StoryEditorOCM
Dalmacijalegenda vodica

Nevjerojatna priča njemačkog vatrogasca: 37 godina ljetujem na Jadranu i uvijek sam prvi na plaži i požaru! Zbog toga su me uhapsili i tjerali da priznam kako sam piroman...

Piše Ante Talijaš
6. srpnja 2017. - 22:58

Ovo je priča o Joachimu Hollu, profesionalnom njemačkom vatrogascu i legendi grada Vodica.

Nemojte se odmah ljutiti, uvaženi čitatelji, ali počet ćemo je s nekoliko podataka, u kojima, kao turist na godišnjem odmoru, sudjeluje i naš junak. Nakon više nego dvostruko ostvarenog broja noćenja u predsezoni, znatno povećanje turističkog prometa Vodice bilježe i u lipnju.

Prema podacima iz Turističke zajednice, u prošlome mjesecu ostvareno je 49 posto više noćenja nego tijekom lanjskog lipnja. A za stalno povećanje broja gostiju dobrim dijelom zaslužni su i dugogodišnji stalni gosti koji usmenom predajom privlače svoje sunarodnjake.

Jedan od ambasadora hrvatskog i vodičkog turizma – eto, gotovi smo s uvodom – zasigurno je 55-godišnji Joachim Holl, profesionalni vatrogasac iz njemačkoga gradića Camp Limporta. Naime, Joachim Holl neprekidno ljetuje u Vodicama od davne 1980. godine, dakle već 37 godina, a kasnije mu se pridružila i supruga Helga Rudolf. Nijednu sezonu od tada Joachim nije zaobišao Vodice, pa ni za vrijeme teških godina Domovinskog rata.

– Tih devedesetih godina poklopilo bi se da je za vrijeme mog ljetovanja u Vodicama gotovo svakodnevno bilo požara. A ja sam uvijek bio među prvima na požarištu, zajedno s ondašnjim zapovjednicima DVD-a Vodica Matom Udovičićem i Mirkom Juričevim te ostalim mladim pripadnicima vodičke postrojbe – kazuje nam Joachim.

I tijekom ovoga godišnjeg odmora, Joachim svakodnevno na sat-dva posjeti vodičke gasitelje u njihovu Vatrogasnom domu u Račicama.



– Ma ne mogu ja bez njih. Meni je ugodno družiti se s mojom braćom po vatri. Međutim, od kornatske tragedije 2007. godine i pogibije naših mladih vatrogasaca, u hrvatskom vatrogastvu promijenila su se pravila i znatno su pooštrene zakonske odredbe. Na požarišta mogu samo profesionalni gasitelji i registrirani članovi DVD-a koji su prošli svu potrebitu obuku u Hrvatskoj. A ja kao strani državljanin ne mogu biti registriran kao član DVD-a Vodice, pa stoga više i ne smijem gasiti požare. No, meni je pri ruci i dalje je na svakom godišnjem odboru u Vodicama moje njemačko vatrogasno odijelo i oprema, zlu ne trebalo. A vodičkim vatrogascima i dalje pomažem savjetima – govori Joachim.

Simpatični Nijemac, dobro poznat svim Vodičanima, sa suprugom Helgom i ovih dana godišnji odmor provodi u svojim Vodicama, u kampu kod svog domaćina Ante Srdareva, gdje boravi zadnje četiri godine. Joachima i Helgu posjetili su vodička gradonačelnica dr. Nelka Tomić i direktorica Ureda TZ-a Vodica Anita Franin te su njemačkom prijatelju za 37-godišnju vjernost Vodicama uručili zahvalnicu i prigodne darove.

Ovoga njemačkog vatrogasaca i velikog humanitarca, potpisnik ovih redaka upoznao je još 1995. godine, te o njemu tada objavio tekst u Slobodnoj Dalmaciji.

Toga ljeta prije 22 godine, Joachim Holl donirao je raznovrsnu vatrogasnu opremu vrijednu 60 tisuća tadašnjih njemačkih maraka DVD-u Vodice, vatrogasnom društvu osnovanom tek dvije godine prije, koje je tada bilo još u povojima. I ne samo to, svako ljeto iskusni vatrogasac i profesionalac Joachim je s mladim vodičkim vatrogascima odlazio gasiti požare diljem Šibensko-kninske županije.

Zanimljivo je kako taj tekst iz Slobodne Dalmacije Joachim čuva i dandanas te ga je spremno izvadio i pokazao prigodom susreta s vodičkom gradonačelnicom dr. Tomić i turističkom direktoricom Franin. U tom tekstu, otprije 22 godine, našla se i Joachimova anegdota iz toga vremena, a koje se još jednom prisjetio ovaj veliki prijatelj Vodica.

– Budući da sam uvijek bio među prvim gasiteljima koji su stizali na požarište, na mene je pala sumnja da sam ja taj koji podmeće vatru. Nakon što me policija privela, tijekom ispitivanja tražili su od mene da priznam da sam piroman i da izazivam požare. Gotovo cijelu noć su me tako držali u policijskoj postaji, ali na kraju je nesporazum, na sreću, ipak razjašnjen, pri čemu su morali posredovati i moji prijatelji vodički vatrogasci. Dugo mi je trebalo da ovdašnje policajce uvjerim da ja nisam nikakav piroman koji podmeće požare na godišnjem odmoru u stranoj zemlji, nego da sam profesionalni vatrogasac u Njemačkoj, ali da i na godišnjem odmoru gasim požare – ispričao nam je, uz smijeh, na prilično dobrom hrvatskom Joachim Holl.

Prisjetio se na kraju Joachim i one davne 1980. godine, kada je kao mladić prvi put ljetovao u Vodicama.

– Odmah, toga prvoga ljeta, beskrajno sam se zaljubio u Vodice i ta ljubav traje evo već punih 37 godina. Osim mora i plaža, dobre hrane, oduševili su me ponajprije ovdašnji ljudi, njihova gostoljubivost i pristupačnost. Dolazit ću zato ljetovati u Vodicama do kraja života, sve dok me zdravlje bude služilo, a nadam se da ću dočekati duboku starost – istaknuo je Joachim Holl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 00:09