StoryEditorOCM
Dalmacijaotočani ogorčeni

Jelsa tuguje zbog smrti malog Bobija, ljubimaca cijelog mjesta: Skončao je u mukama, a ubili su ga 'zamagljivanjem' s četiri otrova!

7. rujna 2017. - 18:39

Jelšani su oduvijek tolerirali određeni broj pasa koji se slobodno kreću njihovim ulicama.

Neki nemaju, a neki pak imaju vlasnike, kao što je to bio i Bobi, nježna pasja duša koja je vrlo lako pronalazila prijatelje kako na dvije, tako i na četiri noge. O tome svjedoči činjenica da je vrlo često dobro društvo pronalazio u jelšanskim kafićima nakon što bi obišao lokalni park i šire područje.

Tiho bi sjedio u blizini svojih prijatelja s dvije noge i bio zahvalan za svaku pozornost, znak pažnje ili poslasticu, koja bi se našla za njega.

No, Bobi je, nažalost, nedavno uginuo iako je bio sasvim zdrav i normalan pas, a neki pak smatraju da se to možda dogodilo zbog prethodno obavljene dezinsekcije.

– Mi već šest godina pratimo način provođenja dezinsekcije kukaca u općini Jelsa, ponajprije komaraca i muha, a podaci do kojih dolazimo upućuju nas na sve više razloga za zabrinutost. Iz korespondencije s mjerodavnim osobama proizlazi da su, prije uginuća psa, četiri otrova miješana u koktel za "zamagljivanje" po glavnim cestama mjesta, i to bez adekvatnih upozorenja građana i turista. Budući da ta praksa nije ni transparentna, ni efikasna, što potkrjepljujemo stručnim dokazima, pismeno smo se obratili Ministarstvu zdravstva i drugim nadležnim institucijama zatraživši da se takav način dezinsekcije čim prije prekine – kazala je Vivian Grisogono, predsjednica udruge "Eco Hvar".

Hvarski ekolozi, kako dodaje, smatraju da sadašnji način obavljanja dezinsekcije na škoju, a i šire, nije primjeren za ljude, okoliš, životinje i druge korisne kukce (npr. pčele), te da potpuno odudara od načela što ih je propisala Svjetska zdravstvena organizacija. Također apeliraju na saborske zastupnike da pokrenu inicijativu donošenja novih zakonskih propisa koji će temeljitije regulirati ovo područje ljudskog djelovanja. Osim toga, postavljaju pitanje trebaju li se uopće u nekim krajevima provoditi akcije uništavanja insekata radi sprječavanja bolesti kao što su denga i zapadnonilska groznica, kada se one u Dalmaciji gotovo nigdje ni ne pojavljuju.

– Naše je mišljenje da je Bobi skončao upravo od posljedica toga famoznog "zamagljivanja". Okolnosti njegova uginuća otočane bi mogle potaknuti da napokon shvate da se dezinsekcija u svom sadašnjem obliku u našoj regiji provodi na opasan i neprihvatljiv način. Takva praksa očito ne donosi priželjkivane koristi, ali su zato njezine potencijalno štetne posljedice očigledne. Ako ljudi to zapamte, osobito donositelji važnih odluka, praksa spomenutog "zamagljivanja" mogla bi se već uskoro zaustaviti. Ako se to zaista dogodi, onda ćemo imati sasvim pozitivnu Bobijevu ostavštinu i njegova smrt nije uzaludna – zaključila je Grisogono.

U Jelsi sve po zakonu
– Program dezinsekcije kao mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti provodi se da bi se suzbila ličinka komaraca, te uklonili uvjeti za njihov razvoj i razmnožavanje, a time smanjila šteta za okoliš i zdravlje ljudi. Županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo predlaže program mjera obvezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području Jelse, prema kojem je Općina dužna provoditi i suzbijanje komaraca u razdoblju od početka srpnja do kraja rujna, i to od ranog jutra do svitanja. Stručni nadzor nad provedbom preventivne i obvezne preventivne dezinsekcije provodi spomenuti Zavod, dok naš komunalni redar kontrolira lokaciju izvršenja, a tvrtka koja obavlja te poslove ima sva potrebne ovlasti – pojasnila je Vlatka Buj, jelšanska donačelnica.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 02:05