StoryEditorOCM
DalmacijaSlobodna otkriva

Projekt od 120 milijuna eura mogao bi potpuno promijeniti jugoistočnu vizuru Splita: od Duilova do Stobreča protezat će se šetnica, marina sa 700 vezova i dva umjetna otoka

23. prosinca 2017. - 14:56

Ako se ostvari najava, za šest godina između Duilova i Stobreča izgradit će se nova marina sa 700 vezova i obalna šetnica, duga kilometar i pol.
Kako "Slobodna" prva doznaje, riječ je o projektu vrijednom 120 milijuna eura, koji priprema Županijska lučka uprava pod radnim nazivom "Luka Orišac", a uključivat će spomenutu lučicu i "lungomare", te dva umjetna otočića. U novoj nautičkoj zoni, prema predviđanjima, svoje radno mjesto našlo bi 700 ljudi.
– Ideju o "Luki Orišac" smo imali nekih šest mjeseci prije izbora, no čekali smo novi saziv Županijske skupštine i donošenje odluke o određivanju granica lučkog područja na tom dijelu splitskog obalnog pojasa. Odluka je usvojena i sada krećemo u realizaciju toga javnog projekta koji će se financirati iz naših vlastitih izvora i europskih fondova – potvrdio nam je Domagoj Maroević, ravnatelj županijske ustanove.
Prema njegovim riječima, idejno rješenje bit će kompletirano tijekom 2018. godine, odluku regionalnog parlamenta o izmjeri granica lučkog područja su dobili, pa sada treba sve to staviti i u splitski Generalni urbanistički plan.
– Tu ne bismo trebali imati većih problema, jer je ovo konkretni plan uređenja prostora od Duilova do Stobreča, pa očekujemo podršku i gradskih vijećnika. Uredili bismo, naime, obalni pojas dug 1850 metara, širok oko deset metara, uz dva betonska mula istočno od kompleksa hotela "Zagreb". Uz šetnicu, tu bi bila i marina s ukupno 700 vezova, od čega 400 komunalnih vezova i 300 nautičkih. Vezovi bi bili uz obalu, ali i sa sjeverne strane oba otočića koja bismo izgradili, dok bi na njihovoj južnoj obali imali plaže – naglasio je Maroević čiji drugi mandat na čelu Županijske lučke uprave istječe za godinu i pol.
– Novi, treći mandat me apsolutno ne opterećuje, treba raditi i pripremati projekte, a to je dugotrajan posao. No, tko sretniji od mene kada se realizira i ovaj, nužan za uređenje tog dijela grada – istaknuo je ravnatelj, koji se može pohvaliti i rastom prihoda od 300 posto otkad predvodi regionalnu instituciju.
Maroević procjenjuje kako će se projektna dokumentacija za projekt Orišac izrađivati od dvije i pol do tri godine, a toliko razdoblje će trebati i za samu izgradnju planiranih objekata.
– Splićani i Stobrečani bi na kraju trebali dobiti novu obalu, nautičke vezove, popratne sadržaje i dva otočića, pojedinačne površine između 50 i 60 tisuća kvadrata. Prvom smo dali radni naziv "kulturni", a drugom "sportski". Na prvom ćemo izgraditi muzej, izložbeni dio i morski akvarij od 10 tisuća metara četvornih, vrijedan 40 milijuna eura. Usporedbe radi, akvarij u Genovi, na 3500 kvadrata, godišnje posjeti više od 1,3 milijuna posjetitelja – rekao je ravnatelj, te dodao:
– Na drugom otočiću bit će jedriličarski kamp, sportska i rekreacijska zona, a novac za tu investiciju osigurat ćemo iz EU-ovih fondova, odnosno prijavom na međunarodne natječaje.


1,5
kilometara trebala bi biti duga obalna šetnica od platoa ispod hotela 'Zagreb' do Stobreča

400
komunalnih vezova i još 300 nautičkih iznosio bi kapacitet planiranog nautičkog objekta

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:23