StoryEditorOCM
Dalmacijaatraktivan objekt

Prodana jedna od najljepših zgrada u Omišu: za milijunski iznos kupio je lokalni poduzetnik, turisti će uskoro izgurati omiljenu dalmatinsku manistru

26. listopada 2017. - 11:33

Zgrada omiške "Cetine", tvornice tjestenine, prodana je, no pogon s dvadeset radnika, suprotno glasinama, neće biti ugašen, a slavna dalmatinska manistra neće ostati na suhom.

Objekt je kupio privatnik, lokalni poduzetnik Krunoslav Šarić, široj javnosti nepoznat 46-godišnjak, koji nam je potvrdio kako ga proizvodnja tjestenine ili neka druga vrsta industrije ne zanima te kako lokaciju koju "Cetina" drži od 1922. godine u neko buduće vrijeme namjerava prilagoditi turizmu.

Kada će se "prilagodba" točno dogoditi, nije nam znao reći, tek je dodao kako mu se ne žuri.

Pogon se seli

– Gospodin Babić izrazio je želju da tvornica na sadašnjemu mjestu ostane barem do jeseni iduće godine, s mogućnošću produženja, što meni odgovara, tako da nikakvih promjena sigurno još neko vrijeme neće biti.

Tek kada gospodin Babić izrazi želju da tvornicu prebaci na drugo mjesto, počet ću konkretnije razmišljati o daljnjoj namjeni objekta, koja će najvjerojatnije biti turistička – kaže nam Šarić.

Gospodin Babić iz njegove izjave je Ivica Babić, vlasnik pekare "Babić", koja je još 2004. godine od slovenskoga "Žita" kupila splitsku "Preradu", a skupa s njome i "Cetinu".

Koja, pak, ima tu sreću da joj se zgrada, jedna od prepoznatljivijih pod Mirabelom, nalazi na vrhunskoj lokaciji, praktično u samoj omiškoj gradskoj luci, na istočnome ulazu u grad. Spomenuta sreća, naravno, broji se u milijunima kuna (točan iznos je, očekivano, poslovna tajna), pri čemu je zanimljivo da je "Cetina" otkako joj je kuća prodana – podstanar. A nije se pomakla s mjesta.

– I neće se još neko vrijeme micati – tvrdi u izjavi za "Slobodnu" Ivica Babić.

Ljubitelji manistre, i s jajima i bez njih, mogu, dakle, biti mirni, "Cetina" će nastaviti raditi. A od "Cetine", podsjetimo, u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, i prvoj i drugoj, bolje nije bilo. Preživjela je ona i dirigiranu i tržišnu ekonomiju, pa će, veli Babić, preživjeti i prodaju stare zgrade.

– Zasad ne idemo nigdje, ostajemo u Omišu, a u neko dogledno vrijeme, nikako manje od dvije godine, planiramo preseliti pogon. Voljeli bismo da to bude omiška okolica, ipak je "Cetina" omiški brend, pa u tom smjeru i tražimo lokaciju za novu zgradu, i to je sve što vam zasad mogu reći. Uglavnom, priče o gašenju tvornice su budalaštine, pa tko bi normalan ugasio nešto što valja, a od "Cetine", to svi znaju, bolje manistre nadaleko nema – govori Babić.

Milijune kuna smo već spomenuli, a uskoro će ih, nije teško pretpostaviti, biti još jer baš tada, rekosmo uskoro, počinju radovi na proširenju omiške gradske luke.

Nova je luka raskošno zamišljena, od sadašnje tijesne lučice postat će višenamjenska nautička luka, a svim okolnim nekretninama, pa tako i "Cetini", vrijednost će znatno porasti.

Nova luka diže vrijednost

Omiški gradonačelnik Ivo Tomasović uvjeren je kako će nova luka, a početak gradnje planiran je za kraj ove ili početak sljedeće godine, promijeniti vizuru čitavoga grada te sjajnoj omiškoj niski dodati još jedan biser. Bez manistre.

– "Cetina" je u privatnim rukama, tako da se Grad tu niti može niti ima pravo miješati. Stalo nam je, međutim, da tvornica koja je odavno postala nacionalni brend ostane na omiškom području – napominje Tomasović.

A napominje i još nešto, a tu će zadnju riječ dati konzervatori.

– Zgrada sadašnje tvornice tjestenine, podignuta u doba Austro-Ugarske, zaštićeno je dobro i svi radovi koji se na njoj u budućnosti budu odvijali, a pretpostavljam da će ići u smjeru prenamjene u hotel, odvijat će se pod paskom konzervatora. No, problema, vjerujem, neće biti, jer, koliko sam upoznat, novi je vlasnik već kontaktirao stručne službe – zaključuje Tomasović.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:34