StoryEditorOCM
Dalmacijamještani prosvjeduju, HAC ih smiruje

Nasip autoceste začepio Buninu

Piše PSD.
20. travnja 2009. - 00:52

Izgradnjom vijadukta „Kotezi“ na dionici autoceste Ravča-Ploče došlo je do problema u odvodnji ponornice Betine koja plavi polje Buninu za vrijeme velikih padalina u zimskim i proljetni mjesecima.

Izvođači radova na trasi autoceste za potrebe gradnje vijadukta „Kotezi“ izgradili su 200 metara dug nasip u visini od 3 metra, međutim, gradnjom nasipa zaustavljeno je prirodno otjecanje vode, jer se nasip nalazi na najnižem dijelu polja te time stvara barijeru otjecanju vode.

 Mještani Kutca i Kokorića, koje je izgradnja nasipa najviše pogodila, smatraju kako je na ovaj način zaustavljeno prirodno otjecanje vode. Kako kažu, vodi koja je plavila polje trebat će sada mnogo više vremena za povlačenje.

Tako se danas za povlačenje vode iz polja čeka mjesec dana, dok se prije voda povlačila za desetak dana. Kako je polje Bunina izrazito poljoprivredni kraj, svaki dan u proljetnom kalendaru radova poljoprivrednicima je važan. Zbog toga je razumljivo njihovo negodovanje prema izvođačima radova.

- Predlagali smo im da stave cijevi širine dva metra i preko njih nasip i nikakvih problema za otjecanje vode ne bi bilo, ja ovdje živim 50 godina i znam kakve probleme dugo zadržavanje vode može donijeti nama poljoprivrednicima koji živimo od ove zemlje - kaže Miroslav Ivičević iz Kutca.

Kontaktirali smo i s glavnim inžinjerom HAC-a na dionici Ravča-Ploče Milanom Matićem. Tražili smo komentar izvođača radova o navedenom problemu, na što nam je Matić rekao kako je sporni nasip zapravo privremeni gradilišni put koji se koristi za potrebe gradnje vijadukta „Kotezi“ koji će se nakon završetka radova sanirati, a ako put ipak ostane, Matić obećava kako će naći rješenje za ovaj problem, a kako kaže, već su postavili cijevi širine pola metra na nekim dijelovima nasipa da voda može slobodno protjecati.

MATE PRIMORAC / epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 08:45