StoryEditorOCM
Dalmacijasustav funkcionira

K'o u Smojinoj komediji: dok je bjesnio požar na Dinari, u Lećevici, Rupotinama..., kanaderi 'panoramski' nadlijetali Vis; Panika se digla zbog - običnog oblaka!

26. srpnja 2017. - 15:11
kucine_pozar26-170717 (1).JPG

Koga vatra opeče, i dima se boji; u tu bi rečenicu mogla stati jučerašnja vatrogasna priča s Visa, u kojoj se, nakon što je dojavljeno da se nad otokom digao dim - pilotima dvaju kanadera iz Divulja istog trena naredilo da polete.

Poslije se, kao u kakvoj Smojinoj komediji, pokazalo da nema dima, pa ni vatre, nego se radilo o oblaku koji se spustio nisko nad škoj pa je ispalo da su kanaderi, dok je bjesnio požar na Dinari, u Lećevici, Rupotinama... - "panoramski" nadlijetali Vis.

I nije prošlo puno, eto ti i priča kako se reagiralo prerevno tamo gdje to nije trebalo, što je rasplamsalo raspravu na Radio Splitu "jer što oni nama sada bezveze troše pare na skupe letove, a skoro nam je izgorio Split da Torcide nije bilo".

Olako 'itanje'

- Čujte, puno je dezinformacija i krajnje je vrijeme da se ovo sve primiri i stiša - kaže zapovjednik Županijske vatrogasne postrojbe Dražen Glavina, kojem je očito dosadilo da svi o sprječavanju i gašenju požara znaju više od vatrogasaca. Ljut je i na novinare koji se olako "itaju" ocjenama stanja na terenu, ali i Stipu Božića, alpinista i HGSS-ovca - koji je izvijestio javnost o razmjerima požara uz granicu s BiH.

- Ne želim polemizirati ni s kim, a najmanje s poštovanim kolegama iz HGSS-a - jer nam to nije potrebno - ali red je da nas se pusti da odrađujemo svoje po pravilima struke. U ovom konkretnom slučaju u županijsko vatrogasno sjedište stigla je informacija vatrogasnog zapovjednika s Visa koji je dojavio da je primijećen požar u jednoj uvali.

Alarmirane su odmah snage u Divuljama, njihov je zapovjednik to odobrio i kanaderi su poletjeli - kaže Glavina, a na naše pitanje je li se požurilo s tom naredbom s obzirom da se pokazalo da su kanaderi letjeli bez potrebe, odvraća da do Visa let traje sat i pol i da se drugačije nije moglo ni postupiti.



- A zašto se nije poslalo jedan, nego odmah dva kanadera?

- Zato, ponavljam, jer je Vis predaleko i jer se to u takvim situacijama radi. Postoji jasna procedura i nije ovdje netko od građana dojavio da gori, nego zapovjednik vatrogasne postrojbe - kaže Glavina, koji ne negira da su se piloti, nakon što su ustanovili da je riječ o oblaku, a ne o dimu - okrenuli i vratili natrag u bazu.

Glavina ne vidi ništa sporno u tome što se radilo o oblaku, a ne o "oblaku dima" nad Visom.

- Ajde, recite vi, tko će znati odavde je li to bio dim ili oblak? Informacija je stigla od mjerodavne osobe i odmah se reagiralo zbog daljine otoka Visa i činjenice da je potrebno puno vremena da se do tamo stigne - veli zapovjednik Županijske vatrogasne postrojbe i ponavlja da je na Visu požara, ipak, bilo.

'Kriv' je kalig

Demantira ga Bogoljub Mitraković, dopisnik Slobodne Dalmacije s Visa.

- Nikakve vatre nije bilo. Radilo se o kaligu - bijelom oblaku iznad mora, zbog kojeg je netko dojavio vatrogascima da gori u Rukavcu.

Kako od Visa do uvale Rukavac vatrogascima treba dvadeset minuta, krenulo se odmah, a iz Komiže je također pojurilo pet-šest vatrogasnih vozila da bi, kad su došli na lice mjesta kao i piloti kanadera, počeli pretraživati uvalu te ustanovili da nigdje ne gori ništa. Bila je to lažna uzbuna - tvrdi kolega Mitraković, pa potvrđuje tezu iz prve rečenice - da se puhalo i na hladno.

Ha, bolje i to nego da je vatra gutala sve pred sobom, a da se na intervenciju čekalo pola dana kao u jednom drugom slučaju, ali nećemo sad o tome...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 21:40