StoryEditorOCM
Dalmacijažupanijska skupština

Oporba kritizira proračun: Kupujete glasove sitnim komunalnim uslugama i još dižete kredit za Lećevicu!

11. prosinca 2017. - 13:33
zupanijska_skupstina33-111217

12:33 - U ime kluba vijećnika Mosta o predloženom proračunu je govorio Miro Bulj:

- Povećanje rashoda nije za razvoj već za osiguranje novog mandata stranci HDZ-a koji je tu od početka i osnivanja županije. Kupujete glasove sitnim komunalnim uslugama asfaltom do svakog kokošinjca, pa 40 milijuna kuna povećavate pomoć za nazaposlene, a smanjujete za 105 milijuna izdvajanja za razvojne projekte. I još dižete kredit od 60 milijuna za gradnju Centra Lećevica. Nema ovdje razvoja kada 40 posto izdvajate za plaće djelatnika i PR-a župana. Bolje da ta sredstva date općinama i gradovima.

U istom smjeru prozvao je župana i Ante Renić iz Pametnog:

Maskirate stanje, nemate razvojnu politiku, opet smo promašili za 100 milijuna kuna. Županija je samo puki protok sredstava, a pritom skup i neučinkovit, iako vidimo županov napredak u socijalnim davanjima. Iako moramo svi znati kako prosječna hrvatska obitelj mjesečno izdvaja za državu oko 13.000 kuna, godišnje samo 120.000 kuna na poreze i prireze, a nisu zadovoljni ni zdravstvom, ni sudstvom ni školstvom, ni policijom koja nema ni za jakete ni vatrogascima koji nemaju opremu.

Nevenka Bečić (HGS) podržala je proračun smatrajući kako se u ICT sektor omogućava mladim obiteljima dobra platforma za poduzetništvo, a proračun podržava i HDZ-ov klub što je iznio vijećnik Ivica Kusić.

Sam župan Boban osvrnuo se na netočnost podataka kako 40 posto proračuna ide na plaće županijskih uposlenika iznoseći ove brojke:

- Ukupno se izdvaja 4,8 posto od proračuna za plaće, odnosno 9 posto vlastitih sredstava!

Pesimističan je bio SDP-ovan Vedran Lendić:

- Dugo govorim o proračuni, pa bi nažalost ono što sam pričao 2014. godine morao i sada ponoviti., isti projekti ista obećanja. Pa već desetljeće obećavate tunel Ravča, i čekat će nas još jedno minimalno deset godina.

Iznosili su predstavnici oporbe i druge primjedbe, kroz amandmane, na proračun za 2018.godinu, kao i Ante Čikotić (Most):

Uđite župane u strukturu rashoda, gdje se može također puno uštedjeti, jer se brojni pročelnici bore za svoje projekte, koji baš i nisu primarni za sve stanovnike. A štekamo na ono bitno – pa imamo katastarske knjige još iz doba cara Franje. Pa kako ćemo se prijavljivati na projekte bez upisanog vlasništva? Ujedno Nastavni zavod za javno zdravstvo može još više sam uprihoditi na tržištu, dok druga županijska ustanova "More i krš" uopće nije vidljiva javnosti, a raspolaže milijunima.

Danijel Kukoč, koji se nakon zamrzavanja mandata 4. srpnja ove godine, danas vratio u vijećničke klupe, bio je oštar, prozivkom koalicijskog partnera vladajućeg HDZ-a, članove HGS-a:

- Od HGS-ovaca nisam čuo kritiku na proračun, valjda vas je strah da sutra HDZ-e uzme drugog koalicijskog partnera o čemu se već priča na hodnicima.

10:48 - Župan Blaženko Boban upravo je županijskim vijećnicima predstavio proračun za 2018. godinu, očekujući njegovo usvajanje budući se radi o dokumentu kojim će se pomoći svakom stanovniku u našoj, prostorno najvećoj županiji.

- Ako ga usvojite imat ćemo sredstava za mnogobrojne projekte koji su namijenjeni prvenstveno djeci, mladima i razvoju ruralnih krajeva. Radi se o 894 milijuna kuna od čega se 456,9 milijuna odnosi na županijski proračun, dok je 437,1 milijun kuna vlastitih sredstava i namjenskih prihoda proračunskih korisnika. Ukupni prihodi i primitci su veći za 52,1 milijun kuna odnosno 6,1 posto u odnosu na ostvarenja u 2016. godini, preciznije 5,7 milijuna kuna odnosno 0,6 posto više od rebalansa 2. proračuna u 2017. godini - iznio je vijećnicima brojčane podatke župan Boban.

