StoryEditorOCM
Dalmacijauskoro natječaj

Velik interes za biser Dalmacije: u 'Češku vilu' žele ulagati šefovi Ultre, a želju su pokazali i jedan naš poznati pjevač, princeza od Monaka...

16. lipnja 2017. - 01:45

Nakon dvadesetak godina propadanja, "Češka vila", vojarna bivše JNA u Visu, bit će oglašena na međunarodnom natječaju za upravljanje i građenje na koji se mogu javiti zainteresirani investitori.

Odlučeno je to jučer na sjednici Vlade RH na kojoj su definirani uvjeti oko sudbine ovog objekta, bez preciziranog datuma dostave ponuda zainteresiranih ulagača.

"Češka vila" prenamijenit će se u hotel s minimalno četiri zvjezdice, zajamčenog kapaciteta 100 kreveta, te još potencijalnih 60 postelja, a rekonstrukcija čeka i postojeće tradicijske građevine u blizini. Konkretno, budući investitor dobit će pravo građenja, odnosno sklopit će ugovor o zakupu hotela "Češka vila" te će mu država dodijeliti koncesiju na pomorsko dobro, sve na rok do 50 godina.

Prema postojećim planovima, cjelokupna atraktivna zona "Češke vile" obuhvaća površinu od 3,7 hektara zemljišta te još 4000 metara četvornih morskog prostora u sklopu kojeg će se urediti šetnica i plaže koje će također biti pod koncesijom. Početni iznos godišnje naknade za pravo građenja je 1,43 milijuna kuna, dok je godišnja zakupnina za hotel 180.000 kuna.

Proteklih godina više domaćih i inozemnih poduzetnika bilo je zainteresirano za investiranje u kompleks "Češke vile". Svojedobno je na nju "pikiralo" i Hrvatsko društvo skladatelja prema kojemu je ona trebala postati međunarodni glazbeni centar, a kao potencijalna investitorica spominjala se i princeza Carolina od Monaka.

No, povjerenstvo za ocjenu ponuda prije dvije godine zaprimilo je ozbiljnija pisma namjere četvero kandidata, od kojih su dva odbačena zbog nepotpune dokumentacije. Tako su iz "igre" ispali pjevač Luka Nižetić, te "domaćin", Jedriličarski klub "Vis", koji pokraj oglašenog objekta ima svoj hangar gdje regrutira mlade nade.

Za razliku od njih, valjanima su ocijenjene ponude Pere Bralića iz viške turističke tvrtke "Navigator", te pismo namjere švedske nautičke agencije "European travel ventures" koja stoji iza brenda "The Yacht Week". Hoće li se oni opet javiti na natječaj, nije poznato. Višanin Bralić nije nam ništa htio komentirati, dok do osoba koje zastupaju Šveđane nismo uspjeli doći.

U Visu su razmišljanja o sudbini turističkog razvoja grada i otoka jedinstvena - nitko ne želi masovni turizam.

- Što god se dogodi s "Češkom vilom", bit će dobro jer taj kompleks već predugo propada, a nalazi se na samom ulazu u našu luku. Znalo se odavno da će objekt biti prenamijenjen u hotel, a za nju su zainteresirani Šveđani koji su već dobili tvrđavu Fort George na 30 godina gdje ugošćavaju i "Ultru". Priča se da im je zanimljiva i tvrtka "Vis" u stečaju, odnosno njezini hoteli "Issa" i "Tamaris". Kako bilo, nadamo se da odabrani investitor neće pogodovati masovnom turizmu koji nam na otoku definitivno ne treba. Vidimo što se događa sa susjednim Hvarom koji je postao party destinacija, što je jako loše - komentirao nam je situaciju jedan upućeni izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 00:38