Dalmacija Split županija

počinje rekonstrukcija

Sat vremena vožnje od Splita do Solina uskoro će biti samo ružna uspomena? Od Božića 2018. zbogom semaforima kod bivšeg Mercatora

počinje rekonstrukcija

Počeli su pripremni radovi na rekonstrukciji raskrižja solinsko-splitske obilaznice i Mravinačke ceste kod trgovačkog centra "Mercator".

Posao su dobili po zajedničkoj ponudi tvrtke "Cestar" iz Splita i "Hering" iz Širokog Brijega (BiH), formalno preko svoje podružnice u Pločama, za 19,22 milijuna kuna, uključujući PDV. Partneri su im "Institut IGH" iz Zagreba za projektiranje i nadzor, te "Geokompas" iz Splita za geodetske radovi, a sve ide u istu, navedenu cijenu.

- Izvođač radova uveden je 30. studenoga, u posao na rekonstrukciji jadranske magistrale, denivelacije raskrižja magistrale s Mravinačkom ulicom - kazala nam je Tamara Pajić, iz Ureda za odnose s javnošću "Hrvatskih cesta", koje su objavile natječaj.

- Nakon uvođenja u posao izvođač će obavljati pripremne radove, bez većeg ometanja prometa, dok će značajniji radovi započeti nakon božićnih i novogodišnjih blagdana - najavljuju tako iz “Hrvatskih cesta”.

Planirano trajanje radova je dvanaest mjeseci od uvođenja u posao, a što uključuje i predvidivu obustavu radova za vrijeme trajanja turističke sezone.

Navedena obustava radova odnosi se na sve radove koji utječu na potrebu privremenih zatvaranja voznih trakova Magistrale odnosno ceste Solin-Split od 15. lipnja do 15. rujna.

Inače, druga valjana, ali neprihvaćena ponuda na natječaju bila je također zajednička "Poduzeća za ceste Split" s partnerima "Strabag" i "Geodetika", oba iz Zagreba, te "Pomgrad inženjering" iz Splita s ponudom od 19,88 milijuna kuna.

Građani Splita, Solina, Kaštela i drugih okolnih mjesta sigurno ne mogu dočekati početak projekata na rješavanju prometnih gužvi na ulazu i izlazu iz grada, jer pri većim zastojima i gužvama, u frekventnijim satima i danima, iz Splita se primjerice do Solina, zna putovati i skoro po sat vremena.

Kako smo već pisali, problem slabe protočnosti Jadranske magistrale od solinske Širine do Poljičke ceste u Splitu “Hrvatske ceste” planiraju rješavati u tri faze.

Prva faza bila bi izgradnja spomenutog nadvožnjaka, a drugu fazu činila bi izgradnja ulazne "rampe" s istočnog kolnika Ulice Zbora narodne garde u Splitu prema obilaznici u smjeru Solina i izgradnja "rampe" za izravan prilaz s obilaznice na Poljičku cestu, za što je pokenut postupak izrade projekata, dok su ishođenje građevinske dozvole i početak radova najavljivali u 2018. godini.

Treća faza bi bila rekonstrukcija raskrižja na Širini u Solinu za koje se izrađuje idejno rješenje, a potom slijedi izrada kompletne dokumentacije.

Riječ je, inače, o raskrižju koje je po prosječnom godišnjem dnevnom prometu, drugo najprometnije čvorište u Hrvatskoj.

 

Naslovnica Split županija