StoryEditorOCM
Dalmacijapogledajte video

Sramota u Kaštelima: na dječjem karnevalu pred mališanima spalili LGBT slikovnicu s dvije mame i dva tate

Piše Jakov Žarko, PSD
4. veljače 2018. - 17:50
djecje_maskare7-040218

Donjokaštelanske maškare okupljene u udruzi "Poklade" spremno će kazati – i ovaj put smo uspjeli! I jesu, jer je 37. dičji krnjeval, koji je jučer održan u nazočnosti oko 500 djece, u javnosti podigao prašinu. Razlog? Spaljeni krnje-slikovnica s dvije mame i dva tate. Riječ je o takozvanom krnji, tradicionalnom krivcu za sve loše u protekloj godini, a kojeg organizatori dičjih maškara u gradu podno Kozjaka vide u LGBT slikovnici. Komentari su podijeljeni, jedni kažu kako valja razumjeti maškare jer se rugaju svemu i svačemu, a drugi kako ovogodišnji krnje nije primjeren za događaj na kojemu su djeca bila u prvom planu.

Kiša ove nedjelje ipak nije zaustavila veselu povorku 37. dičjeg krnjevala, koja je donjokaštelansku rivu obojila svim mogućim bojama, a u razigranoj koloni, koja je, kao i svake godine, krenula od Lucijina puta u Kaštel Štafiliću, predvođena Kaštelanskim mažoretkinjama i pod budnim okom ovogodišnje male kraljice Krnjevala Petre Vrgoč, svoje su šarene kostime u pratnji teta i učiteljica ponosno prošetali mališani iz kaštelanskih gradskih i privatnih vrtića, osnovnih škola "Bijaći" i "Prof. Filip Lukas", kao i Doma za djecu "Miljenko i Dobrila".

Bilo je tu svega, osim već uobičajenih indijanaca i autohtonih hrvatskih kauboja, vilenjaka i šumskih patuljaka, malih arheologa i Irca, ali i hrvatskih kraljeva i kraljica, junaka djeci omiljenih TV serijala, malih ura ili satova, fidget spinnera, karotica, bubamara i leptira, jaja na oko... Nakon defilea rivom, organizatori iz KKU-a "Poklade" pobrinuli su se da se vesela atmosfera nastavi i na prostoru nekadašnjeg "Plavog Jadrana", gdje pjesme, plesa i dobrog raspoloženja nije nedostajalo.

A na kraju za sve što je malim maškarama (ovaj put vjerojatno nešto starijim) zadavalo brige, prema tradiciji je pročitana osuda i spaljen ovogodišnjeg krnje – aktualna slikovnica. Maškare su zaključile, kao u starom filmu "Imam dvije mame i dva tate", priči koja danas nikako ne drži vodu, "na parove razbroj se: mama jedan, mama dva, a za rodit dicu one zamole rodu", pa su uz (nerazumljivu) poruku "ti moš govorit kontra mene i kontra ćaće, matere i dice, ma neću da čujen ništa kontra moje slikovnice" krnju spalili na lomači. I podijelili javnost.

Ranije objavljeno:

U Kaštelima je na dječjem karnevalu pred nekoliko stotina okupljenih spaljena slikovnica s dvije mame i dva tate.

Vijest je brzo osvanula na društvenim mrežama, a o sramotnom potezu kaštelanskih organizatora izvijestili su nas i zgroženi čitatelji. Podsjetimo, prije dva tjedna je javnosti predstavljena prva LGBT slikovnica za djecu u Hrvatskoj, što je izazvalo bijes pojedinih udruga.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:24