StoryEditorOCM
Dalmacijavišestruko slavlje

Velika fešta u Imotskom protekla u znaku 'merđana', ni presjednica nije odoljela jednom ljepotanu

2. kolovoza 2017. - 18:37

Zajedno s brojnim gostima i uzvanicima, predvođenim predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, Imoćani su u srijedu proslavili blagdan svoje nebeske zaštitnice Gospe od Anđela i Dan grada.

Slavlje je bilo tim veće jer je proslavljena još jedna značajna obljetnica, 300 godina od oslobođenja Imotskog i Imotske krajine od Turaka. U Imotski Grad na gori slila se rijeka ljudi iz svih krajeva Lijepe naše, te mnogi Imoćani i njihove obitelji koji su za tu priliku došli iz inozemstva.

Prethodnica brojnih događanja bila je budnica najboljeg puhačkog orkestra u Hrvatskoj Gradske glazbe Imotski. Uslijedilo je polaganje vijenaca na spomen - križ ispod znamenite utvrde Topana.

Svim junacima poginulim za domovinu vijence su prvi položili članovi obitelji poginulih imotskih branitelja, a potom i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, zajedno s izaslanicima predsjednika Sabora i Vlade, saborskim zastupnikom Antom Babićem i ministrom obrane Damirom Krstičevićem. Vijence su položili i župan Blaženko Boban, koordinacija udruga iz Domovinskog rata Imotske krajine, izaslanstvo grada Zagreba, te drugi...

Posebna zanimljivost svakako je bila izložba starih mercedesa, "postrojenih" na Trgu dr. Franje Tuđmana, u organizaciji oldtimer kluba Imotski. Izložbu je, kako je rekla s guštom, razgledala i predsjednica Grabar-Kitarović.

Mercedes, statusni simbol Imoćana, automobil je koji je obilježio eru odlaska u Zapadnu Njemačku davnih šezdesetih godina prošlog stoljeća. Uostalom, Imoćani su mukotrpno radili i onda bi kući stigli sa statusnim mercedesom. Malo koji imotski gastarbajter nije imao prestižnu marku.

Mnogi su govorili da su to pametne investicije u automobile, jer mercedesi su svjetska klasa. Postrojeni "merđaši", ovoga puta bez obzira na godine, a bilo ih je godišta od 1949. pa nadalje, ali niti jedan mlađi od četrdeset godina, oduševili su predsjednicu koja nije mogla odoljeti da ne uđe u starog ljepotana vlasnika Jakova Vranješa.

- Fenomenalan je, još samo da ima klimu - sa smiješkom je istaknula predsjednica.

Nakon razgledavanja izložbe predsjednica se družila s građanima u glavnoj imotskoj ulici, gdje su pripadnici Hrvatske vojske izložili oružje i oklopne transportere, kako bi animirali mlade za ulazak u sastav HV-a. Također je izvršen i prelet aviona Krila oluje.

U sklopu proslave održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj je drage goste pozdravio imotski gradonačelnik Ivan Budalić, istaknuvši da je i kao branitelj i danas kao gradonačelnik, sanjao ovaj dan, ovu veliku obljetnicu.

Nazočnima se obratio i saborski zastupnik Ante Babić koji je biranim riječima prošao burnu imotsku povijest od oslobođenja od Turaka do današnjih vremena, gdje su Imoćani i hrvatski narod uvijek bili na vjetrometini, razdijeljeni u dvije države.

U svom govoru predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je istaknula:

- Današnje sjećanje na prošlost ima smisla samo ako otvara vidike budućnosti, a budućnost počiva na svim građanima, hrvatskom čovjeku. U žarištu naše državne politike mora biti zadatak svakom našem čovjeku osigurati sigurnu egzistenciju. Na žalost, Imotski i Imotska krajina nisu do sada bili dovoljno u žarištu tih nastojanja.

To treba priznati i ispraviti. Ne smije se zaboraviti junaštvo Imoćana u Domovinskom ratu, iako ovdje nije bilo velikosrpske agresije. Mnogi od njih položili su svoje živote diljem domovine. Treća Imotska bojna i 115. brigada HV-a bude i danas respekt.

Moramo demografski obnoviti ove krajeve posebnim projektom. Stara Dogana mora ići pod okrilje grada, spojna cesta do Zagvozda također mora brzo u realizaciju - istaknula je predsjednica.

Svečanu sjednicu upotpunili su klapa "Neviste", duo Roko Mustapić i Rahela Ujević, pijanistica, te članovi Gradske glazbe Imotski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 23:37