StoryEditorOCM
Dalmacija'Podgora može bolje'

Ova skupina mladih odlučila je uzeti stvari u svoje ruke i oživiti kulturu i tradiciju u svom mjestu: Naše akcija su objeručke prihvaćene, svi u trenutku postanemo jedno

Piše Nina Glučina
6. rujna 2017. - 00:28

Dok se na visokih 30 stupnjeva većina vršnjaka izležava na svojim ružičastim plamencima, mladi iz podgorske udruge "Sveti Vicenco" u selu Podgora pripremaju teren za još jedan sajam ekoproizvoda.

Besplatno i samo iz dobre volje, a sve kako bi još jednom ovog ljeta oživili prekrasne podgorske starine i turistima s njihovim koferima "spakirali" i dašak originalne Podgore. Na popisu članova nalaze se 72 osobe, a mi smo ih 11 pronašli u selu i nagovorili na iscrpan razgovor za "Slobodnu".

Nikola Kurtić (28), magistar ekonomije, Marin Borić (29), inženjer agronomije, Maja Bokan (40), ekonomska tehničarka, Marijana Letica (40), turistička djelatnica, Niza Vela (30), inženjer geodezije i geoinformatike, Tiana Nenadić (29), magistrica novinarstva, i Mladen Nola (28), student novinarstva, dalje Jakov Jakić (25), kamenoklesarski tehničar, Vedrana Rogić Pivac (28), vlasnica turističke agencije, Gabriela Reyes Ravlić (32), turistička djelatnica te predsjednica udruge koja je u "slobodno" vrijeme poduzetnica, Magda Kržanić (40)… – to je fantastična jedanaestorka udruge koja pobija sve stereotipe i bapske konstatacije poput "nema više normalne mladosti".

Udruga "Sveti Vicenco" postoji od 2012. godine, međutim, godinama nije bila aktivna, pa su je mladi uz pomoć dotadašnjih članova i uz veliku volju i želju za nečim boljim ponovno aktivirali prošle godine.

– Članovi smo postali na nagovor izvornog člana Nene Devčića i mještanke Lejle Krešić Jurić, s kojima smo Tiana i ja spontano popile kavu i razgovarale o našim idejama za oživljavanje stare Podgore. Devčić nam je pomogao da stanemo na noge, napisao je Statut Udruge i onda smo malo-pomalo krenuli osmišljavati ideje i načine njihove realizacije, a u čemu su nam puno pomogle i žene iz kulturnog kluba KUD-a "Milan Kurtić" – polako nas predsjednica Magda uvodi u osnovne informacije važne za udrugu.

Prioritet im je bio organizirati eko-sajmove u staroj Podgori i time gostima predstaviti ljepote sela, koje je posljednjih godina dobilo posve novo lice. Osim kulturnih dobara, krase ga i kamene vile s bazenima, koje iz godine u godinu postaju sve popularnije među turistima.

– Cilj nam je bio usredotočiti se na oživljavanje tog dijela, pa da gosti, osim mora, sunca i lijepih plaža, "odnesu" sa sobom nešto o kulturi i tradiciji ovog malog mjesta, odnosno da dožive Podgoru sa svim njezinim ljepotama i specifičnostima – kaže nam Tiana, na što Nikola, Marin, Mladen, Jakov, Vedrana, Niza i Gabriela dodaju da su uz to članovi postali i zbog humanitarnih akcija, poboljšanja kvalitete života i turističke ponude, dobrobiti mjesta, druženja, a i jer su znali da Podgora može bolje.

Kako to da je mlade ljude poput vas uopće zanimalo očuvanje kulturne baštine i starina u selu Podgora? – pitamo.

– Nismo mi više mladi ljudi – odgovara nam Tiana kroz gromki smijeh i nastavlja u istom tonu… – Stižu nas godine pa postajemo zreliji i time počinjemo cijeniti neke stvari koje do tada možda nismo ni primjećivali. Kultura je srce svakog mjesta, stoga ako je mi ne možemo cijeniti i njegovati, tko će – pita se.

