StoryEditorOCM
DalmacijaUPREGNUTI SVI RASPOLOŽIVI BRODOVI

Fotografije svjedoče turističko ludilo: trajektna luka oborila rekord svih vremena, u Jadroliniji ne pamte ovakav desant, pogledajte krkljanac diljem obale

29. srpnja 2017. - 17:01

Da je zadnji vikend srpnja oduvijek onaj udarni u turističkoj sezoni dobro je poznato, no da će biti i rekordni po broju putnika otkad postoji Trajektna luka u Splitu, nije mogao zamisliti ni Ante Mrvica iz "Jadrolinije".

Koordinator za splitsko plovno područje koji se, kao i uvijek, pripremio na desant turista, kaže nam kako bi tijekom ovog vikenda kroz luku moglo proći preko 60.000 putnika, što je za 10 tisuća više nego što ih prođe za onih "najjačih" vikenda u špici sezone. Prebrojao nam je Mrvica 33 trajektne linije i osam katamaranskih koje su isplovile prema otocima.

'Da smo imali 20 katamarana za Hvar, bili bi puni!'

l- Ma, da smo imali 20 katamarana za Hvar, napunili bi ih, ovako smo ljude preusmjeravali na trajekte. U promet prema otocima stavili smo i dva naša najveća broda koji, inače, plove za Anconu; "Marco Polo" je jučer išao za Stari Grad, a "Tin Ujević" za Supetar.

Od pet ujutro brodovi plove nakrcani putnicima, i to u oba smjera jer mnogima godišnji ovaj vikend završava. Ogroman broj turista išao je i prema, kako mi kažemo, "vanjskim otocima", Visu i Lastovu. Događalo nam se da se dio vozila ne bi uspio ukrcati na trajekt, ali bi zato bili prvi na ukrcaju za sljedeći. Izvanrednu liniju uveli smo samo prema Braču - izvještava Ante Mrvica i dodaje kako u Luci nema registracije iz EU-a koju nije vidio. Talijana, doduše, još nema u većem broju, ali njihova se "najezda" očekuje idući tjedan, kad počinje ferragosto.

Mini kruzeri će prevesti dvije tisuće putnika

- S brodom iz Ancone ujutro ih je stiglo oko 440 i 110 vozila, a idućeg će se vikenda na toj liniji tražiti karta više. Kolika je gužva u Luci govori i činjenica da je na Gatu svetog Petra ovog vikenda privezano 70-ak onih turističkih brodova koje ja zovem "mini kruzerima". Oni će ovog vikenda sasvim sigurno prevesti 2.000 putnika - govori Mrvica.

Unatoč ovim rekordnim brojkama, incidenata ni većih zastoja u Trajektnoj luci nije bilo. Svoju zaslugu u tomu imaju bobiji kojih
je ovog ljeta dovoljan broj, a savjesno obavljaju svoj posao, pohvaljuje ih naš sugovornik iz "Jadrolinije".

- Bilo je ujutro kolona u Zvonimirovoj, ali ne tako strašnih. Lokalcima savjetujem da je izbjegavaju subotom i nedjeljom ujutro ukoliko, naravno, i sami ne idu prema otocima - poručuje Mrvica koji ne posustaje ni na 35 stupnjeva Celzijevih. Dok je njega, ne manjka nam informacija o Luci.


Makarani puni 'do čepa', kolone na magistrali

"Zadnji srpanjski vikend potvrđuje berićetan turistički učinak u srpnju kao i dosadašnjem dijelu ovogodišnjeg ljeta, u kojemu se bilježi brojniji dolazak gostiju i bolja popunjenost smještajnih kapaciteta nego prošle godine" - kazao je direktor Turističkog ureda Makarske Tonči Lalić.

U Makarskoj, prema Lalićevim riječima, odmara se više od 16 tisuća gostiju ili 10-ak posto više nego potkraj lanjskog srpnja.

U Brelima prve je goste početkom tjedna primio novouređeni hotel Bluesun Berulia koji posluje s četiri zvjezdice. Tako Brela danas ugošćuju 6100 gostiju, smještajni kapacitet hotela i privatnih kućevlasnika su izvrsno popunjeni pa se stoga očekuje rekordna turistička godina, doznaje se od direktorice TZ Valentine Vitković.

O vrlo dobroj turističkoj sezoni govore direktori turističkih ureda u Tučepima i Baškoj Vodi Ivo Mravičić i Ante Jurišić, a potvrđuju i čelni ljudi turističke zajednice u Podgori i Gradcu Mario Vela i Davor Andrijašević.

Trajekt Makarska-Sumartin nije uspio sve povesti

Inače, zbog očekivano velike ljetne smjene gostiju promet je znatno pojačan na Jadranskoj magistrali (D8) gdje se vozi u dugim isprekidanim kolonama s čestim zastojima, a na prilazima Makarskoj stvaraju se također kolone vozila pa promet regulira policija.


Na putnim pravcima Makarska – Vrgorac kao i brzoj cesti od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija u Bastu povećan je promet u oba smjera. Na naplatnim kućicama na izlazu s autoceste kod Zagvozda nema većih gužvi u prometu, dok na naplatnim kućicama prema moru tunela Sveti Ilija kolona vozila je duga oko kilometar.

Trajekt na liniji Makarska – Sumartin u prve dvije dopodnevne plovidbe nije uspio ukrcati sva vozila i putnike prema Braču koji su ostali čekati prvu poslijepodnevnu plovidbu.



Na liniji Drvenik – Sučuraj od jutros plove dva trajekta, čekanje na ukrcaj u Drveniku je oko pola sata, a sat se čeka ukrcaj s Hvara prema kopnu.

Inače, u ljetovalištima na Makarskoj rivijeri, prema informacijama iz turističkih ureda, ljetovanje nastavlja više od 65.000 gostiju.

Hina 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:57