Dalmacija Split županija

biser dalmacije

Imotski ovo već dugo nije vidio: Modro jezero naglo se napunilo vodom, a boja mu je - očaravajuća!

biser dalmacije

Nakon puna tri mjeseca bez vode imotsko Modro jezero napokon je prije par dana opet dobilo vodu. Točnije, 17. prosinca u noćnim satima proradili su mu izvori.
U utorak, samo dva dana poslije, dubina njegove vode već je na petom metru. Očito da su posljednje kiše bile itekako obilne jer ovako naglo punjenje vodom jezero poodavno nije doživjelo.
U Imotskom kažu, a to je i istina, da Imotski ima ime, a prezime mu je Modro jezero. Imotski bez njega nije Imotski. Stoga nakon tri mjeseca zebnje opet u jezeru ima vode. Činjenica je, također, da je boja njegove vode upravo kada izvire i najljepša. Nebesko plava, očaravajuća za oko, bit će još nekoliko dana, a onda se boja mijenja.
Zapravo, boja vode konstantno se mijenja, počevši od ovako plave, do tamno modre, nekada u jesen i zelene. Sve ovisi i o vremenskim prilikama, godišnjem dobu, ali i o nekim prirodnim  pojavama, koje još nitko nije odgonetnuo.
No, to i nije bitno, vele Imoćani, bitno je da je voda ponovno došla, da se Modro jezero puni i da će opet biti ukras svoga grada Imotskog.

Vijest se odmah proširila cijelom Imotskom krajinom: proradili izvori u Modrom jezeru!

Naslovnica Split županija