StoryEditorOCM
Dalmacijaiz 1811. godine

Napoleonova cesta postala zaštićeni spomenik, uskoro će oduševljavati i turiste: pogledajte kako izgleda remek-djelo inženjerskog umijeća na Biokovu

Piše Nina Glučina
26. listopada 2017. - 21:39

Francuska ili Napoleonova cesta u Brelima koja datira iz 1811. godine postala je nacionalno kulturno dobro, vijest je koju nam je s velikim zadovoljstvom priopćio općinski načelnik Stipe Ursić.

Projekt revitalizacije ceste koja je građena na južnoj strani Biokovskog krša, na gotovo 400 metara nadmorske visine, Općina Brela pokrenula je na inicijativu i u suradnji s Turističkom zajednicom (TZ). Inače, povijesna ljepotica geografski se smjestila iznad zaselka Gornji Kričak, a zanimljive su činjenice da su je početkom 19. stoljeća gradili domaći ljudi pod francuskom zastavom i što nikada nije dovršena.

Sve spomenuto i još puno više, već od sljedeće sezone imat će priliku vidjeti i doznati brojni turisti koji se odmaraju u ovom biseru Makarske rivijere.


- Cesta je do sada nažalost bila bez adekvatne zaštite, a budući da je njezina trasa potpuno u općinskom vlasništvu, pokrenuli smo revitalizaciju te izrazito atraktivne makadamske ceste koja se penje iz Brela prema Biokovu. Već desetljećima taj skriveni arhitektonski i građevinski spomenik bio je neaktivan i nezaštićen - uvodi nas u povijesnu priču načelnik Ursić, koji je u cilju da nešto promijeni od prof. dr. Josipa Belamarića, bivšeg dugogodišnjeg pročelnika Konzervatorskog odjela u Splitu, zatražio da prema povijesnim dokumentima izradi projekt i studiju za uređenje brdske prometnice.

- Nakon napravljene studije hitno smo od Ministarstva kulture zatražili uvrštavanje u registar kulturnih dobara te apsolutnu zaštitu - kaže Ursić i dodaje da cesta najvjerojatnije nije dovršena zbog toga što se Napoleon pred kraj svoje vladavine više okrenuo izradi fortifikacija, a odmaknuo od infrastrukture koja mu je do tog trenutka bila izrazito bitna, o čemu svjedoči i "njegova" cesta u biokovskom zaleđu kojom se i danas vozi, dok se primorska prometnica preko Zadvarja trebala spojiti na glavnu trasu.

Konfiguracija terena i brojne serpentine dokazuju da je riječ o jednom od atraktivnijih primjeraka stare ceste u Hrvatskoj, pa je temeljem prikupljene dokumentacije i činjenice da je izgrađena u jako kratkom razdoblju i na dotad nepristupačnom terenu nadležno ministarstvo zaključilo da se radi o remek-djelu građevinskog i inženjerskog umijeća tog vremena.

- Budući da Francuska cesta ima nevjerojatan kulturni i turistički potencijal koji su Breljani prepoznali, slijedi dodatno razrađivanje projekta i troškovnika za sanaciju urušenih dijelova te postavljanje manjeg vidikovca sa dalekozorom - otkriva načelnik kojem je u suradnji s Valentinom Vitković, TZ-ovom direktoricom, u planu napraviti i puno više od toga.

Turističke vlasti pokrenule su projekt postavljanja informacijskih ploča koje će biti duž cijele ceste.

- Francuska cesta je sama po sebi prekrasan vidikovac i s nje se vidi srednjodalmatinsko otočje i veliki dio Makarske rivijere. Turisti su i prije znali prolaziti blizu ceste, ali mi iz ureda nismo ih usmjeravali na nju baš zato što bi je turistički "pritisak" dodatno ugrozio. Naši preci su oduvijek bili jako ponosni na ovaj arhitektonski spomenik koji je previše godina zapušten čekao na svoju obnovu - naglašava Vitković, kojoj je u planu Napoleonovu cestu uvrstiti u sve vodiče, karte i prospekte Turističke zajednice, što će biti odličan plus na standardnu ponudu sunca i mora.

Na početku ceste napravit će se i službeni ulaz gdje će se obavljati evidencija posjetitelja, a na kojem će tijekom sezone dežurati čuvar.

- Na samoj stazi je u manjoj mjeri vidljiva devastacija koju ćemo u potpunosti zaustaviti. Prvi korak, možda i najvažniji, smo napravili i Francuska cesta će biti spremna za sljedeću sezonu i brojne posjetitelje - ponosno će o novoj turističkoj atrakciji breljanski čelnik.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 02:10