StoryEditorOCM
Dalmacijademografska obnova

Svako novorođenče u Splitsko-dalmatinskoj županiji dobit će novčanu pomoć i bonove, neka će se djeca financirati do treće godine, a iznosi će ovisiti o ovome...

22. studenog 2017. - 17:08
beba_bruna-181213

 Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u srijedu je najavio da će se u okviru proračuna za 2018. naći i demografske mjere za što je predviđeno oko 6,2 milijuna kuna, a prihvate li županijski vijećnici prijedlog proračuna te će se mjere početi primjenjivati s početkom slijedeće godine.

Potpore će se odnositi na svu novorođenu djecu u toj županiji, a uvjet za dobivanje takve potpore bit će neprekidno prebivalište roditelja od najmanje tri godine na području grada ili općine gdje se potpore ostvaruju.

Župan Boban kaže da se time žele zaustaviti depopulacijski trendovi, demografski obnoviti ruralna područja i otoke, smanjiti migracije prema priobalnim gradovima, potaknuti mlade na zasnivanje obitelji, ali i na rađanje djece, uz osiguranje sufinanciranja potreba djeteta u prvoj godini života, a na pojedinim područjima do treće godine života.

Iako Splitsko-dalmatinska županija slovi kao najveća i s najviše stanovništva, popis stanovništva je pokazao da je od 2001. do 2011. oko devet tisuća stanovnika manje, a  od 2011. do 2016. oko 2500 djece manje.

Boban je naglasio kako će ove godine u prvi razred biti upisano 4550 djece rođene 2010. te dodao kako se šest godina kasnije, 2016., rodilo 300 djece manje, njih 4270. Nažalost, dodao je, iz ruralnih područja Dalmatinske zagore nema ni jedne lokalne zajednice s pozitivnim prirastom stanovnika.

Svako novorođeno dijete s prvim danom sljedeće godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji dobit će financijsku pomoć ovisno o kategoriji u kojoj je njegova lokalna zajednica, kao i poklon-bon u vrijednosti od 400 kuna od naše županijske ljekarne koja će se moći podići u ljekarni, izvijestio je Boban.

Rekao je i da su se odlučili za mjeru po kojoj će, u petoj kategoriji, treće i svako sljedeće novorođeno dijete financirati do treće godine života. Samo za tu mjeru bit će izdvojeno 4,5 milijuna kuna, kao i 1,7 milijuna kuna za poklon-bonove.

Zadovoljan je što je nacionalna mjera demografske politike preuzeta iz njihova programa demografskog razvoja i da će se od 1. srpnja sljedeće godine u Hrvatskoj primjenjivati sufinanciranje odgajatelja u vrtićima za rad u popodnevnoj smjeni.

Kako bi u Splitsko-dalmatinskoj županiji roditeljima omogućili da im djeca od 1. siječnja do 1. srpnja nesmetano pohađaju vrtić i u popodnevnoj smjeni, izdvojeno je milijun kuna.

Analizirajući demografsko stanje na području svake općine i grada, Splitsko-dalmatinska županija je po kriteriju razlike broja stanovnika, rođenih i umrlih, broja rođene djece i poreznih prihoda po stanovniku gradove i općine podijelila u pet kategorija. Iznosi potpore ovisit će o tome u koju grupu spada koja općina ili grad.

U prvoj su, za koje će se izdvojiti više od 784 tisuća kuna, općine Sućuraj, Prgomet, Lokvičići, Zagvozd, Lećevica, Primorski Dolac, Nerežišća, Lovreć, Selca, Šestanovac, Gradac, Cista Provo, Runovići i gradovi Vrlika i Vis.

U drugoj grupi su općine Zadvarje, Podgora, Pučišća, Zmijavci, Dicmo, Hrvace, Muć, Proložac, Marina, Seget, Podbablje, Otok, te gradovi Stari Grad i Komiža koji će podijeliti više od 986 tisuća kuna.

Općine Jelsa, Baška Voda, Milna, te gradovi Vrgorac, Trilj, Omiš i Sinj su treća grupa i dobit će više od milijun kuna, dok će više od 494 tisuće kuna dobiti četvrta grupa u kojoj su Brela, Šolta, Postira, Bol, Dugopolje, Dugi Rat, Klis i grad Imotski.

U petu grupu spadaju Sutivan, Tučepi, Okrug, Podstrana i gradovi Hvar, Supetar, Makarska, Solin, Kaštela i Split za koje će se izdvojiti više od 2,8 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:40