StoryEditorOCM
DalmacijaSVE SNAGE SU NA TERENU

Požar u Šestanovcu i dalje izmiče kontroli, gori na liniji od devet kilometara: vatrogascima i mještanima u pomoć pristigao veliki broj dragovoljaca

Piše Mladen Nejašmić, Hina, Braco Ćosić
17. srpnja 2017. - 00:51
_DSC9503.JPG

22:48 - Do sada najveći požar na području Imotske krajine i susjedne općine Šestanovac, na predjelu Prpuša, ni nakon punih petnaest sati velike borbe više od 150 vatrogasaca iz mnogih društava naše županije, još nije stavljen pod kontrolu. Dapače, potpomognut jakim vjetrom koji često i mijenja smjer požar je i dalje aktivan na nekoliko mjesta, posebno prema zaseoku Vukušići u općini Šestanovac.

Povremeno se pojavi plamen i  na već opožarenim mjestima u zaseoku Katuni, te na drugim mjestima duž linije duge devet kilometara. Prema posljednjim informacijama, iako se sa sigurnošću ne može  to još i potvrditi, izgorjelo je više od 500 hektara borove šume, niskog raslinja,maslina, vinove loze i voćaka. Nagorjelo je nekoliko štala, a ono najvažnije, nije izgorio niti jedan stambeni objekt. To treba zahvaliti iznimnoj požrtvovnosti vatrogasaca, samih mještana i velikog broja dragovoljaca.

Oko 23 sata brane se prilazi kućama u zaseoku Vukušići,a već iscrpljenim i umornim vatrogascima u pomoć su pred večer pristigle i svježe snage iz Dubrovačko-neretvanske županije.

- Vidjeli ste što nam je učinio jaki vjetar i zašto nismo mogli imati zračnu potporu kanadera. No, pravim junaštvom vatrogasaca i mještana uvjeren sam da ćemo izići kao pobjednici. Obranili smo na desetke stambenih objekata i to je najvažnije, riječi su protupožarnog zapovjednika za Imotsku krajinu Ivice Čelana.

Spomenimo da je petnaestak vatrogasaca zatražilo i liječničku pomoć ,ponajprije za ispiranje očiju jer je koncentracija pepela i prašine uistinu bila velika.

Svakako, ispred gasitelja je neizvjesna noć,a posebno pred mještanima nekoliko zaseoka u šestanovačkoj općini u čijoj blizini još bukti otvorena vatra.

20:35 - Iako se na trenutak činilo da je požar koji je u nedjelju ujutro poharao područje Prpuše priprijetivši stambenim objektima, pod kontrolom ,pojačavanjem vjetra koji iz časa u čas mijenja smjer, situacija se opet otela kontroli.

Prema informacijama od DUSZ trenutno se brane stambeni objekti u Donjim Mercepima, Kekezima, Maslovima-Grujićima i Rubićim

- Do sada je opožareno preko 800 hektara. Cijelo područje Prpuše i Katuna Brda zahvatila je rijetko viđena vatrena stihija čije gašenje dodatno opterećuje vjetar koji stalno mijenja smjer. Za sada smo uspjeli staviti požar pod kontrolu kod zaseoka donji Merćepa i Kekezi gdje je vatra prijetila stambenim objektima- izvijestio nas je Ivica Čelan.

Prema zadnjim informacijama trenutno je najkritičnije na području zaseoka Maslovi-Grujići, Donji i Gornji Vukušići, Balići i Smilovići.

Veliki obol dali su sami mještani koji su uskakali i pomagali vatrogascima. Njih 200 s osamdesetak vozila  i iz gotovo svih društava splitsko-dalmatinske županije pružalo je nadljudske napore da se vatra stavi pod kontrolu.

- Strah mještana dodatno pojačava dolazak noći i najavljeno pojačanje vjetra. Olujna bura koja je puhala tijekom dana stvarala je nevjerojatnu sliku. Plamene jezike visoki osamdesetak metara bura je jednostavno prebacivala po dvjesto metara daljine. Teško je to opisati kao i točnu opožarenu površinu-kazao nam je lugar Marko Maslov.

