Dalmacija Split županija

Pakao u Dalmaciji

Katastrofalne vijesti: vatra je zahvatila Karepovac!

Pakao u Dalmaciji

21:00 - Odlagalište Karepovac već gori te je na putu prema naselju Kamenu 50 vojnika koji će pomoći da se zaustavi širenje požara iz smjera Karepovca prema naselju Kamenu", rekao je večeras za Hinu Krstulović Opara.  Po njegovim riječima, trenutačno je najkritičnije kod mjesnog groblja, u blizini Kamena, gdje prijeti vatrena stihija.

20:48 - Ljubica Vrdoljak, čelnica "Čistoće", izjavila nam je kako Karepovac ne gori, kako su spremne četiri cisterne i dodatni bageri, te velike količine zemlje za zatrpavanje.

Dodala je da nema opasnosti i da su se na vrijeme osigurali, najranjiviji je otvoreni dio odlagališta, ali sve je pod kontrolom.

20:40 - Prema neslužbenim informacija, vatra je nošena naletima snažnog vjetra zahvatila Karepovac te Splitu i okolici sada prijeti ekološka katastrofa. Iako nema službene potvrde, naši čitatelji javljaju kako vide vatru koja je zahvatila smetlište.

Uskoro opširnije...

RANIJE:

Ne smiruje se požar na nekoliko desetaka kilometara dugoj vatrenoj liniji, od Omiša do Splita, a kako se približava kraj dana, vatra se približava i splitskom odlagalištu otpada Karepovcu, do kojeg je udaljena samo kilometar, doznaje se večeras od splitskih vatrogasaca.

Od 15 sati već iscrpljenim vatrogascima na požarištima pomažu tri kanadera, a od kasnije poslijepodne i stotinjak vojnika.

Vatrogasci požar gase od četrdesetak minuta nakon ponoći, kada je buknuo u Tugarama, a potpomognut vjetrom proširio se na Srinjine, zatim tijekom jutra na Sitno Gornje i Donje te popodne na Žrnovnicu, Jesenice i Podstranu.

Podzemna raketna baza u Žrnovnici stalno se natapa vodom. Rakete su na dubini od 70 metara.

U izjavi ispred baze ministar obrane Damir Krističević je rekao da je situacija pod kontrolom.

U prvim večernjim satima vatra je došla nadomak Splita, do Karepovca, a zbog goleme količine dima, zatvorena je i cesta Solin-Klis.

Stanovnici ugroženenih mjesta automobilima s najpotrebnijim stvarima bježe iz kuća, pa je na prilaznim cestama Splitu poprilična gužva.

Gusti crni dim nadvio se i iznad Splita.

Naslovnica Split županija