StoryEditorOCM
Dalmacijakod Trilja OBRANILI KUĆE

Zaustavljeno širenje velikog požara kod Solina: gust dim uplašio građane, je li uzrok građevinski materijal odbačen uz cestu?

Piše M. Rak, Hina, A. Topić, S. Melić
9. kolovoza 2017. - 20:02
pozar_klis6-090817

18:00 - U poslijepodnevnim satima u srijedu požar je buknuo i na području Trilja, a najkritičnije je bilo u selu Gardun gdje se vatra bila približila kućama, ali su ih vatrogasci uspjeli obraniti, doznaje se od triljskih vatrogasaca.

"Bilo je kritično u selu Gardun gdje se vatra bila približila kućama u zaseocima Skejo i Žuljevići, no naporima vatrogasaca vatrena stihija je zaustavljena i kuće su obranjene," rekao je za Hinu zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Trilj Mladen Klarić.

Po njegovim riječima, snaga otvorenog plamena u kasnim poslijepodnevnim satima na tom se požarištu smanjuje te se očekuje da će ubrzo taj požar, u čijem gašenju pomažu i kanaderi, biti stavljen pod nadzor.

17:44 - Požar je pod kontrolom, ali još uvijek nije ugašen.

17:07 - Za promet je otvorena brza cesta Solin-Klis.

Davor Laušić, dežni operativni vatrogasac, obavijestio nas je oko 17 sati kako požar još nije bio lokaliziran.

- Vatra se nešto iza 16 sati počela približavati kućama, no, srećom, informacija da je jedna kuća zahvaćena plamenom pokazala se netočnom. U pogonu je 31 vatrogasno vozilo, a na terenu je 131 vatrogasac, potvrdio nam je Laušić i dodao kako je nešto manji požar izbio i u predjelu Bisko.

Gusti dim što se nazirao već iz centra grada plašio je građane koji ionako danima osjetom njuha analiziraju zrak ne bi li zaključili je li riječ o običnom zagađenju ili pak dimu od požara.

Šuška se da se zapalio kakav građevinski materijal što ga nemarniji odbacuju uz cestu, no do stručne analize nećemo znati što je točno uzrokovalo ovaj požar kao ni onaj Žrnovački radi kojeg strahujemo od svakog plamenčića.

16:54 - Čitateljica nam javlja de je zaustavljeno širenje velikog požara koji je oko 14 sati izbio iznad Solina. Presudnu ulogu imale su zračne snage.

16:19 - Požar je došao do kuća u Klis Kosi (predio Bubići), ali informacija da je jedna kuća bila zahvaćena plamenom pokazala se netočnom. U pogonu je 31 vatrogasno vozilo i 131 vatrogasac.

"Vatrena stihija bila se približila kućama u zaseoku Bubići ali su je vatrogasci na tom mjestu zaustavili, no vatra se u drugim smjerovima kreće također prema naseljenim dijelovima te zahvaća maslinike, okućnice," rekao je za Hinu predsjednik DVD Klis Miroslav Boban.

U gašenju požara, kako se doznaje od vatrogasaca, sudjeluju sve raspoložive vatrogasne snage, iz Splita, Omiša, Kaštela i Trogira a u pomoć su u poslijepodnevnim satima pristigli i kanaderi.

"Požar je dosta velik i na nekim mjestima kuće su ugrožene", rekao je zamjenik vatrogasnog županijskog splitsko-dalmatinskog zapovjednika Božo Delić.

Zbog požara je zatvorena za promet  zatvorena brza cesta Soli-Klis te županijska cesta Trilj-Bisko, izvijestila je poslijepodne splitsko-dalmatinska policija.

Požar je izbio i na području Biskog.

15:21 - Iz Hrvatskih cesta javljaju da je zatvorena brza cesta Solin-Klis. To je dovelo do velikih prometnih gužvi na izlatzu iz Splita.

Kuće nisu ugrožene. Vatra je u jednom trenutku zaprijetila Klis Kosi (predio Bubići), ali su kanaderi spriječili opasnost.

U akciji gašenja trenutno su tri kanadera i dva helikoptera.

 

14:56 - Na području Majdana kod Solina nešto iznad 14 sati izbio je požar. Vatra se širi sjeveroistočno od Mravinaca i ide prema Pomgradovoj kavi, a stigla je već nadomak brze ceste Solin-Klis.

Požar gase dva kanadera i helikopter.

Iznad područja se širi gust dim, čini se da gori i neki odbačeni građevinski materijal ili nešto slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 09:50