StoryEditorOCM
DalmacijaVIJEĆNICI JEDNOGLASNO

Trogir će Brkanu vratiti dug i spasiti komunalce

Piše Gordana Dragan
20. rujna 2017. - 18:02

Svih 17 vijećnika u Gradskom vijeću Trogira prihvatilo je prijedlog gradonačelnika Ante Bilića (SDP) da lokalna vlast preuzme obvezu vraćanja duga komunalnog poduzeća "Dobrić" prema tvrtki "Brkan-Plano" u iznosu od 1,4 milijuna kuna.

Tako su u srijedu na tematskoj sjednici sazvanoj radi utvrđivanja strateškog interesa Grada za sanaciju "Dobrića" predstavnici i lijeve i desne opcije u samo petnaestak minuta rasprave spasili tu tvrtku od stečaja zbog kojega bi imovina vrijedna oko 60 milijuna kuna otišla "na bubanj".

Zahtjev za otvaranje stečaja komunalnog poduzeća podnio je "Brkan-Plano" na čelu s Vinkom Brkanom, a ročište na kojem bi se odlučivalo o toj temi bilo je zakazano za 1. rujna na Trgovačkom sudu u Splitu. Budući da je gradonačelnik Bilić postigao sporazum s Brkanom da će Grad preuzeti njegova potraživanja, ročište je odgođeno za četvrtak, 28. rujna.

Kako bi privatnik odustao od nauma da "Dobrić" gurne u propast, bila je potrebna odluka trogirskog Vijeća kao jamstvo da će mu Grad konačno isplatiti iznos koji "Brkan-Plano" potražuje od gradske tvrtke još od 2008. godine.

Ukupan dug komunalaca iznosio je 2,3 milijuna kuna, ali dogovorom s čelnicima aktualne vlasti Brkan je pristao na iznos od 1,4 milijuna kuna, te se obvezao da će povući ovršne postupke i brisati upis hipoteke na nekretninama u vlasništvu "Dobrića".

Prema poteštatovim riječima, osim tvrtke "Brkan-Plano", novac od "Dobrića" potražuje još desetak vjerovnika.

– S nekima su već postignute nagodbe, a s nekima se još pregovara. Zbog kamata koje svakodnevno rastu stvarna dugovanja "Dobrića" ne mogu se točno utvrditi – kazao je Bilić, ipak procijenivši da je riječ o iznosu oko 25 milijuna kuna.

Dug prema vjerovnicima planira se podmiriti novcem od prodaje stanice za tehnički pregled vozila u Planom, koja je u vlasništvu gradskog poduzeća čiji je poslovni račun u blokadi punih osam godina

– Taj bi se objekt mogao prodati za 17 milijuna kuna, no konačnu cijenu odredit će tržište i interes potencijalnih kupaca. Imovina "Dobrića" nužna je za funkcioniranje Grada, ali i za poslovanje "Trogir holdinga". Otvaranje stečaja dovelo bi do njihove totalne blokade iz koje bi se teško mogli izvući – ustvrdio je gradonačelnik, zadovoljan što su svi vijećnici to shvatili i nisu se u raspravi vraćali u prošlost pripetavajući se oko političke krivnje za posrnuće poduzeća koje je prije Domovinskog rata uspješno poslovalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:54