StoryEditorOCM
Dalmacijaveliki odaziv na akciju

Baka Zorka koja je u Žrnovnici živjela u baraci bez struje i vode napokon uselila u novi dom: Kad vas sve blagoslovim onda ćemo se opit, kod mene svi imate mista!

12. rujna 2017. - 14:57

- Neka Bog da sreću i zdravlje svima koji su mi pomogli, nadbiskupu, načelniku Podstrane, županu Blaženku Bobanu i ovom čoviku koji drži mikrofon. A koji je ovaj snimatelj? Neka i njega Bog blagoslovi, ma neka Bog blagoslovi sve vas koji ste mi pomogli. Kad vas sve blagoslovim onda ćemo se častit, opit ćemo se i nećemo ni ić kući, imate svi mista kod mene spavat - nabrajala je presretna i simpatična Zorka Biljak, koja nas je dočekala u svom novom domu uz napomenu kako se s 89 godina osjeća kao mlada djevojka.

Skromna starica ganula je naciju kada su je pronašli reporteri u Spaladium Areni, kamo je zbog požara bila evakuirana iz sobice od tri četvorna metra u kojoj je živjela posljednjih deset godina. Sada, s 89 godina, vitalna i vesela Zorka ima novi dom, s novim namještajem, pločicama i svježinom koju naša sugovornica dugo nije osjetila. Nije se htjela, kako kaže, "poniziti" i zvati novinare, ali je požar koji je poharao Žrnovnicu slučajno otkrio još jednu tužnu ljudsku sudbinu i u nesreći uljepšao jedan život.

- Naši su ljudi u Hrvatskoj plemeniti, kad se neka nesrića dogodi svi se udruže ko jedan. Svi oni mladi i stari koji žive u Hrvatskoj bit će sritni, ovo je sveta zemlja koju nema niko, ako je čuvate bit će i plaće bolje – s osmijehom na licu i suznim očima priča nam Zorka, koja je do prije dva mjeseca živjela u trošnoj baraki, a u novi stan nije htjela niti ući dok ne popije obećanu kavu sa županom, načelnikom općine Podstrana i dogradonačelnikom Splita Ninom Velom.

Starica živi u baraki od desetak kvadrata bez struje i vode i treba pomoć dobrih ljudi; Već se zakotrljala lavina dobrote, Splićani se javljaju i nude pomoć​

Žalosna sudbina starice iz Žrnovnice sve je duboko ganula, nema tko se nije odazvao pozivu u pomoć


Pršut, sir, kolači, ali i kava s novog štednjaka, ulivena u nove keramičke šalice, sve nas je počastila Zorka te usput pokazivala novi namještaj, zahod, kauč, stol, perilicu za suđe, samo još nedostaje televizija, ali i ona stiže idući tjedan.

- Sjećam se kada smo prvi put ovdje došli prije mjesec i po dana, tada je moja zadnja riječ bila – baba Zorka doći ću kod tebe popit kavu – i evo, taj dan je došao. Nemili požar koji se dogodio otkrio je stvari koje mi, koji obnašamo određene dužnosti, zaista nismo znali. Hvala svim ljudima dobre volje koji su ideju proveli u djelo. Bez radnih sati, ovdje je utrošeno nešto više od 70 tisuća kuna, isto tako ćemo napraviti i za susjedni prostor, a pokušat ćemo riješiti uskoro i smještaj za još jednog starijeg gospodina kojem je potrebna pomoć – kazao je Blaženko Boban, uz napomenu da je ovo bila jedna od najslađih kava koju je popio.

- Zajednički smo pomogli i rezultat toga je vidljiv. Omogućili smo dostojanstven život baki Zorki, ali nastavljamo dalje s istim modelom – kazao je Mladen Bartulović, koji će zajednički s Gradom Splitom, Splitsko-dalmatinskom županijom i Caritasom Splitsko-makarske nadbiskupije nastaviti uređivati domove za potrebite susjede bake Zorke.

- Čini mi se da je vatra otkrila potrebe mnogih, ogolila ljudsku potrebu, a ujedno bila i podsjetnik da smo potrebni jedni drugima. Ne bismo se zaustavljali na ovome, jer zajedničkim snagama možemo puno toga napraviti – zaključila je sestra Vlatka Topalović, ravnateljica Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije te istaknula kako je ovo trenutak u kojem pokazujemo da zajedno možemo puno napraviti te da ne trebamo čekati ovakve situacije već treba prepoznati potrebe naših sugrađana i susjeda, i pokušati im pomoći, jer kada jasno znamo kome je potrebno, onda sredstva ne idu u krivom smjeru.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:44