Prema  informacijama dobivenim od zapovjednika operativnog područja Imotski Ivice Čelana u pomoć stižu i vatrogasci iz dubrovačko-neretvanske županije koji će zajedno sa svojim kolegama na terenu čuvati požarište cijelu noć.

Nezaustavljiva vatrena stihija iz sebe je ostavila ogromnu štetu na vinogradima, voćnjacima i maslinicima.

Tako je u jednom od ovih potonji u vlasništvu Jure Vukušića pričinjena velika šteta. Izgorjele su brojne masline kao i cisterne za vodu.

20:05 - Zbog požara za sav promet zatvorene su državne ceste DC39 Šestanovac-Cista Provo i DC56 Bribir-Lišane, a zbog požara smanjena je vidljivost uz autocestu A1 na dionici Blato na Cetini-Šestanovac i vozi se uz ograničenje brzine od 60 kilometara na sat, priopćio je u nedjelju navečer Hrvatski autoklub (HAK).

18:05 - Primili smo do sada devet vatrogasaca i nekoliko mještana zbog ispiranja očiju. Na terenu nam je jedna ekipa koja na licu mjesta ispire i čisti oči vatrogascima.Mi smo pripremni za bilo kakvu intervenciju, veli dr.Mate Kasalo iz Doma zdravlja Šestanovac.

Borba s vatrenom stihijom se nastavlja, a vatrogasci su zaslužili veliki naklon i zahvalnost. Prije nekoliko dana u Makarskoj i Tučepima, pa onda u Planome kod Trogira i sada ovaj, čini nam se i najveći požar, pokazali su se i dokazali. Jer da njih nije bilo i njihovog velikog srca već sada bi izbrojili desetke stambenih objekata koji su izgorjeli.

Potresne fotografije iz Šestanovca prikazuju sav užas vatrene stihije s kojom se bore mještani i vatrogasci

17:00 - Najveći požar ikada zabilježen na ovim prostorima u Imotskom i Šestanovačkom kraju unio je silan nemir među stanovništvo,a o pričinjenoj šteti da i ne govorimo.

Izgorjelo je prema grubim procjenama do 17 sati više od 400 hektara borove šume,makije, vinograda, maslinika, voćaka i niskog raslinja. Lijepi pejsaž od Ciste Provo do Vukušića strane, pa prema Rubićima, Katunima, Merćepima, jednostavno više ne postoji. Sve sami ugljen, pustoš.

- Izgorjela mi je staja, sijeno. Od straha mi se ranije otelila krava, tele je živo, ali su mi zato nastradale ovce i koze. Ne znam ni gdje su. Bili su na ispaši i sada tamo nema ništa osim ugljena u suzama nam priča Ivica Merčep.

- Majko moja izgorjeti će mi kuća, a godinama radila za nju. Što će ostati mojim unucima i praunucima, zavapila je stara Mila Merćem polijevajući vodom rubove svoga dvorišta. Vatra joj došla tik do kuće.

- Napišite da su nam zatvorili i plombirali hidrante, nemamo vode. Da smo je imali sigurno bi šteta bila manja, riječi su Petra Merćepa.

Kako u Merćepa, tako i u Rubića, Kekeza, sve tamo do Vukušića strane. Vatra je došla i do vjetroparka na Prpuši, obranjena je mjesna crkva, groblje, no štete će biti ogromna.

- Primili smo do sada devet vatrogasaca i nekoliko mještana zbog ispiranja očiju. Na terenu nam je jedna ekipa koja na licu mjesta ispire i čisti oči vatrogascima. Mi smo pripremni za bilo kakvu intervenciju, veli dr. Mate Kasalo iz Doma zdravlja Šestanovac.

