Dalmacija Split županija

ZAVRŠNI ČIN DIVLJE GRADNJE

Apel 'pravnoj' državi: legalizirajte napokon taj čudni objekt Blaža Petrovića, to zdanje pored mora i plaže koju je nasipao! Neka zida što mu se zida, ostavite se besmislenih propisa

ZAVRŠNI ČIN DIVLJE GRADNJE

Ovaj tekst shvatite kao apel nadležnima da konačno legaliziraju objekt koji je u prvom dijelu ove godine u Makarskoj bespravno podigao Blaž Petrović, poduzetnik, u medijima često nazivan kontroverznim.

Dajte čovjeku dozvolu za to što je napravio, ne nasmijavajte ga besmislenim kaznama i imitacijom funkcioniranja pravne države.

Od siječnja, kad je na našim stranicama izišao prvi tekst o Petrovićevu neobičnom zdanju, sazidanom na Biloševcu, atraktivnoj lokaciji nedaleko od mora i njegova plažnog bara "Cubano", do danas, ono je dovršeno i, eno ga, radi. Ukopano u padinu, u njemu je javni WC i, koliko smo uspjeli vidjeti, skladište obližnje pizzerije, a na krovu mu je malo nogometno igralište s umjetnom travom. Radost za najmlađe.

Hoće li netko zaustaviti kaos na makarskoj plaži? 'Kontroverzni poduzetnik' betonira, ministarstvo šuti, a inspektori ne znaju tko je investitor?!

Blaž Petrović pušten na slobodu uz zabranu približavanja komunalnom redaru na 100 metara

Dok u Makarskoj divlja s ilegalnom gradnjom, u Zagrebu ugašena još jedna tvrtka Blaža Petrovića

Sada ćemo pokušati objasniti zašto se zalažemo za legalizaciju. Evo kako Petrovićevo zdanje gledaju u Ministarstvu graditeljstva.

Viđenje Ministarstva

"Za navedeni objekt građevinska inspekcija donijela je rješenje o uklanjanju te je investitoru doneseno rješenje o drugoj novčanoj kazni (od ukupno šest). Rješenjem o uklanjanju daje se investitoru rok u kojem sam mora ukloniti bespravnu gradnju. Ukoliko u tom roku ne ukloni bespravnu gradnju, tada ga se na izvršenje prisiljava izricanjem šest novčanih kazni. Ukoliko i nakon izricanja svih šest kazni investitor sam ne ukloni bespravnu gradnju, tada će ju ukloniti ugovorna tvrtka građevinske inspekcije o trošku investitora. Ministarstvo ne najavljuje unaprijed uklanjanje bespravne gradnje, nego na sam dan uklanjanja šalje informaciju medijima", glasio je njihov prvi odgovor.

Odmah se nametnuo niz pitanja. Na primjer, koliko je dosad izrečeno kazni? Slijedi dodatak odgovoru iz Ministarstva:

"Rješenje o uklanjanju doneseno je krajem siječnja 2017. godine, rješenje o prvoj (od šest) novčanih kazni u svibnju 2017. godine, a rješenje o drugoj (od šest) novčanoj kazni u srpnju 2017. godine. Još jedna mala dopuna, naime investitoru je krajem veljače 2017. godine izdano i rješenje o novčanoj kazni zbog nastavka radova nakon što je građevinska inspekcija zabranila radove."

U čast ministrima Kuščeviću i Butkoviću unajmili smo dron i snimili sramotu u Makarskoj: pogledajte divlje carstvo Blaža Petrovića

Našoj znatiželji, nažalost, opet nije udovoljeno: kolike su kazne, je li išta naplaćeno i kojom se dinamikom uopće smiju izricati?
"Rješenje o prvoj novčanoj kazni – 30.000 kn. Rješenje o drugoj novčanoj kazni – 45.000. Rješenje o novčanoj kazni zbog nastavka radova nakon što je građevinska inspekcija zabranila radove – 20.000 kn. Kazne nisu naplaćene i pokreće se postupak prisilne naplate putem državnog odvjetništva. Zakonom nije određena dinamika izricanja kazni", informiraju iz Ministarstva.

