Supetrusu u uvalama Banju i Veloj luci na Braču te koncesiju za uvalu Vruje ispod prijevoja Dupci kod Brela jer je za to bilo 19 od 46 nazočnih vijećnika.

 Na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine je 70 točaka, a glasuje se i o 50-ak koncesija, među kojima je i ona za Bene, zbog čega su se prošlih dana najviše protivili oporbeni vijećnici.

 Koncesija na Benama trebala bi pripasti tvrtki sina predsjednika te skupštine Petroslava Sapunara. Županijski vijećnik Mosta Miro Bulj podsjetio je kako je dosadašnja tvrtka Željka Keruma, koja je imala koncesiju na Benama kao javnome i kulturnom dobru smještenom u Park-šumi Marjanu, Županiji ostala dužna milijun kuna, a sada koncesiju na 15 godina dobiva tvrtka Nacional d.o.o. u kojoj je direktor Kerumov nećak.

"To je eklatantan sukob interesa gdje županijski partneri dijele plijen. Ovo je zaista županija koalicijskih partnera. Ono što se događalo oko Zlatnog rata, zbog čega je bivši župan Zlatko Ževrnja morao odustati od kandidature, je mala beba u usporedbi s ovim što se događa oko Bena. Ovo je tezgarenje na najnižoj razini", poručio je Bulj na sjednici.

Stranka Pametno traži da se poništi natječaj za koncesiju na splitskoj plaži Benama te poziva županijsku koaliciju HDZ-HGS na moralnu, političku i građansku odgovornost. Predlaže da se mogućnost davanja koncesije na pomorskom dobru povjeri Gradu Splitu ili da se omogući drugim tvrtkama koje nisu povezane sa Željkom Kerumom da se jave na natječaj.

Županijski vijećnik te stranke Ante Renić rekao je uoči sjednice da će vijećnici Pametnog u Gradskom vijeću predložiti da Grad Split preuzme upravljanje svojom plažom na Benama, koja je, drži, srce splitskog Marjana.

"Poništenje natječaja i odustajanje od očitog nepotizma vratilo bi povjerenje građana u smisao ovog natječaja. Ljudi su izgubili nadu, to je ono najgore što se dogodilo, jer su sve tvrtke koje su se javile na natječaj povezane sa Željkom Kerumom.

"Ne vidimo korist za građane, ali i gradski te županijski proračun da se koncesija na tu plažu da poduzeću National d.o.o. koje ne samo da nema zaposlenih, već nema ni novca na računu. Interesantno je da se ta tvrtka kao takva obvezala preuzeti dug tvrtke koja je do sada upravljala plažom Uvala Bene d.o.o. i čiji dug iznosi milijun kuna", rekao je Renić i dodao da bi s obzirom na to sve najbolje bilo da se odustane od očitog sukoba interesa.

 Član Kluba SDP-a Damir Krstinić istaknuo je da su Bene cijena vlasti te kako je "u cijeloj priči bitno da se zapitamo je li u redu da je na čelu gradske komunalne tvrtke koja bi trebala upravljati koncesijama u općem interesu osoba čiji će nećak dobiti koncesiju, a na čelu predstavničkog tijela koje će koncesiju dodijeliti je otac osobe koja će dobiti koncesiju".

"Osobno se pitam je li im bar malo neugodno, u prvom redu predsjedniku Županijske skupštine da na ovaj način raspolaže javnim dobrom", istaknuo je Krstinić.

Sjednica se nastavlja.

 U Skupštini Splitsko-dalmatinske županije HDZ i HSS imaju 22 mandata, Most 10 , SDP i HNS osam, HGS sedam i  Pametno  četiri mandata.

(Hina)

15:40 - Vijećnici SDŽ Skupštine od 14.08 sati raspravljaju o 17. točki dnevnog reda (ukupno ih je 71.) - Odluka o davanju koncesije za splitsku plažu Bene na 15 godina tvrtki Nacional Igora Sapunara.

12:33 - Peta točka je rasprava o naknadama za rad političkih stranaka, godišnje ukupno 2 milijuna kuna. Mostovci amandmanom traže da se novac uplati Fondu za skupe lijekove za liječenje djece s područja županije, a ne na račun strankama u Zagreb. No, HDZ-ovci većinom na to ne pristaju i ne žele županijski novac iz proračuna dati djeci, već ide strankama.

10:55 - U tijeku je Županijska skupština Splitsko-dalmatinske županije. Na dnevnom redu je čak 70 točaka, a glasovat će se o 50-ak koncesija, uključujući i onu za Bene.

Miro Bulj nazvao je koncesiju za Bene malom bebom za Zlatni rat. 

Oporba je tražila skidanje s dnevnog reda točaka o koncesiji Supetrus hotela, Bena i Vrulje, no taj prijedlog nije prošao budući da oporba ima 20 ruku, a vladajući 28. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:34