StoryEditorOCM
Dalmacijamost zvan čežnja

Gube se živci, djeca plaču, vozači se svađaju, a nisu rijetki ni sudari: od Okruga Gornjeg do Trogira treba kao Dalmatinom do Karlovca!

Piše Gordana Dragan
24. srpnja 2017. - 19:56

Obećanje koje su državni tajnik Tomislav Mihotić i Josip Škorić, predsjednik Uprave "Hrvatskih cesta" (HC), dali trogirskom gradonačelniku Anti Biliću o nastavku izgradnje novoga čiovskog mosta u rujnu i njihovu završetku do početka turističke sezone 2018., Trogirani nisu nikad ozbiljnije shvatili.

Odbrojavanje je već počelo, a krilatica kako nema više popuštanja i pozivanja odgovornih na rokove kojih se ne drže, jer će se svi građani dignuti na noge i krenuti u prosvjed, odzvanja ovih dana UNESCO-ovim gradom. Bolna je spoznaja da na gradilištu novog mosta, za koji je bilo rečeno da će biti gotov još u listopadu 2016., a zatim i ovoga ljeta, raste trava, dok istodobno prometne gužve svakodnevno paraliziraju trogirsku povijesnu jezgru i Čiovo.

Prometne gužve

Ograđeni prostor gradilišta na kojemu su brojni strojevi posrnule tvrtke "Viadukt" koja je posao započelo, podsjetnik je kako HC, nositelj projekta vrijednog gotovo 208 milijuna kuna, koji s 85 posto iznosa sufinancira EU, hitno moraju odabrati novog izvođača radova koji će ih što prije privesti kraju.

Krenete li iz Okruga Gornjeg, odnosno tamošnjih turističkih naselja Mavarštice, Boka ili Bušinaca, udaljenih samo tri do četiri kilometra od Trogira, u koloni mic po mic vozit ćete gotovo tri sata, koliko vam, primjerice, treba da Dalmatinom dođete do Karlovca. Čak ni sat kada ćete se zaputiti s otoka prema kopnu nije bitan.

Već od 7 sati, posebno vikendom, dočekat će vas nepregledna kolona. Posebno kritična točka je od Salduna do postojećeg mosta. Ako ste "sretnik" da se na velikom zavoju na Balanu sretnu kamioni ili turistički autobusi, možda kamp-kućice ili dostavna vozila, budite sigurni da ćete rutu od kilometra i pol do grada prevaliti za sat vremena.

Iscrpljujuće je to za vozače bez obzira je li riječ o turistima ili domaćima. Nervoza čini svoje pa se gube živci. Vozači ljutiti izlaze iz automobila, osvježavaju se vodom, djeca u vozilima plaču. Nije rijetkost da turisti fotografiraju kolonu vozila stisnutih jedno uz drugo, najvjerojatnije kao podsjetnik da će se teško vratiti idućeg ljeta na Čiovo.

Ako se dogodi da su gužve istodobno iz pravca kopna prema Čiovu, nastaje pravi kolaps. Dodatni problem stvaraju motociklisti koji se provlače među vozilima kao kamikaze. Izazivaju bijes vozača, pa često padaju "teške" riječi. Pronalaze se razne prečice kako izbjeći dugo čekanje u koloni, pa čak i turisti znaju za uske ulice put Balana ili Lučice. Često tamo i "zapnu", oštete automobile, zbog čega bjesne još i više.

Godine iščekivanja

– Pitanje je hoćemo li više uopće doći na Čiovo s obzirom na ove prometne gužve – kazao nam je jedan Poljak kojega smo u koloni zatekli na početku mosta izgrađenog šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Žao mu je, rekao je, što će se zbog toga morati odreći prekrasnih plaža na tom otoku i besprijekorno čistog mora. Gorčinu zbog toga što ni ovo ljeto nije okončan taj povijesni projekt na koji Trogirani čekaju više od tri desetljeća, nije krio turistički djelatnik Tomislav Čarija.

– Uvjeren sam da nema šanse ni dogodine da se novi most izgradi. Oni će uvijek naći opravdanje. Sada će se prebaciti na pelješki most, a trogirski neka čeka. Mogli smo mi puno prije dobiti most da nije lova otišla na Kalmetinu, koja, moram priznati, deset godina je vozila u ništa, ali je ipak izgrađena – kaže Čarija.

Vlastimir Vukadinović iznio je svoje stručno mišljenje zašto još nije izgrađen novi čiovski most.

– Neka ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i njegov prethodnik objasne zašto su Makedonci dobili da izrađuju čelični dio mosta. Na udaljenosti od svega dva kilometra od gradilišta nalazi se trogirsko brodogradilište, a u neposrednoj blizini je i splitski škver. Jesu li znali da je trogirsko brodogradilište za Slavoniju izgradilo dva mosta, svaki po 320 metara lučnog oblika, što je puno zahtjevniji posao nego ravni oblik kakvog će biti novi trogirski. Jesu li se sjetili da Splićani rade brane za Veneciju, gdje je težina svakog elementa oko 600 tona s tolerancom plus minus nula, što znači apsolutnu točnost. A njima je bilo jeftinije "vući" elemente iz Makedonije. Da ne spominjem još i probleme s varenjem u Makedoniji. Siguran sam da se u sve upetljala politika. Zato bi konačno bilo dobro da političari kažu istinu što će biti s novim trogirskim mostom. Teško mi je povjerovati u novi obećani rok izgradnje s obzirom na dosadašnje izjave ministra Butkovića koje se nisu ostvarile – istaknuo je Vukadinović.

Da sam turist...

Svoj skepticizam nisu krili ni Frane Halbarth i Ivo Tironi.

– Velike su to mućke! Daj Bože da bude gotov iduće lito, ali ne virujen! Da sam turist, na ljetovanje u Okrug nikad ne bi došao – kratko će Halbarth.

– Svi smo svjesni da priča oko izgradnje novog mosta dugo traje. Stanujem pokraj ACI-jeve marine i teško se nosim s prometnim gužvama u kojima su se izmiješali automobili, motori, bicikle. Svakodnevno gledam vozače čije strpljenje je na ovoj vrućini jako slabo. Bojim se da se može zakomplicirati s odabirom izvođača radova zbog čega bi se izgubilo na vremenu. Uostalom, što je s pristupnim cestama? Što će biti s otočnom cestom? Sve su to pitanja i problemi o kojima se mora voditi računa. Po mome mišljenju, do sada se sve radilo šlampavo – zaključio je Tironi.

Hrvatske ceste: Ne znamo kada će nova tvrtka na gradilište

Postupak za odabir novog izvođača radova za izgradnju mosta s pristupnim cestama te za izgradnju spojnih cesta počeo je 12. lipnja, a nastavljen je objavom natječaja za izbor građevinske tvrtke. Na odluku o odabiru izvođača postoji mogućnost ulaganja žalbe, pa ne možemo govoriti o preciznom roku završetka cjelokupnog postupka javne nabave – doznajemo od Tamare Pajić, glasnogovornice "Hrvatskih cesta" (HC).

Na Čiovu ljeti 30.000 ljudi

Prometne gužve na Čiovu razlog su da je i ovo ljeto otvoren punkt Hitne medicinske pomoći na otoku. Zbog sporosti prebacivanja bolesnika na kopno prijašnjih godina znalo je biti i smrtnih slučajeva. Računajući turiste, na Čiovu ljeti zna biti i do trideset tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 07:22