StoryEditorOCM
DalmacijaEkskluzivne snimke

U čast ministrima Kuščeviću i Butkoviću unajmili smo dron i snimili sramotu u Makarskoj: pogledajte divlje carstvo Blaža Petrovića

6. svibnja 2017. - 17:50
DJI_0993

U čast Lovri Kuščeviću, ministru graditeljstva i prostornoga uređenja, te Olegu Butkoviću, ministru mora, prometa i infrastrukture, Slobodna Dalmacija jučer je unajmila dron koji je nadletio makarski predio Cvitačka, gdje Blaž Petrović, glasoviti zagrebački poduzetnik, bespravno gradi i nasipa. Pisali smo više puta o Petrovićevoj zemljano-betonskoj rapsodiji, svjedočili produžavanju nasipa u moru i zidanju u šumi, slali upite nadležnima u ministarstvima i dobivali odgovore s iscrpno citiranim zakonskim odredbama protiv ilegalnih graditelja.

U srcu Makarske niče misteriozni megaobjekt: nitko ne zna što se gradi i ne mogu zaustaviti radove, a iza svega stoji kontroverzni poduzetnik

Dok smo se igrali s procedurom, vrijedni je Petrović radio i gradio.

Što?

Ovo što vidite.

Stoga, ponavljamo, svaki je čitatelj drag i dragocjen, ali ovaj tekst i fotografije posvećeni su ponajprije ministrima Kuščeviću i Butkoviću, a zatim i zakonodavcu, slavnom hrvatskom parlamentu, kreatoru upravo slatkih propisa o bespravnoj gradnji.
I dok ministri, zastupnici te ostali čitatelji gledaju divne prizore iz Makarske, unikatan spoj pitome prirode i divljeg društva, sa zadovoljstvom ćemo podsjetiti kako nam je Željka Perić, glasnogovornica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, nedavno napisala da je njihova inspekcija – ah, ah, kakva sreća – "izašla na teren, utvrdila kako se građevinski radovi izvode bez potrebnih akata za gradnju te je naložila obustavu radova i uklanjanje bespravne gradnje".
 


I to, dragi Kuščeviću i Butkoviću, saborski zastupnici i čitatelji, nije sve: "Naknadnim nadzorom građevinske inspekcije je utvrđeno kako investitor objekt nije uklonio te je nastavio s radovima, nakon čega mu je građevinski inspektor, sukladno zakonskim odredbama, izrekao dvije novčane kazne, jedna u iznosu od 10.000 kn, a druga od 20.000 kn kojima se investitora prisiljava na prestanak radova i uklanjanje objekta. Naime, zakon nalaže da se prije pristupanja uklanjanju objekta od strane građevinske inspekcije investitoru izrekne 6 novčanih kazni (prva od 10.000 kn i zadnja od 60.000 kn) kojima ga se prisiljava na uklanjanje bespravnog objekta. Ukoliko i nakon šeste kazne investitor ne ukloni objekt, tek tada inspekcija može pristupiti uklanjanju objekta putem treće osobe."

Sada ćemo vam nakratko prekinuti zadovoljstvo čitanja glasnogovorničinih rečenica. Kratko, ali opravdano, jer upozoravamo da stiže najbitnije: "U ovom slučaju građevinska inspekcija je promptno reagirala i u skladu sa zakonom, a sve u cilju zaštite prostora i sprječavanja bespravne gradnje."

Možete li, dragi Kuščeviću, Butkoviću, zastupnici i čitatelji, zamisliti na što bi ovaj dio Makarske sličio da inspekcija nije bila brza, posvećena zaštiti prostora i sprečavanju bespravne gradnje?

 


Butkovićeve inspektore nećemo citirati, oni nisu utvrdili ni tko je produljio nasip u moru nedaleko od Petrovićeva objekta.

Za petstotinjak godina, negdje u ovo vrijeme, turistički će vodič u putničkom dronu iznad Makarske govoriti gostima: "Ispod nas je palača Blaža Petrovića, poznatog hrvatskog poduzetnika s prijelaza iz 20. na 21. stoljeće. Palača pripada kasnokrkanskom stilu, tada vrlo popularnom duž dalmatinske obale, a obilježje mu je samovoljna gradnja, neovisna o propisima."

Gost iz Švedske pitat će: "A jesu li tada postojali zakoni, inspekcije?"

Vodič će odgovoriti: "O tome nema vidljivih tragova."

Ne želimo takav epilog, pišemo da Kuščević i Butković ostanu upamćeni. Neka Petrovićev neimarski pothvat bude spomenik njihovim mandatima.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:05