StoryEditorOCM
Dalmacijalažna diploma ili zabuna?

Kaštelani dali otkaz komunalnom redaru jer nema završenu srednju školu, čovjek u šoku: Završio sam srednju u Splitu, dokazat ću to i na sudu!

24. rujna 2017. - 20:20
kastela_radovi14-050716.JPG

Nakon slučaja u Kninu, gdje je prije nekoliko dana tamošnjem gradskom vozaču Draganu Duvančiću zbog lažne svjedodžbe uručen izvanredni otkaz, s lažnim diplomama "obračunali" su se i u Kaštelima.

Naime, odlukom Ministarstva uprave, Grad Kaštela je provjerio vjerodostojnost izdanih isprava o stupnju obrazovanja zaposlenika, a provjerom je utvrđeno kako svjedodžba gradskog komunalnog redara Petra Penge ne postoji kao takva u evidenciji obrazovne ustanove. Sukladno Zakonu o službenicima i namještenicima, Pengi je automatizmom prestao radni odnos s danom saznanja, a sporna svjedodžba odnosi se na srednju Prometnu školu u Splitu.

Petar Penga višegodišnji je zaposlenik Grada Kaštela, a zadnjih godina radio je na mjestu komunalnog redara. Član je kaštelanskog HDZ-a, trenutačno obnaša funkciju člana Gradskog odbora, predsjednika Temeljnog ogranka HDZ-a u Radunu, a dugi niz godina je predsjednik Planinarskog društva "Malačka".



– Naša pravna služba proteklih je dana provjeravala sve diplome zaposlenih u Gradskoj upravi. Prigodom provjere, došli smo do saznanja da jedan djelatnik, koji je zaposlen na mjestu komunalnog redara, ima diplomu koja kao takva ne postoji u evidenciji obrazovne ustanove. Sukladno Zakonu o službenicima i namještenicima, automatizmom je prestao radni odnos s danom saznanja.

Svi moramo poštovati zakone ako želimo uređeno društvo, a znamo da je obrazovanje temelj svakog uređenog društva. Gradska uprava postoji upravo zbog toga da bude na raspolaganju svim građanima i iznimno nam je važno da stanovnici grada Kaštela imaju povjerenja u nas – kazao nam je o cijelom slučaju kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

Kako doznajemo, Ministarstvo uprave je naložilo provjeru vjerodostojnosti izdanih isprava o stupnju obrazovanja zaposlenika za sve djelatnike gradskih uprava. Naputak iz Ministarstva uprave prema gradovima i općinama bio je da u skladu s ovlastima poduzmu radnje u svrhu provjere vjerodostojnosti isprava kojima se dokazuje potreban stupanj obrazovanja (diplome svjedodžbe i dr.) za zaposlenike te ako se utvrdi da isprave nisu valjane, da poduzmu radnje propisane internim aktima, Zakonom o radu, Kaznenim zakonom i drugim relevantnim zakonskim propisima koji se odnose na jedinice lokalne samouprave.

Provjera se obavljala na način da su se diplome ili svjedodžbe tražile od obrazovne institucije koja ih je izdala.
Kontaktirali smo i samog Pengu, koji nam je kazao kako je i on ostao šokiran te kako ima uredno završenu srednju Prometnu školu i svjedodžbu ovjerenu i potpisanu od ravnatelja škole.

– Nakon što dobijem rješenje o otkazu, sve papire predat ću svom odvjetniku, a svoju nevinost dokazat ću na sudu – kratko nam je kazao Penga, koji bi, kako doznajemo, idućeg tjedna trebao biti suspendiran sa svih stranačkih funkcija.
 

Ivan Udovičić: Nemam dovoljno podataka


Predsjednik HDZ-a Kaštela Ivan Udovičić kazao nam je kako je iznenađen ovom informacijom te kako nema dovoljno podataka o cijelom slučaju.

– Ako se potvrdi činjenično stanje, jasno je da će Gradski odbor stranke donijeti odluke sukladne težini zakonskog prekršaja i najstrože osuditi ovaj čin – kazao je šef kaštelanskog HDZ-a i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:39