StoryEditorOCM
Dalmacijapropast avioprijevoznika

Hidroavioni koji su trebali povezati Dalmaciju i postati turistička senzacija doživjeli su teški krah, a priča iz Resnika jasno pokazuje zašto

1. studenog 2017. - 14:19

Iako hidroavioni Europskog obalnog avioprijevoznika (ECA) odavno ne lete, otkako im je odobrenje oduzela Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, a sama tvrtka je navodno u predstečajnoj nagodbi, stanovnici Resnika još uvijek čekaju da njemačka firma ukloni svoje tragove ostavljene ispred njihovih kuća.

Naime, prije nekoliko godina ECA je tamo postavila montažno pristanište ljudima doslovce ispred kuće, uključujući i sanitarni čvor, naravno bez pitanja, a do sada nisu uklonili tu svoju infrastrukturu. Stanari su se u međuvremenu žalili i nakon dvije godine, vjerovali ili ne, stiglo je rješenje u njihovu korist.

Prema rješenju Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Grada Kaštela, ECA mora ukloniti pontone vezane uz morsku obalu, kao i tri montažna kioska, svaki od 15 kvadrata, jer su postavljeni bez lokacijske dozvole i protivno Planu o postavljanju kioska Grada Kaštela. Za uklanjanje su dobili rok od 30 dana, koji istječe za koji dan, a ako se to ne dogodi, Grad Kaštela će sve skloniti na trošak njemačkog avioprijevoznika.

O svemu je upoznata i građevinska inspekcija, pa se stanovnici Divulja iskreno nadaju kako će ovaj slučaj konačno završiti, a pontoni i kiosci ukloniti.

Što se čeka?

– Još uvijek ponton i kontejneri nisu uklonjeni iz Divulja, ne znam što se čeka! Ovo već predugo traje, al' evo, ne gubimo nadu. I to rješenje Grada Kaštela je znak da se ipak nešto pomiče s mjesta. Nema institucije kojoj se nismo obratili, ali svi su zatvarali oči, nisu nam vjerovali ili su nas ignorirali. Iznimka je pučka pravobraniteljica koja je poslala 27 dopisa na brojne adrese: trima ministarstvima, graditeljstva, zdravstva i zaštite okoliša, Gradu Kaštela, Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo, PU splitsko-dalmatinskoj, Lučkoj kapetaniji, Splitsko-dalmatinskoj županiji...

Prisilila ih je da daju neke odgovore i, evo, rješenje je tu, samo još da nestanu ti montažni objekti ispred naših prozora – kazuje nam Helena Vrdoljak koju smo posjetili u Kaštel Štafiliću prije dvije godine, kada su avioni ECA-e u punom zamahu radili danonoćno veliku buku, a gorivo su pretakali ručno na ulici, bez ikakvog osiguranja, na što su bezuspješno upozoravali tamošnji stanovnici.

Žalili su se tada ljudi da im je ECA uništila jednu o najljepših plaža na tom području, a zbog pristaništa vlasnici su morali premjestiti brodice u druge lučice. Gospođa Vrdoljak je tada s pravom javno tražila odgovore od nadležnih službi da provjere radi li ECA kako treba, no nije imala puno uspjeha u traženju odgovora, sve do sada, kada je iz rješenja Grada Kaštela crno na bijelo jasno da je Županija još 2015. godine odbacila ECA-in zahtjev za lokacijsku dozvolu za hidroavionsko pristanište u Kaštel Štafiliću, a da tvrtka nema ni rješenje jedinice lokalne samouprave o postavljanju kioska na obali u Divuljama.

I montažni objekti za putnike postavljeni u "bazenu" trajektne luke uskoro bi trebali nestati. Kako doznajemo iz Lučke uprave Split, njezino upravno vijeće pokrenulo je nedavno postupak oduzimanja koncesije Europskom obalnom avioprijevozniku.

– Postupak je još u tijeku, a nakon njegova okončanja, pristanište ECA-e će se morati ukloniti iz splitske trajektne luke, a mi ćemo krenuti u novi postupak koncesioniranja jer postoje drugi gospodarski interesi za prijevoz putnika hidroavionima – kazao nam je Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:11