I za kraj ovoga privremenog izvješća, jer će se borba s vatrenom stihijom još nastaviti, samo veliki naklon i zahvalnost vatrogascima. Prije neki dan u Makarskoj i Tučepima, pa onda u Planome kod Trogira i sada ovaj, čini nam se i najveći požar, pokazali su se i dokazali. Jer da njih nije bilo i njihovog velikog srca već sada bi izbrojili desetke stambenih objekata koji su izgorjeli.

16:50 - Do sada je izgorjelo nekoliko stotina hektara borove šume i raznog raslinja u požaru kod Šestanovca, a u njegovu gašenju sudjeluje 150 vatrogasaca s područja cijele županije.

Požar je izbio u 8,50 sati, a u njegovu gašenju sudjeluje 150 vatrogasaca s područja cijele županije koji trenutačno brane nekoliko naselja ulažući nadljudske napore da zaštite privatne i poslovne objekte.

Na teren je izišao i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban koji je izjavio da, osim vatrogasaca, u gašenju velike vatrene stihije, sudjeluje i lokalno stanovništvo kako bi spriječili da vatra dođe do Šestanovca

"Požarište je još aktivno. Bura sa svih strana raspiruje vatru. Lagano okružujemo požarište ne bi li ga ukrotili i lokalizirali, no dogodilo nam se da nam je u tijeku gašenja nekoliko stotina metara dalje izbio novi požar kojeg smo uspjeli vrlo brzo ugasiti", izjavio je Hini zapovjednik DVD Omiš Višeslav Pešić.

16:20 - Ivici Merćepu krava se otelila prije vremena od stresa. Počela je gorjeti staja. Izgorjelo mu je desetak ovaca i koza.

16:00 - Petar Brečić DVD Imotski jedan od devet vatrogasaca koji su zatražili pomoć ispranjem očiju.

Spašena još jedna kuća.

15:00 - Prema zadnjim informacijama požar na Prpuši nezaustavljivo napreduje pa su iz tog razloga evakuirali žitelje Gornjih Kekeza. Do sada je opožareno oko dvjesto hektara guste borove sume, makije i niskog raslinja. Uz ogroman napor gasitelja obranjena je crkva sv. Ivana na Prpuši i nekoliko stambenih objekata. Vatra prijeti zaseocima Merćepi, Vukušići i Ribičić.

- Trenutno branimo Donje Kekez gdje se vatra približila samom selu. Na terenu je preko sto vatrogasaca sa četrdesetak navalnih vozila. U pomoć su priskočili i žitelji ugroženih zaseoka. Situaciju dodatno opterečuje olujna bura koja na refule puše preko sto kilometara na sat zbog koje toliko zeljeni kanaderi ne mogu djelovati. Jedan je vatrogasac ozljeđen i prevezen je vozilom hitne pomoći. Nažalost požar još nije pod kontrolom - tvrdi zapovjednik operativnog područja Imotski Ivica Čelan.

Zbog požara zatvorena je državna cesta D39 Šestanovac- Cista Provo.

PRVA VIJEST:

Veliki šumski požar koji je buknuo u nedjelju ujutro na području Prpuše u općini Šestanovac, širi se nekontroliranom brzinom. Prema prvim procjenama vatra nošena olujnom burom je zahvatila preko pedesetak hektara guste borove šume uz državnu cestu D39, koja je neprohodna zbog gustog dima.

Sve raspoložive vatrogasne snage su na požarištu. Teško je bilo što prognozirati, ali situacija je uistinu teška. Zbog bure izostala je pomoć kanadera - kratko nam je prokomentirao situaciju zapovjednik zadvarskih vatrogasaca Neno Bajić.

O ozbiljnosti situacije kazao nam je i zapovjednik imotskog operativnog područja Ivica Čelan dodajući kako se vatra širi prema samom Šestanovcu, a trenutno se u opasnosti nalazi nekoliko stambenih objekata na Prpuši.

Prema zadnjim informacijama jedan požar je buknuo i u blizini vjetroparka Katuni. Gori makija i nisko raslinje, ali nošen vjetrom mogao bi prerasti u pravu opasnost za žitelje južno od Prpuše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:41