10:14 - Jadran Ćizmić (HDZ) upitao je što je izgradnjom nove ambulante u Dugom Ratu, na što je Dragomir Petric, ravnatelj županijskog Doma zdravlja, kazao kako imaju prostor u bivšoj tvornici uz obećanje trenutnih vlasnika iz Velike Britanije, kako će se Domu dati zamjenski prostor, na što oni pristaju pa makar u roh-bau izvedbi, iznoseći žaljenje što se u sklopu novog vatrogasnog doma nije planirala ambulanta, naravno nadajući se skorom rješenju i ovog problema.

Na upit Bože Župića (HDZ) kako je sutra sjednica gdje se odlučuje o utjecaju studije na okoliš termoelektrane Peruća, te koji je stav županijskih vijećnika, župan Boban je bio koncizan:

- Zaključak se naš zna, županijski predstavnici neće podržati studiju!

Mostovci Ante Pranić i Miro Bulj prozvali su HDZ-ovce zbog mnogobrojnih obećanja, konkretno za cestovne pravce u županiji i spojeve Sinja, Omiša, Imotskog na autocestu, dok je Miro Bulj tražio odgovor i na ovo:

- Što je sa dugom od 700.000 kuna koncesije koju za gospodarenjem Uvale Bene nije uplatila istoimena tvrtka. I kada ćete postaviti šator pred Vladom, a ja ću s vama, pa ćemo zajedno postavljati pitanja kada će se riješiti problemi Splitsko-dalmatnske županije?

Županov odgovor:

- Vezano za koncesiju ću vam odgovoriti u pisanom obliku, a drugo pitanje ne znam na koji način vama dati odgovor, kada sam svima pokazati i papir sa proračunom Hrvatskih cesta za 2018. u kojem je i tunel kroz Kozjak. Valjda i to nešto znači. A za ostale cestovne pravce, u mandatu ću ih i realizirati, te ću vam u pisanom obliku detalje i dostaviti.

No Bulj nije bio zadovoljan:

- Kada si bogataš onda možeš biti dužan za koncesiju, a kada si siromašan onda vam skidaju glavu. Trebali ste znati u ovih šest mjeseci što ste župan i za ovo dugovanje, a za drugo pitanje godinama slušamo iste priče za spoj Sinja, Omiša, a pogotovo Imotskog. Sada u ovo Božićno vrijeme su šatori jeftiniji, pa ajmo zajedno kampirati i boriti se za Dalmaciju, a ne samo pljeskati jeftinim PR-a papiruštinama koje nam šalju.

9:31 - Minutom šutnje za dr. Franju Tuđmana i Slobodana Praljka, započela je 6. sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije uz prisustvo 45 od ukupno 51 vijećnika, dok je aktualni sat za vijećnička pitanja otvorila Sandra Mitrović-Nikšić, SDP-ovo vijećnica. Dva pitanje je uputila, prvo županu u svezi izgradnje brze ceste Split-Omiš, koju građani čekaju desetljećima, te upit u svezi izgradnje luke u Omišu.

- U više navrata smo imali sastanke sa Hrvatskim cestama i rečeno nam je kako su u tijeku izrade studija, a kako će se 2019. godine spajati most preko Cetine sa nakličkom, odnosno tugarskog cestom. No kompletna izgradnja te ceste je u programu 2020.-2025. - iznio je župan Blaženko Boban, dok je vijećnica tražila tematsku sjednicu o ovoj temi.

Petroslav Sapunar, predsjednik Skupštine, obećao je ako se stvore uvjeti za organiziranje tematske sjednice, problema u tom smjeru neće biti.

Na drugo pitanje odgovorio je Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo splitsko-dalmatinske županije, kazavši kako gradnja luke u Omišu je još u stadiju traženja dozvola, budući su naišli na brojne probleme, od primjera kako se tek na 30 metara dubine našlo tvrdo tlo za gradnju. Pa se očekuje početak radova na ovom projektu vrijednom 80 milijuna kuna, tijekom 2018. godine.

Na 6. sjednici su prisegnula i dva nova vijećnika, preciznije zamjene. Umjesto SDP-ovca Danijela Kukoča u vijećničku klupu sjest će Ante Projić, dok umjesto mostovke Ivana Ninčević Lesandrić vijećničku funkciju preuzima Ivan Andabaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:54