Od prvih akcija spomenuli su nam sajam domaćih proizvoda, a kasnije su se, kažu, aktivnosti nizale jedna za drugom.

– Tradicionalna dalmatinska jela, razne rukotvorine i proizvodi podgorskog područja očarali su sve posjetitelje, kao i besplatno razgledanje Etno zbirke KUD-a "Milan Kurtić" koja na autentičan način prikazuje život naših starih. Nakon tog prvog sajma, prvi veliki projekt bio je Advent u Podgori, koji je bio humanitarnoga karaktera. Cijelo mjesto se dalo u realizaciju ovog projekta.

Uspjeli smo tih blagdana štićenicima makarskog područnog odjeljenja centra "Juraj Bonači" osigurati potrebnu didaktičku opremu, kao i ostalim potrebitim mještanima pružiti pomoć. Nećemo izostaviti ni ostale humanitarne akcije koje su se pokazale jednako uspješne: maškare, Uskrs i ovog ljeta večer za naše vatrogasce – odgovaraju nam Magda, Maja, Marijana i Vedrana.

– Svaka naša akcija objeručke je prihvaćena, cijelo mjesto u trenutku postane jedno, svatko na svoj način sudjeluje i pridonese, a najvažnije je da smo svi zajedno u svim akcijama. Jer, na kraju, sve što radimo odnosi se na dobrobit cijelog mjesta i mještana. Tako da, Podgorani, svaka vam čast – kaže Nikola, koji dodaje i to da je i Općina Podgora prepoznala inicijative udruge i pomogla u realizaciji dosadašnjih humanitarnih manifestacija. Međutim, već neko vrijeme pokušavaju naći prostor u kojem bi mogli pripremati projekte i skladištiti inventar udruge, pa i ovim putem apeliraju na nadležne da im pomognu kako bi im se olakšao daljnji rad.

Konkretna zaduženja: pregovori, računovodstvo...

Magda osmišljava projekte, traži ideje, a kada malo previše "odleti", mi je vraćamo na zemlju. Ona razgovara, pregovara i surađuje sa sponzorima, Općinom,TZ-om… Tiana je zadužena za korespondenciju i pisanje tekstova, a glavna joj je zadaća biti tajnica udruge. Nikola je naš knjigovođa i prije svega glas razuma. Tanja Vela, koja danas, nažalost, nije bila ovdje, a imamo je potrebu spomenuti jer je važna karika naše udruge, naš je PR i mirni duh udruge. Gabriela je naš šofer. Gabi govori nekoliko jezika pa nam je i turistički vodič za vrijeme ljetnih mjeseci. Vedrana pomaže oko prijava za natječaje i sajmova u Gornjoj Podgori, Marijana, Maja i Niza su glavne volonterke, njima ništa nije problem. Kad je akcija – akcija je i nema puno priče kod njih, odmah zavrnu rukave i uvijek su na "prvoj crti" – slikovito nam objašnjavaju podjelu zadataka.


– A svi smo zapravo jedna velika obitelj zadužena za sve i svašta. Pokrivamo jedni druge i trudimo se da sve ide po planu i programu. Iako su pretežito žene u udruzi, ne možemo zaboraviti ni naše Mladena, Jakova i Juru i sve pripadnike muškog spola bez kojih ne bismo mogle. Teško je izdvajati ikoga jer zaista trebate vidjeti koja sinergija vlada kad je neka akcija u pitanju.


Osvijetliti put

– Za sada ćemo vam otkriti samo dio planova, dok se ostatak još uvijek nalazi u našim škafetima i čeka na pravi trenutak.
Za početak, potrudit ćemo se još pomoći našem DVD-u Podgora, druga velika želja nam je osvijetliti put do Gornje Podgore i tako je još malo više približiti gostima. Ove zime, osim Adventa, u pripremi nam je i program za mlade kako bi svoje slobodno vrijeme mogli kvalitetno provoditi, a i nešto novo naučiti. Za sada ćemo vam otkriti toliko – kroz smiješak nam govori pokretačica svih akcija i projekata Magda Kržanić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:14