StoryEditorOCM
DalmacijaŠTA JUŽNIJE, TO TUŽNIJE

Nevjerojatna sramota Splita i okolice: Jarun i centar Dalmacije imaju isti broj plavih zastava!

25. svibnja 2017. - 16:06

Bez obzira što je Istra šest puta površinom manja od ostatka Jadrana, pohvaliti se može s četvrdesetak plavih zastava više nego li ih ima Splitsko-dalmatinska županija. Zaključci su to jasne statistike o broju nagrađivanih plaža koje se desetljećima dodjeljuju na području lijepe naše (i bisera joj Istre!), a koju uručuje međunarodno priznata organizacija "Blue Flag Global", čiji je prepoznatljivi plavi logo sinonim za vrhunsku čistoću mora i bogatstvo sadržaja na obali.

Žnjan i Bene ispali s popisa kvalitetnih

Tu su i brojke koje će vam jasno reći gdje je Splitsko-dalmatinska županija, a gdje su Istra i sjeverni Jadran: Na potezu od Dubrovnika pa do Zadra, ukupno se nalazi 16 plaža okićeno plavim zastavama što se njišu uz beskrajno čisto more.

Od toga, na Splitsko-dalmatinsku županiju otpada pet plaža, a smiješne usporedbe radi, jednako toliko ima ih i Grad Zagreb.



U Splitsko-dalmatinskoj županiji redom su ove godine nagrađene splitske "Bačvice", plaža kampa "Stobreč", aktualni "Zlatni rat" na Bolu, "Puta" u Omišu, te "Nikolina" u Baškoj Vodi.

U Istarskoj županiji nalazi se 47 zastava, u Primorsko-goranskoj 25. Usput budi rečeno, s popisa nagrađenih ove godine, što se tiče Splita, ispali su Žnjan, Bene i plaža hotela Split. Odluka je to udruge "Lijepa Naša", koja u suradnji s međunarodnom organizacijom "Blue Flag" već 20 godina podiže plave zastave po Hrvatskoj. Predsjednik dr. Ante Kulte nije zadovoljan kud plovi ovaj brod.



- Gdje su Hvar, Komiža, Brač! Brela su nekad imala tri zastave, pa po Makarskoj, Tučepima, Podgori, eto već sam nabrojao šest što smo ih nekada podizali samo ispod Biokova, a toliku brojku danas imamo imamo kao ukupnu statistiku u cijeloj županiji – razočaran je Kutle, koji zna i razlog zašto smo ovoliko opali u kvaliteti priobalja.

- Koncesionari plaža i gradovi neće da rade i ulažu, oni bi najradije da gost pošalje novce i da uopće ne dolazi. A za plavu zastavu treba platiti spasioce, članarinu, kontrolirati kvalitetu vode svako 15 dana... – nabraja predsjednik "Ljepe Naše", naglašavajući važnost plavih zastava u očima turista.

- Planetarno su prepoznatljive jer je to program koji se provodi od Kanade do Novog Zelanda. Kad turist vidi plavu zastavu, jasno mu je da tu ima spasioce, kontroliranu vodu, zahod, da ima pristup invalidima i starijim ljudima ako im zatreba pomoć – razjašnjava.

S obzirom na dug staž u analizi naših plaža, nije njemu problem upriti prstom u krivce za aktualno stanje.

- Zakazale su turističke zajednice. Mi smo im pisali, molili ih, ali ništa. Krivi su jer imaju najbolji pregled nad plažama, hotelima i kampovima i trebaju poticati druge. Nisam samo jednom dobio odgovor 'A 'ko je mislio doć', doša je, šta će nama plava zastava'. - slikovit je Kutle.



I na pitanje kako to da su Istra i sjeverni Jadran koji broje 74 zastave višestruko uspješniji od Splitsko-dalmatinske županije koja ih ima tek pet, spremno odgovara: Većina plaža na sjevernom Jadranu pod koncesijom je hotelijersko-ugostiteljskih i turističkih poduzeća, kao što su "Plava Laguna", "Rivijera", "Istra Turisti". Oni vode računa o plažama.

Istarske su najurednije, poštuju standarde. Razlika između ostatka Jadrana i Istre jest mentalitet koji kod njih prevladava. Drugi su to ljudi i navike. To vam je ono, što južnije to tužnije.

Otok Krk 13 komada

Sam otok Krk sa svojih 13 zastava ima skoro trostruko više nagrađivanih plaža nego područje naše Županije. Budući da na njemu djeluje čak sedam turističkih zajednica, razgovarali smo s Natašom Jurinom, direktoricom ureda TZ-a Grada Krka. Naglasila je važnost koju ovo priznanje ima za njihovu turističku ponudu.

- Naš Grad trenutno ima pet plavih zastava, od kojih je dio na gradskim plažama gdje standard održava naše komunalno poduzeće, a dio vode koncesionari. Gosti pozitivno reagiraju na tu markicu, jer su plave zastave garancija najvišeg standarda na plažama te čistoće mora – svjesna je direktorica.

Problematični gradovi

Na području Dubrovačko-neretvanske županije nalazi se ukupno pet plaža s plavim zastavama, a nijedna od njih nije pod upravom grada. Dane su u koncesiju tvrtkama 'Valamar Riviera', 'Importanne Resort' i 'Laguna Novigrad'.

Od tri plaže oko Šibenika, dvije su pod upravom tvrtke 'Leć'. U Zadarskoj županiji od šest plaža samo je jedna u nadležnosti općine, a Ličko-senjska nema nijednu kojom upravljaju gradske strukture.

Na sjevernom Jadranu, gdje se nalazi većina plavih zastava, rijetkost je da su plaže u rukama gradskih ili općinskih otaca. Sedam ih je u nadležnosti Labina, Poreča i Vodnjana, a ostalih 40 vode razne tvrtke kojima su plaže dane u koncesiju.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 16:05