StoryEditorOCM
Dalmacijanešto je tu čudno...

Je li došlo do katastrofalnog propusta? Biokovo gori već danima, a svi šute! Vatra proždire endemske zajednice, plamena fronta duga je kilometrima - zar je moralo do toga doći?

3. rujna 2017. - 20:16

Požar koji je od udara groma buknuo još 20. kolovoza na vrhovima Biokova, oko vrha Motika, još uvijek nije pod nadzorom. Štoviše, proširio se s južne, makarske, na sjevernu stranu planine, iznad Zagvozda, te je vatrena fronta sada duga nekoliko kilometara. Tijekom petka vatra je stigla do vrha Sv. Ilija.

Fotografije koje su preplavile internet, poput onih snimljenih sa sjeverne strane, iz Imotskoga, pokazuju kako vrhovi Biokova djeluju poput aktivnog vulkana.

Jezivi prizori danima su vidljivi i s južne strane, s cijele Makarske rivijere, a mnogi se pitaju zašto se taj požar više ne ugasi, posebice što je riječ o parku prirode koji bi po svojoj definiciji trebao uživati posebnu zaštitu.

Je li se zakasnilo

– Požar se proširio u istočnom dijelu i zahvatio vrh Sv. Ilija. Uglavnom gori trava i nisko raslinje, a ostatak se odnosi na dio šume crnog bora na predjelu Borovac (poznat i pod nazivom Šibenik). Vatra se proširila pa je zahvatila i dio autohtone jele, no kako je riječ o nepristupačnom terenu, ne možemo sa sigurnošću tvrditi što se tamo točno događa – rekao nam je Velimir Vidak Buljan, ravnatelj Parka prirode Biokovo, kojeg smo dobili na telefon dok je bio u obilasku.

Do požarišta nije moguće doći osim po teškom kamenjaru, kojim su se ipak od prvih dana požara probijali planinari, HGSS-ovci i vatrogasci iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s makarskog i imotskog područja, noseći i po sat i pol na leđima 25-litrene brentače. Proteklih dana u pomoć su im pristigli i pripadnici Državne interventne vatrogasne postrojbe iz Divulja. Požar su gasili kanaderi te air-tractor, no sve ove dane plamenu buktinju nije se uspjelo obuzdati.

Mnogi govore kako je na teren poslano premalo snaga, a i reakcija vatrogasnih zapovjednika je bila zakasnjela.

– Danas ne vidimo kanadere. Gori na Plitvicama pa su vjerojatno otišli tamo. Na terenu su vatrogasci, a nadamo se skoroj kiši. Ovaj požar je teško gasiti jer je riječ o nepristupačnom terenu, s dosta trave i nagomilanog humusa – govori Vidak Buljan. Pitamo ga za brojne kritike javnosti kako se požar nije gasio na vrijeme, te je poprimio ozbiljne razmjere, te zašto je kao ravnatelj tek šesti dan od njegova izbijanja objavio priopćenje, ne zatvarajući park čitavo vrijeme za posjetitelje.
– Mi obavljamo promatranje i preventivu. Prvog dana naši promatrači zamijetili su požar i javili Hrvatskim šumama i vatrogascima. Županijski zapovjednik je odmah poslao air-tractor koji ipak nije uspio sanirati požar. Ni kasniji pokušaji zračnih snaga nisu bili uspješni, iako su se svi jako trudili. I naši ljudi koji nisu obučeni za gašenje su išli na teren gasiti. A park je bio otvoren jer nije bilo potrebe za njegovim zatvaranjem. Cesta je bila sigurna i prohodna jer je vatra bila sat i pol hoda udaljena od nje, pa smo samo dali preporuku posjetiteljima da ne kreću u razgledavanje Biokova pješice. A to je li se moglo poslati više snaga za gašenje, ne mogu komentirati jer nisam vatrogasac. Gorjelo je na više mjesta, pa vjerujem da je prioritet bio braniti ljudske živote i kuće – kaže ravnatelj.
Vatra je tijekom proteklih dana progutala prelijepe šumske predjele, a, kako stvari stoje, u plamenu nestaje i endemska biokovska jela. Divljač, posebice divokoze, razbježala se na sve strane, a pitanje je što će biti s jedinstvenom florom i faunom zbog koje je Biokovo uostalom i proglašeno parkom prirode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 19:17