StoryEditorOCM
Dalmacijabesane noći na škoju

Hvarani na izmaku snaga, turisti ih sada maltretiraju i s mora: na ovoj luksuznoj jahti odvijaju su najluđi tulumi, otočani noćima ne spavaju, a ni policija ne pomaže

1. kolovoza 2017. - 17:44
samar00

Jahte su za ljetnih mjeseci doista ukras hvarske rive, osobito u večernjim satima, ali ima i takvih koje zbog remećenja javnog reda i mira dozlogrde Hvaranima.

Domaćini se inače već godinama bore s nepriličnim ponašanjem mladih partijanera, ali nisu baš očekivali toliki nered na jednoj jahti. Zove se "Samar", a plovi pod zastavom Kajmanskog Otočja.

Duga je 77 metara i vrijedna oko 100 milijuna dolara. U vlasništvu je multimilijardera Kutaybe Alghanima iz Kuvajta, koji je navodno četvrti najbogatiji čovjek te zemlje.

Upravo su na njoj, na temelju pritužbi građana, prije nekoliko dana tijekom noći u gradskoj luci intervenirale policija i carina zbog remećenja javnog reda i mira. No, jahta je nakon toga samo premještena u akvatorij grada Hvara, tek stotinjak metara od obale, gdje je opet u noći s nedjelje na ponedjeljak došlo do eskalacije narušavanja javnog reda i mira.

– Ova je jahta prije četiri, pet dana usidrena nedaleko od ugostiteljskog objekta "Hula Hula". Očito je da se gosti s nje zabavljaju upravo u tom beach baru, a kad se oko 23 sata vrate na jahtu, onda na njoj počinje urnebesna glazba i partijanje.

Oko ponoći sam s nedjelje na ponedjeljak nedaleko od tog mjesta izmjerio buku od čak 102 decibela, brojni građani koji u blizini imaju kuće za iznajmljivanje telefonski su nazivali policiju u Hvaru, pa čak i onu pomorsku u Splitu. Obaviješteni su također Lučka kapetanija Split, koja je navodno i uredovala, zatim LU SDŽ, te Nautički centar u Hvaru, koji se oglasio nenadležnim.

Buka se, vjerojatno na intervenciju tih tijela, stišala tek nakon 2.30 sata – rekao nam je Živko Petričić iz Hvara, a provlači se informacija da bi jahta, iako je na ovom području trebala ostati mjesec dana, već uskoro trebala otploviti u nekom drugom smjeru, što i nije loše s obzirom na navedene okolnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:44