StoryEditorOCM
DalmacijaIMIGRANTSKO BLAGO

Najomiljenija američka sorta vina rođena u - Dalmaciji

Piše Meri Šilović, Tanja Šimundić Bendić
30. travnja 2017. - 11:59

Jedan od najdragocjenijih američkih imigranata, i jedan od najdragocjenijih emigranata s ovih prostora, jedan od prvih "dalmatinaca" koji su otišli u Ameriku je zinfandel, tribidrag, crljenak kaštelanski – zaključilo je nekoliko govornika u uvodnim predavanjima na svjetskoj konferenciji "Ja sam tribidrag" u hotelu "Park" u Splitu.

Koliko god su Amerikanci željeli i nadali se da je vinska sorta zinfandel njihovih marnih ljudi djelo, genetika je pokazala da se u mahom kalifornijskim vinogradima njeguje i čuva pravo imigrantsko blago pristiglo iz našega kraja. Eto paradoksa za pamćenje, a ogleda se u činjenici da se iza glasovitog imena zinfandel, jednoj od karika kalifornijskog identiteta, zapravo krije naša stara, stoljećima poznata vinska sorta tribidrag.

– Dalmatinski tribidrag, pribidrag, crljenak kaštelanski, crnogorska kratošija, talijanski primitivo, kalifornijski zinfandel, jedna su sorta s mnogo vinskih lica. Utvrdila je to genetička analiza, dokazavši kako je glasoviti tribidrag roditelj brojnim dalmatinskim sortama. On je otac i najvažnije dalmatinske crne sorte plavca malog – rezime je to uvodnog predavanja.

U hotelu "Park" okupili su se s raznih strana svijeta gotovo svi sudionici razrješenja najveće enigme vinskoga globusa: gdje je rođena najomiljenija američka sorta i vino – zinfandel. Da ponovimo za one rijetke koji još ne znaju: sve američke sorte zapravo su europske, Amerika nema svojih sorti plemenite loze, i za svaku od čuvenih europskih sorti točno se znalo odakle je došla, gdje joj je zavičaj. Jedino se za njima najomiljeniju sortu zinfandel nije znalo gdje je rođen i to je desetljećima bila najveća zagonetka vinskog svijeta.

Zagonetka je razriješena zajedničkim istraživanjem prof. dr. sc. Ivana Pejića i prof. dr. sc. Edija Maletića sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta, te najčuvenije genetičarke vinove loze dr. sc. Carole Meredith s kalifornijskog Davis sveučilišta, nakon što su pronađeni trsovi u Kaštelima, u starom vinogradu Ivice Radunića, a potom i u Svinišću i Marušićima oko Omiša. DNK tih loza u potpunosti se podudario s "otiskom prsta" američkog zinfandela.

Oko te fascinantne priče okupili su se u Splitu svi njezini sudionici, brojni domaći, kaštelanski, šoltanski i omiški vinari, svi koji su dali doprinos odgonetanju tajne podrijetla zinfandela.

Važnu ulogu na putu dokazivanja istine iz vinske čaše imao je i legendarni hrvatsko-američki vinar Miljenko Mike Grgich, koji je desetljećima jedini na svijetu vjerovao i ukazivao da se ključ zagonetke nalazi u njegovoj rodnoj Dalmaciji te je znanstvenike uputio na naše strane.

Danas 94-godišnji Miljenko Grgić obratio se sudionicima skupa u pozdravnoj snimci iz svoga kalifornijskog doma. Prisjetio se tu svojih davnih sumnji u jednakost okusa i mirisa zinfandela i plavca malog. A put ga je, naveo je, doveo i do glasovite američke znanstvenice Carole Meredith. Grgiću su sudionici konferencije nazdravili s čašom zinfandela, vina koje je za sudionike konferencije poslao u Split iz svoje vinarije u dolini Napa.

