StoryEditorOCM
DalmacijaDAN HRVATSKE RATNE MORNARICE

U povijesnom spektaklu podno Biokova Neretvanski gusari porazili Mlečane!

Piše Nina Glučina
19. rujna 2017. - 00:50

Mletačka flota još je jednom, unatoč otporu jednako snažnom kao davne 887. godine, izgubila bitku u Makarskoj od hrabrih gusara, ali ovog puta neretvanskih, omiških i krvavičkih.

S tri neretvanske gusarske lađe, i po jednim omiškim te krvavičkim brodom, gusari su izvršili napad na mletački brod "Viganj" i priveli ranjenog i zarobljenog dužda Candiana kojemu je knez Branimir presudio po kratkom postupku. Sve to, tradicionalno petu godinu zaredom, izvedeno je uz puno baklji i topovskih salvi te oduševljenje tisuće ljudi okupljenih na makarskoj rivi.

Dakako, govorimo o uprizorenju povijesne bitke "Mucules" neretvanskih Hrvata i Mlečana koja se na isti dan, 887. godine zbila u podnožju Biokova. Tada su, što je kasnije mnogo puta ispisano u brojnim povijesnim knjigama, Mlečani morali plaćati danak u zlatu kako bi njihovi brodovi mogli ploviti u miru.

Ovogodišnje uprizorenje, održano na dan Hrvatske ratne mornarice, započelo je jednim novitetom, defileom duž Rive svih 120 sudionika - gusara, karlovačkih bubnjara i članova Gradske glazbe Makarska, što je ovom spektaklu dalo još više važnosti i svečanosti.

A Dan Hrvatske ratne mornarice u Makarskoj, osim simulacijom poznate bitke, obilježio se i cjelodnevnim svečarskim programom.

U jutarnjim satima položeni su vijenci na Spomenik hrvatskom branitelju i spomen-ploči pomorske bitke kod Makarske te s broda HRM-a DBM-81 "Cetina" u čast mornara i branitelja bačeni su vijenci u more.

U prostoriji PŠRD-a "Arbun" održana je izložba 20 maketa leuta, gajeta, trabakula, bracera, kaića i pasara članova brodomaketarskog kluba "Leut", a brod "Cetina" uglavnom je bio otvoren za posjetitelje.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 09:25