Dalmacija Split županija

lito ide mala...

U Podstrani se gradi nova plaža vrijedna gotovo 20 milijuna kuna: tvrde da će biti najljepša u Dalmaciji, a pogledajte s kakvim će sve sadržajima raspolagati

lito ide mala...

Do ljeta će Općina Podstrana dobiti novu plažu koja je samo dio projekta uređenja obalnog područja od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice u Strožancu, vrijednog 18.6 milijuna kuna. Uz plažu planirana je izgradnja parkirališta, zelene površine, igrališta za odbojku na pjesku, boćališta, javnog zahoda i svlačionice. U središnjem dijelu bit će i biciklisitička staza.

Uređenje Obale trenutno je najznačajniji projekt Općine Podstrana kojemu je cilj unaprijediti turističku infrastrukturu odnosno urediti plaže koje dosad nisu bile infrastrukurno adekvatno opremljene, a financira se sredstvima iz proračuna Općine Podstrana, Ministarstva turizma i Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova EU, Županije Splitsko-dalmatinske, Hrvatskih voda i Urbane agromeracije grada Splita.

- Projektom je obuhvaćeno uređenje i rekonstrukcija plaže i obalnih konstrukcija, izgradnja objekata koje će biti u funkciji plaže i šetnice, izgradnja i rekonstrukcija pristupnih kolnih i kolno-pješačkih prometnica i pješačkih staza te izvedba novih infrastrukturnih objekata - kazao je načelnik Općine Podstrana Mladen Bartulović prilikom obilaska radova sa županom Blaženkom Bobanom.

- Ovo će biti i plaža grada Splita i Splićana. Županija je u ovom projektu, kroz 2017. godinu, sudjelovala s više od tri milijuna kuna, a sličan iznos planiramo izdvojiti i u 2018. godini za dovršenje projekta. Nadam se da će izvođač dinamiku obavljanja radova nastaviti istim tempom i da će plaža do ljeta biti gotova. S obzirom da će Žnjan ove godine imati prijelaznu godinu, nadam se da će mu nova plaža u Podstrani biti dostojna alternativa i na koncu da će se mnogi naviknuti na nju te sljedećih ljeta nastaviti dolaziti - rekao je župan Blaženko Boban.

Inače, projekt se radi u dvije faze. Prva faza obuhvaća plažu koja se proteže od sportske lučice Strožanac do hotela "Lav", a druga faza se proteže od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice u Strožancu.

Dok je prva faza projekta u fazi stagiranja jer se čeka dobivanje građevinske dozvole za izgradnju kanalizacije, druga faza čiji prostor obuhvaća više od 34.000 metara četvornih bit će završena do početka sezone.

- Faza II bit će gotova do ljeta 2018. godine, jedino postoji mogućnost da se predviđenih 6.250 metara četvornih hortikulture, zbog vručina odgodi za poslije ljeta. A Faza I, vrijedna više od 30 milijuna kuna je u fazi čekanja dok ne dobijemo građevinsku dozvolu za projekt izgradnje kanalizacije za nekoliko stotina metara Podstrane na kojem nije riješena odvodnja kanalizacije. Čim dozvolu dobijemo, završit ćemo i tu fazu projekta - kaže nam načelnik Bartulović.

Cilj cjelokupnog projekta također je i jačanje konkurentnosti Općine Podstrana kao turističke destinacije a time i povećanje ukupnog broja dolazaka turista. Budući da je projektom predviđena izgradnja prilaza u more za invalidne i slabo pokretljive osobe, i u tom dijelu se očekuje porast dolazaka te zasebne ciljane skupine.

Očekuje se i ekspanzija turističkog poduzetništva kafića, restorana, sladoleda, najama dodatnog zabavnog asortmana kako za djecu tako i za odrasle za koje je predviđeno 3000 metara četvornih površine projekta.

A načelnik Bartulović naglašava da će na toj površini biti izgrađeno nekoliko kvalitetnih ugostiteljskih objekata.
Župan Boban i načelnik Bartulović smatraju da će realizacija ovog projekta značajno doprinijeti i kvaliteti života lokalnog stanovništva, a vjeruju da će korist od njega imati i okolni gradovi te općine.

Naslovnica Split županija