StoryEditorOCM
Dalmacijanadležni 'traže rješenja'

'Prave nas ludima, fekalije nam iskrcavaju pred vratima, svi ćemo se zaraziti!': građani na rubu živaca blokirali cisternu za pražnjenje crnih jama

28. rujna 2017. - 22:31
Stanovnici_Put_Plane_blokirali_cisternu_s_fekalijama

Vrgorcem se širi neugodan miris fekalija, a tijekom nedavnih kiša kanalizacija je izbila iz nekoliko šahtova, potvrdili su nam stanovnici iz središta grada.

No, priča s otpadnim vodama kulminirala je ovih dana, kada su stanovnici Puta Plane blokirali put kamionu cisterni za pražnjenje "crnih jama". Kanalizacijski sustav u Vrgorcu počeo se graditi prije nekoliko godina, ali zbog političkih turbulencija u gradskoj upravi radovi su se prekidali pa nastavljali.

Fekalije danas otječu na nekoliko mjesta, a jedno od mjesta gdje se stalno prazne sadržaji iz cisterni, prema riječima Vrgorčana, upravo je Put Plane.

– Prave nas ludima, komunalci iskrcaju fekalije u zadnju šahtu, a one istječu pedeset metara dalje na privatni posjed. Sve živo zaudara, nitko od smrada ne može proći našom ulicom. Kad smo vidjeli što se događa, nas pet-šest blokiralo je cestu i prilaz cisterni. Čovjek koji je to vozio rekao je da ima nalog.

Ma koji nalog?! Da se fekalije iskrcavaju na privatni posjed i da se netko zarazi zbog toga? Tijekom zadnje kiše ljudima je kanalizacija zapljuskivala kućna vrata u Ulici Tina Ujevića. Ako ljudi koji vode Grad i "Komunalno" nisu sposobni ovo riješiti, neka onda sve ovo voze kući, na svoje parcele. Pozivam sanitarne inspektore da iziđu na teren i vide što se radi – kazao nam je Nediljko Domandžić Njeza, jedan od prosvjednika.

Direktor komunalne tvrtke Miljenko Polić istaknuo je kako se radi na rješavanju problema, ali da će to sve potrajati dok se ne stavi u pogon pročišćivač fekalnih voda.

– Imali smo sastanak s ljudima, objasnili smo im probleme. Koliko znam, već gotovo deset godina fekalije su se tako ispumpavale. Bivši gradonačelnik dogovorio je s vlasnikom te parcele da se tu napravi upojna jama, pa smo tako i mi nastavili s tim.

Tražimo rješenja, nadam se da ćemo pročišćivač pokrenuti početkom sljedeće godine. Nedavno smo gradonačelnik Ante Pranić i ja išli u "Hrvatske vode" da nam pomognu da to što prije riješimo, jer treba nam oko 2,5 milijuna kuna, a u ovom trenutku to je velik iznos za "Komunalno". Što se tiče tih neugodnih mirisa, to dolazi zbog mješovite kanalizacije i pojave plinova. Radit ćemo jedan prespoj u Ulici Tina Ujevića kako bismo riješili taj problem – zaključio je Polić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:03