Znanstveni entuzijazam vodio je Carole Meredith, koja je cijenjeni professor emeritus na odsjeku za vinogradarstvo i vinarstvo na Kalifornijskom sveučilištu u Davisu, u smjeru otkrivanja zinfandelova podrijetla i doveo je do vrijednog priznanja u Splitu. U ime predsjednice Grabar-Kitarović, pokroviteljice konferencije, orden Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge za znanost i unaprjeđenje vinogradarsko-vinske reputacije naše zemlje u svijetu uručila joj je izaslanica predsjednice prof. dr. sc. Maja Fredotović, u prigodi 15. obljetnice znanstvenog otkrića podrijetla zinfandela i uspješne gospodarske revitalizacije ove vinske sorte.

Skup su svečano otvorili Davorka Krnić-Trick, predsjednica udruge "Tribidrag", i profesor Edi Maletić, profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Sudionike je posebno pozdravio i Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, te Douglas Jones, zamjenik veleposlanice SAD-a, koji je istaknuo:

"Ovo je priča o uspjehu i posebnoj povezanosti Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, ovo je zapravo priča o američkom snu."

O otkriću podrijetla zinfandela i prijateljstvu koje se rodilo među sudionicima tog pothvata s raznih strana svijeta, o budućnosti tribidraga, crljenka ili zinfandela, govorili su prof. dr. sc. Ivan Pejić, prof. dr. sc. Carole Meredith, prof. dr. sc. Edi Maletić i dr. sc. Goran Zdunić.

Uz brojne dalmatinske vinare te ljubitelje zinfandela koji su u Split došli iz SAD-a, te predstavnike iz Crne Gore (jer je i kratošija zapravo tribidrag, odnosno zinfandel), konferenciji je prisustvovala i Jancis Robinson, najuglednija vinska kritičarka i novinarka na svijetu, koja je u svojoj kultnoj knjizi "Wine grapes", i sama fascinirana ovom pričom, od svih sorti na svijetu tribidragu posvetila daleko najveći prostor.

Pola milijuna loza

Tribidrag, jedan od prvih 'dalmatinskih emigranata' i gotovo zaboravljena sorta, vratio se u hrvatske vinograde. U 13 godina od prvih otkrivenih 25 trsova crljenka i pribidraga danas je u Hrvatskoj zasađeno više od pola milijuna loza tribidraga ili crljenka, ima ga na 100 hektara novih nasada, a uzgaja ga više od 15 proizvođača.

Autohtona vina

Na večeri dobrodošlice u hotelu "Park" sudionici su kušali vina i družili se s vrhunskim proizvođačima vina dalmatinskih autohtonih sorti. Poznata vinarica s Pelješca Mare Mrgudić Bura donijela je "Dingač Benmoche", vino pokojnog savjetnika predsjednika Obame Boba Benmoschea, koji je obožavao plavac mali, a svoja ponos-vina samo od autohtonih sorti Dalmacije donijeli su još: vinarija "Grgić", Plenkovićev "Zlatan otok", "Mimica" iz Omiša, "Birin" iz Vodica, "Bire" iz Korčule, PZ "MasVin" iz Ravnih kotara, "Matela" iz Kaštela, vinarija "Crvik" iz Konavala, "Boškinac" s Paga i "Lipanović" s Visa.

Masterclass

U petak su cijelog dana trajala masterclass testiranja zinfandela s raznih krajeva svijeta, od kojih je neke vodila sama Jancis Robinson. Na jednom masterclassu kušali su se američki zinfandeli, na drugom talijanski primitivo, na trećem hrvatski tribidrag ili crljenak, a na četvrtom crljenci, odnosno zinfandeli rođeni u vinogradima ostatka svijeta: u Indiji, Australiji, Južnoafričkoj Republici, Čileu... Za hrvatski masterclass odabrano je pet vina: "Crljenak Kairos", "Crljenak Putalj", "Crljenak Zlatan otok", "Crljenak Kraljevski vinogradi" i "Stina crljenak".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:53