StoryEditorOCM
Dalmacijaokupacija ležaljkama

Hoće li nam koncesionari pregledavati i oduzimati osobne stvari na plaži? Novi pravilnik digao 'Pokret otoka' na noge, tvrde da nećemo imati gdje staviti šugaman

25. kolovoza 2017. - 15:06

Dopuštanje fiksno postavljenih ležaljki "koje nije moguće prenositi", prevelika dozvoljena površina (čak 40 posto) predviđena za komercijalni sadržaj, otvorena mogućnost koncesioniranja malih i teško dostupnih plaža, te nejasno definirana kontrola izdane koncesije, najveće su manjkavosti predloženog Pravilnika, o kojem će županijski vijećnici odlučivati na svojoj prvoj jesenskoj sjednici.

Riječ je o, punog imena, Pravilniku o gospodarskom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra, pojednostavljeno, u pitanju je važan dokument kojim će se odrediti budućnost korištenja plaža u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a čije izglasavanje u jeku turističke sezone je spriječeno nakon zahtjeva Mosta i pritisaka agilnih aktivista udruge "Pokret otoka", koja je u kratkom vremena postala važan faktor u pokušaju sređivanju kaosa koji vlada na plažama.

– Pozdravljamo donošenje Pravilnika jer to je pozitivan smjer prema detaljnom utvrđivanja prava i obveza davatelja koncesija i koncesionara te nadzora nad korištenjem pomorskog dobra. No, ističemo da je ponovno u procesu stvaranja izuzetno važnog dokumenta zakazalo uključivanje šire javnosti putem javne rasprave. Odgoda izglasavanja je stoga dobro došla da se svi zainteresirani uključe i da zajedno izradimo kvalitetan dokument – kaže nam Maja Jurišić, voditeljica "Pokreta otoka", platforme koja broji 350 članova s 36 hrvatskih otoka, a u čiji rad su uključeni brojni suradnici, partneri i stručnjaci u raznim područjima održive ekonomije, okoliša i dobrog upravljanja.

Prema njezinim riječima, udruga je otvorena za suradnju sa svim županijskim vijećnicima, neovisno o političkom opredjeljenju, koji će jedini moći dati službene prijedloge izmjena Pravilnika.

– Važno nam je da zajedno razumijemo problematiku i zaštitimo malog čovjeka, njegov okoliš i naša bogatstva, poput mora, luka i plaža. Također vjerujemo da će predloženi dokument biti podložan daljnjim promjenama nakon konačne izrade i usvajanja novog Zakona o pomorskom dobru, te da je ovo uvođenje reda u cijelom procesu koncesioniranja tek početak saniranja nastale štete i očuvanja onih dijelova obale i otoka koji još nisu otkriveni – dodala je liderica "Pokreta otoka".

Njihove prijedloge u potpunosti su podržali SDP-ovi regionalni zastupnici, a pozitivnima su ih ocijenili i u Pametnom koji su priložili i vlastite amandmane, te u Mostu koji je najavio vlastite. Kao najvažnije zamjerke, "Pokret otoka" ističe to što u ovom Pravilniku (koji će kao aneks biti obvezni potpisati i postojeći koncesionari) nema detaljno definiranog načina kontrole i nadzora te iznosa i naplate kazne ili načina eventualnog raskidanja ugovora o koncesiji.

U spomenutoj udruzi smatraju nedopustivim da se u dokumentu poziva na brojne zakone i podzakonske akte te europske konvencije bez da je navedeno o kojim je točno aktima riječ, zatim što se omogućuje korištenje nesklopivih ležaljki bilo gdje na plaži, te što ni ubuduće ne bi postojala obveza isticanja koncesijskih obveza na informacijskoj ploči.

– Svi ugovori trebaju biti javno dostupni na službenoj internetskoj stranici Županije, kao i zapisnici nadležnih osoba nakon obavljenih nadzora koncesionara, a smatramo nužnim i jasno definirati kada se neupitno mora jednostrano raskinuti ugovor o koncesiji sukladno stupnju nemara upravitelja. U Pravilnik je potrebno i uvrstiti kako se ni u kojem slučaju ne smiju pregledavati ili oduzimati osobne stvari građana, već u slučajevima sumnje da građanin svojim ponašanjem čini neki prekršaj ili kazneno djelo, zaposlenici koncesionara dužni su pozvati nadležnu policijsku postaju – navodi se u zahtjevima "Pokreta otoka", koji traže i da se površina plaže na kojoj će se moći postaviti ležaljke i ostali komercijalni sadržaji smanji s 40 na 30 posto.

Županijski vijećnici stranke Pametno, uz niz svojih amandmana kojima predlažu konkretno poboljšanje ključnog dokumenta, tvrde kako ne žele da on "bude tek mrtvo slovo na papiru, već da plaže zaista budu građanima na raspolaganju".

– Predloženi Pravilnik ima manjkavosti i nužno treba poboljšanja, od čega je najvažnije da obuhvati ne samo koncesije, već i koncesijska odobrenja, što znači da želimo da na Žnjanu, Benama ili Bolu ležaljke ne zavladaju plažama, nego prije svega da se građanima omogući slobodan prilaz moru. Uvođenjem obveze izrade grafičkog prikaza plana korištenja na infoploči, uz plažu, naši sugrađani točno bi znali raspored obuhvaćen koncesijom, čime bi se izbjegla svaka manipulacija i jasno bi se znala njihova prava, ali i prava koncesionara. Želimo se izboriti i za to da sve ležaljke budu uredno sklopljene dok ih gost ne zatraži. Time bi se osiguralo da plaža ne bude pretrpana rastvorenim, a praznim komercijalnim sadržajima, koji pritom građanima onemogućuju kretanje plažom. Tko ne želi koristi ležaljke, ne mora, i to treba biti jasno napisano i poštovano u praksi – ističe Ante Renić iz Pametnog, te dodaje:

– Sve formulacije Pravilnika koji ćemo izglasati trebaju biti jasne i nedvosmislene. Ako u ugovoru stoji da mogu koristiti 12 kvadrata, onda to treba biti 12 kvadrata, a ne, kao na Žnjanu, 100 kvadrata. Jedino takvim, jasnim, tumačenjem ovog Pravilnika isti će se moći primjenjivati na sve korisnike jednako, bez iznimki i povlastica, a da građani pritom svoj ručnik na plaži stave gdje žele – zaključuje Renić.

Ključni zahtjevi i korekcije

– površinu plaže na kojok će se moći postaviti ležaljke i ostali komercijalni sadržaji smanjiti s 40 na 30 posto

– predstavnici koncesionara ni u kojem slučaju ne smiju pregledavati ili oduzimati osobne stvari građana

– uvesti obvezu izrade grafičkog prikaza plana korištenja kupališta na posebnoj informacijskoj ploči

– svi ugovori trebaju biti javno dostupni na internetskoj stranici Županije, kao i zapisnici nakon obavljenih nadzora koncesionara

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 15:10