StoryEditorOCM
Dalmacijaza nevjerovati

U obnovljenom odjelu trogirskog Doma zdravlja prokišnjava krov, liječnici vodu skupljaju u kante!

Piše Gordana Dragan
29. studenog 2017. - 09:57

Oni koji su prije proširenja i obnove odjela hemodijalize u trogirskom Domu zdravlja u siječnju ove godine ukazivali na to da prvo treba riješiti problem dotrajalog krovišta koje desetljećima prokišnjava, očito su bili u pravu.

U kišno vrijeme, u prostoriji u kojoj se presvlači medicinsko osoblje, voda sa stropa "pljušti" kao iz kabla. Slijeva se u jednu posudu i zaposlenicima, pored svakodnevnih zahtjevnih obveza prema teško bolesnim pacijentima, stvara dodatne brige.
Javno je taj problem iznesen na jednoj od Županijskih skupština, a mi smo tragom te informacije kod dr. Dragomira Petrica, ravnatelja županijskog Doma zdravlja, provjerili je li točna.

- Znam o čemu se radi. U jednoj svlačionici na stropu se nalazi rupa iz koje kapa voda kada kiši. Pokušali smo na krovu naći otvor iz kojeg se voda cijedi, ali nismo uspjeli. Najvjerojatnije istječe kroz instalacije - kazuje dr. Petric.

Dodao je da se radi o benignom problemu kakvih u županijskim domovima zdravlja ima "kao u priči". Smatra da je jedino rješenje problema sanacija ravnog krovišta na način da se na njegovoj ispucanoj ploči postavi nova folija koja bi interijer štitila od prokišnjavanja.

- Taj krov je krpan više puta, međutim, to nije trajno rješenje problema. Prije preuređenja hemodijalize znali smo, dakako, za problem, ali sanacija krova bila je skupa, a mi smo htjeli teškim bubrežnim bolesnicima, osim kvalitetnog liječenja i zdravstvene skrbi, osigurati i uvjete za ugodan boravak na hemodijalizi - nastavlja dr. Petric.

- Da možda voda kapa u dvorani u kojoj su pacijenti, sigurno bi drukčije reagirao, ali budući da je u garderobi, držim da se radi o zanemarujućem problemu. To će tako kapati možda godinu dana dok ne popravimo krov, što će stajati i do 400.000 kuna.

Procedura je da se ta investicija uvrsti u naš plan za iduću godinu, potom ide na raspravu u Županiju pa je na koncu odobrava Ministarstvo zdravstva. Hoće li ona s obzirom na financijsku besparicu i veliki popis "želja" koje traže i drugi županijski domovi zdravlja biti među prioritetnim, to ostaje vidjeti - naglasio je dr. Petric.

Na upit je li se novcem od skoro pet milijuna kuna, koliko se utrošilo za proširenje i preuređenje hemodijalize, trebao najprije trajno riješiti važan problem dotrajalog krovišta koje donosi glavobolju ne samo hemodijalizi već laboratoriju i ostalim obiteljskim ordinacijama, dr. Petric je odgovorio da se moralo pristupiti preuređenju hemodijalize, jer ona nije odgovarala novim propisima i kao takva nije imala potrebne dozvole.

- Tri nova mjesta koja su se dobila preuređenjem još uvijek nisu u upotrebi. Ona su "potencijalna", ako bude više pacijenata, ali moj glavni cilj kada se krenulo u taj posao bio je podignuti kvalitetu liječenja bubrežnim bolesnicima, a odjel urediti vrhunski, koji udovoljava propisanim standardima liječenja takvih bolesnika - ustvrdio je dr. Petric.

Neslužbeno doznajemo da su zaposlenici dijalize najprije uočili da se na stropu u garderobi nalazi velika vodena mrlja, koja je tako stajala neko vrijeme. U prostoriji poviše, radnici koji su obavljali radove na preuređenju dijalize, znajući za problem prokišnjavanja krova, postavili su posudu koja se punila vodom za vrijeme kiša.

Kad bi se posuda prepunila, voda je iz nje curila uokolo jer se posuda nije praznila i tako je "probila" do stropa garderobe. Budući da je strop bio previše ovlažen, jednog dana posuda s vodom našla se na podu garderobe. Sva sreća da u prostoriji tada nije bilo nikoga i da pritom nitko nije ozlijeđen.

Gradonačelnik Bilić: Dom zdravlja ima puno problema

Sa spomenutim problemom upoznat je trogirski gradonačelnik Ante Bilić. Rekao je da to nije jedini problem u trogirskom Domu zdravlja.
- Početkom iduće godine on će ostati bez očne ordinacije, ordinacije medicine rada, ordinacija za ultrazvuk prestala je s radom, a poseban problem je zapušten okoliš o kojemu ŽDZ ne vodi računa i predstavlja ružnu sliku prostora nadomak povijesnoj jezgri uvrštenoj u UNESCO - rekao je Bilić.
Zbog navedenog planira sastanak s ravnateljem dr. Petricom, a nastojat će, kaže, da se ti problemi aktualiziraju preko trogirskih vijećnika u Županijskoj skupštini.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:14