StoryEditorOCM
Dalmacijastiže nevera?

Ciklona ide prema jugu, jaka i obilna kiša moguća u Splitu i Šibeniku

Piše PSD
12. rujna 2017. - 00:37
munje_kastela1-180916.JPG

Tijekom noći s ponedjeljka na utorak ciklona će se uz hladnu frontu premještati južno kroz Jadran tako da će jaka i obilna kiša tek doći na područje Šibenika, Splita i južnije, javlja dnevnik.hr.

Tijekom jutra na zadarskom području pale su velike količine kiše, a da se zaista radi o enormnim količinama govore i ovi podaci: u samo dva sata pale su 173 litre po četvornom metru što je gotovo duplo više od količine koja padne tijekom cijelog mjeseca.

Uzrok ovako obilnoj kiši je velik broj grmljavinskih ćelija na jednom mjestu koje su tu praktički stajale, a jaka kiša onda je padala nekoliko sati na zadarsko područje.




Takvi stacionarni sustavi mogu se razviti zbog velike nestabilnosti pred ciklonu i frontu koja u ponedjeljak navečer dolazi nad Jadran i puno vlage koja pritječe.

Najviše kiše palo je u Zemuniku koji se nalazi najbliže Velebitu gdje se sustav nalazio, no dvostruko od prosjeka za rujan palo je i u Starigradu Paklenici, Zadru, Ninu, Ugljanu... Južnije su količine kiše puno puno manje, u Šibeniku samo 33 litre, piše dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 03:37