StoryEditorOCM
Dalmacijaprosvjed

Tisuće Sinjana poručili: Peruću i Cetinu spremni smo braniti i krvlju

9. rujna 2017. - 18:41
sinj_prosvjed22-090917.JPG

U organizaciji građanske inicijative "Ne daj se Cetino" u subotu je na sinjskoj Pijaci održan prosvjedni skup protiv izgradnje kombi kogeneracijske plinske elektrane (KKPE) Peruća.
Na skupu, kojemu je nazočilo više od tisuću građana, govorili su glavni organizator skupa magistar fizike Mislav Cvitković, prof. dr. sc. Stanko Uršić i Mostov saborski zastupnik Miro Bulj. Skup je započeo nastupom klape "Sinj" koja je izvela svoju uspješnicu "Ne daj se Cetino".

- Mogao sam vam, kada je riječ o KKPE Peruća, govoriti o štetama, povećanju temperature vode, količini otrova, utjecaju na klimu, o tome koliko će nas opljačkati, ali neću o tome već kažem da nam ovim činom žele uzeti život, naše srce koje nas je ovdje dovelo. Nasuprot nas, ljudi bez srca žele u Cetini instalirati tvornicu smrti. Govore da će nam dati blagostanje, a tom termoelektranom nude nam pustoš i ništa drugo. Oni kažu da će platiti. Kako mogu platiti to naše koje je neprocjenjivo. Ovo što mi radimo je borba života protiv smrti, borba za svoje, a ne za tuđe. Oni Peruću i Cetinu vide kao kolektor otpadne topline i smrada, a mi Cetinu vidimo kao rijeku naše krvi i života. Njihovim žilama ne teče krv već zelena tinta od opranih novaca i njihove pohlepe. Našim žilama teče krv kojom smo spremni obraniti Cetinu i Peruću kao što su to napravili naši branitelji – kazao je Cvitković.

- Ovdje smo da bismo obranili neupitno nemjerljivo vrijedni nacionalni resurs bez premca u Republici Hrvatskoj. Odustati od toga bila bi veleizdaja. Ponavljam, to bi bila veleizdaja. To tvrdim i po cijenu da me odmah otpreme u zatvor. U petom koljenu proklinjali bi nas unuci i praunuci ako bismo dopustili da nam unište 570 milijardi litara pitke vode u jezeru Peruća. Izgraditi takvu termoelektranu značilo bi dopustiti kolonijalnu pljačku. Uzelo bi se sirotinji za isplatu poticajne cijene, opljačkali bi nas kako nas sada pljačkaju za vjetroelektrane, što je omogućila bivša Vada. Na Perući može biti jedino pogon za pakovanje pitke vode. I ništa drugo. Zato se svi skupa moramo pomaknuti, nitko nema pravo ovo prespavati. Budući da je ovo kolonijalno razbojničko zaposjedanje, ja im poručujem: Marš iz Cetine, bando razbojnička! Mladi, čujete li me, nema predaje – rekao je prof. Uršić.

Najavljujući sveprisutnog Mira Bulja, koji je na skupu bio s Božom Petrovim, Nikolom Grmojom i drugima iz Mosta, Mislav Cvitković je istaknuo da je poslao poziv na adresu više od stotinu političara.

- Sada će reći opet Bulj, a ja se pitam gdje su drugi, zašto se oni nisu odazvali. Ja nisam ni lijevi ni desni ni centar, ne pripadam ni jednoj političkoj opciji, ali ću prihvatiti potporu svih – kazao je Cvitković. U kratkom govoru Miro Bulj je kazao:

Našu vodu, Peruću i Cetinu, obranili smo u ratu od četnika i nećemo dopustiti da nam je sada okupiraju neki drugi. NE-ĆE-TE! - zaključio je Bulj, a u nastavku je jedna skupina nastavila skandirati "NE-ĆE-TE, NE-ĆE-TE...". Na kraju skupa Cvitković je rekao da tvrtka koja razvija projekt ima 11 od 12 potrebnih dozvola. Još im za lokacijsku dozvolu nedostaje pozitivno mišljenje o Studiji utjecaja na okoliš.

- Draga Vlado RH. Ako vi projekt pustite, mi smo na Perući i ne mičemo se s ceste dok ga ne povučete – zaključio je Cvitković uz burno odobravanje prosvjednika.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:44