Drugim riječima, do danas je građevinska inspekcija mogla, da je htjela, izreći svih šest kazni. Ali nije, nego dvije, plus jednu zbog nastavka radova. Mogao se pokrenuti i "postupak prisilne naplate putem državnog odvjetništva". Konačno, moglo se i srušiti, nije to veliko zdanje. Ali, eto, nije.

A kad već nije, zašto i bi? Čemu uznemiravanje poduzetnika Petrovića, čijih poslovnih aktivnosti u Makarskoj ne manjka? Neka naplaćuje igralište, ili što već radi s njim, neka naplaćuje i WC – pet kuna, rekoše nam – neka zida što mu se zida, betonira što mu se betonira, ostavimo po strani besmislene hrvatske propise i njihovu još besmisleniju provedbu.

Ne zezajte se s njim!

Početkom godine, ispod Petrovićeva bara nasipano je i more. Nadležni su tada tragali za "nepoznatim investitorom".

Zašto se Kuščević i Butković boje kontroverznog poduzetnika? Petrović bez dozvole gradi usred Makarske i besramno nasipa more - a nitko mu ne može ništa!

Sada Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ovako gleda na slučaj:

"U okviru nadzora inspekcije sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Split, utvrđeno je kako se novo stanje može okarakterizirati dohranom plaže istovjetnim materijalom u duhu dobrog gospodarenja pomorskim dobrom od strane lokalnih vlasti. Također je utvrđeno kako nije riječ o gospodarskoj uporabi, isključivanju iz opće uporabe te kako isto ne utječe na sigurnost plovidbe.

Nadležna lučka kapetanija također je utvrdila kako nikakvo dodatno nasipavanje građevinskog otpada ili drugog materijala na pomorsko dobro nije zabilježeno."

Na moru, dakle, nema problema, čemu onda stvaranje drame na kopnu? Pustite Petrovića da radi, legalizirajte mu, kad vam se već ne da rušiti. Ne zezajte se s njim. Ozbiljno.


KRONOLOGIJA: Kako je neimar neometano gradio

Prvi tekst o Petrovićevu objektu objavili smo u drugoj polovini siječnja. Tada smo objavili da građevina raste na zemljištu u vlasništvu Mirjane Petrović iz Zagreba, Blažove supruge. Makarski komunalni redari postupili su po prijavi i već 5. prosinca 2016. godine "sukladno svojim ovlastima obavili nadzor".

Građevinska je inspekcija pet dana kasnije "zaprimila prijavu Grada Makarske u kojoj se iznosi sumnja u bespravnu gradnju na navedenoj lokaciji. Inspektor je 14. prosinca 2016. godine obavio nadzor i utvrdio da se izvode radovi bez potrebnih odobrenja za gradnju te je službenim znakom zatvorio gradilište", informirali su u siječnju iz Ministarstva graditeljstva.

Gradilište smo posjetili krajem ožujka. Tamo je bio i Petrović te nam ljubazno poručio da smo nepoželjni.

Početkom travnja opet smo posjetili istu lokaciju. Utvrđujemo da Petrović nastavlja graditi. I tada su nas iz Ministarstva graditeljstva upoznali kako je "u tijeku donošenje rješenja" o prvoj novčanoj kazni.

Konačno, početkom svibnja unajmili smo dron koji je nadletio i snimio Petrovićevo gradilište. Što su nam tada rekli iz Ministarstva graditeljstva?

"U ovom slučaju građevinska inspekcija je promptno reagirala i u skladu sa zakonom, a sve u cilju zaštite prostora i sprječavanja bespravne gradnje."

 

Naslovnica Split županija