StoryEditorOCM
Dalmacijapomoć s neba

Vremenska prognoza ide na ruku gasiteljima: narednih dana u Dalmaciji obilje kiše, bura se očekuje tek u utorak

Piše H
8. rujna 2017. - 10:04
munje_omis1-021012

Osjetljivijima na promjene vremena, jugo i pun mjesec prošlih dana nije bilo lako. A nekima neće biti ni u bliskoj budućnosti. U unutrašnjosti slijedi novo zatopljenje, ponegdje vjerojatno i vruć dan, a na Jadranu i dalje većinom umjereno i jako jugo, te u većini mjesta gotovo svakodnevno barem malo kiše.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu kiša će ponegdje padati još i ujutro. Tijekom prijepodneva će se razvedravati pa će poslijepodne ponegdje čak biti i pretežno sunčano, najvjerojatnije u Podunavlju. I pritom toplije nego u četvrtak, uz najvišu temperaturu 21 ili 22 °C. Jutarnja od 12 do 14 °C.

Osim svježine, jutro će u središnjoj Hrvatskoj obilježavati i mjestimična magla, osobito u Međimurju i Zagorju, dok u južnijim županijama još u početku može pasti malo kiše. Uz djelomice sunčano vrijeme najviša poslijepodnevna temperatura bit će oko 21 °C.

U gorskom području, napose u Lici, pa i mnogim mjestima sjevernog Jadrana, povremene kiše bit će i prijepodne, ponegdje čak i kasnije, kad će oblaka biti sve manje. Osim noćne i jutarnje gdjegod i jake bure, na udare mjestimice i olujne, te poslijepodnevnog često umjerenog juga, upozoriti valja i na mjestimice moguću jutarnju maglu u Gorskome kotaru.

U Dalmaciji i na ponegdje obilniju kišu, osobito tijekom oblačnijeg prvog dijela dana. Uz često umjereno, mjestimice i jako jugo more će uglavnom biti umjereno valovito. Najniža temperatura zraka od 18 do 20 °C, u unutrašnjosti oko 15 °C, a najviša od 23 do 25 °C.

Podjednako toplo, uz jugo, bit će i na jugu Hrvatske, gdje će također biti i obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, a mjestimice je moguće i nevrijeme.

Za vikend i početkom novoga tjedna u kopnenom području još toplije, uz južni i jugoistočni vjetar ponegdje vjerojatno i vruće, a i jutarnja će temperatura nakon subotnjega pada također biti u porastu. I dalje će biti povremene mjestimične kiše, tijekom vikenda uglavnom u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a u ponedjeljak vjerojatno i u sjevernijim krajevima, gdje će tijekom vikenda čak prevladavati sunčano, nakon česte jutarnje magle. U utorak je velika vjerojatnost nove promjene vremena i zamjetnijeg pada temperature.

I na Jadranu od subote do ponedjeljka sve toplije, te i dalje promjenljivo, u većini mjesta svakodnevno uz barem malo kiše, a mjestimice će biti i obilnijih pljuskova - u subotu uglavnom na južnom dijelu, u nedjelju i ponedjeljak vjerojatnije na sjevernom. Puhat će većinom umjereno do jako jugo, osobito u nedjelju sporadično i olujno. Ostvare li se trenuačne prognoze, u utorak će ponovno biti bure, ali s njom još ne i dugotrajnije stabilizacije vremena. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:12