StoryEditorOCM
Dalmacijaimotska krajina u panici

Vrljici prijeti nova ekološka katastrofa: rijekom plutaju raspadnuti rakovi!

30. travnja 2017. - 19:38
rakovi.JPG

Hoće li se ponoviti 1994. godina, kad se dogodio do današnjih dana neobjašnjen pomor riječnih rakova u hraniteljici života Imoćana, rijeci Vrljici? To se sa zabrinutošću u četvrtak pitaju mnogi u Imotskom. Naime, dojava o uginulim racima, i to kapitalcima, koji imaju i brojna jajašca za razmnožavanje, unijela je opravdanu bojazan kod mnogih ljubitelja prirodnih vrijednosti Imotske krajine.

A rijeka Vrljika tu je na prvome mjestu, jer od njezine vode opstoji život Imotske krajine.

Uginuli primjerci uočeni su u četvrtak, kada nam je dojavljeno o pomoru, no po onome što smo primijetili u rukavcu Vrljike kod Utopišća, jednog od glavnih izvora Vrljike, očito je da taj pomor traje već danima.

– Šetala sam uz rijeku kao obično s djecom kada dođem kod rodbine u Imotski – veli namAna Lončar iz Zagreba. – Bila sam u listopadu prošle godine i vidjela sam ih na stotine. Kao Imoćanki srce mi je bilo veliko, jer znam da su neobjašnjeno nestali početkom devedesetih godina te da su se vratili nakon petnaestak godina. Riječni rak živi samo u zdravoj i čistoj vodi. A ovo što sam sada vidjela je strašno.

I doista, dolaskom na lokaciju kod znamenite Zelene katedrale, gdje protječe Vrljika iz triju velikih izvorišta, Duboke drage, Utopišća i Dva oka, uočili smo desetke uginulih rakova, ali i njihovih ostataka koji su se već raspadali u vodi. Kontaktirali smo čelne ljude Javne ustanove za upravljanje i očuvanje prirodnih vrijednosti naše županije.

– To me je silno i neugodno iznenadilo, jer znam da se rak vratio u Vrljiku, gdje mu je i obitavalište. Svi smo zbog toga bili sretni. Odmah ćemo poduzeti odgovarajuće korake i pokušati utvrditi što se dogodilo, je li to izdvojen slučaj ili nešto ozbiljnije – javio nam se ravnatelj Ivan Gabelica, dok nam jeGuido Paisevolli, stručnjak Javne ustanove, uputio zamolbu da pokušamo uginule primjerke sačuvati u posebnoj tekućini kako bi ih poslali u Zagreb na detaljnu, već dogovorenu analizu.

– Nikakvo čudo da nam se to dogodilo – veli nam Ante Mikulić, predsjednik Športsko-ribolovne udruge "Šaran" iz Prološca. – Malo se brinemo o rijeci, a Javna ustanova bi trebala više povesti brige o hraniteljici života Imotske krajine. Silno sam razočaran ovim što se dogodilo, a koliko smo mi ljubitelji Vrljike samo učinili truda da se raka kojeg smo petnaest godina čekali zaštiti i očuva. Treba vidjeti i čuti mišljenje stručnjaka i molimo Boga da nam se ne ponovi ono što se dogodilo početkom devedesetih godina – veli Mikulić.

I drugi ljubitelji prirode, posebno Vrljike, s nevjericom su primili ovu vijest i s nestrpljenjem se očekuju nalazi uginulih rakova, koji će uskoro biti poslani na stručnu analizu u Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 01:19