StoryEditorOCM
Dalmacijadragocjena ostavština

Ovaj čovjek odlučio je svom rodnom Starom Gradu darovati pet milijuna kuna

11. travnja 2017. - 21:42
vicko_soljan-080708

Otac popularnog plivačkog "Maratona Faros" Vicko Šoljan (82), legendarni sportski djelatnik, dobitnik gotovo svih mogućih sportskih priznanja i visokih državnih odličja za izvanredne zasluge u sportu, član američke "Hall of Fame" (Kuće slavnih), odlučio je svom rodnom Starom Gradu darovati sportsku dvoranu, za što je osigurao pet milijuna kuna!

Sa svojom odlukom upoznao je Vicko Šoljan Gradsko vijeće Staroga Grada, kojemu je poslao pismo namjere. Vijeće je pismo namjere jednoglasno prihvatilo na svojoj posljednjoj, 41. sjednici.

- Cijeli svoj život sam posvetio sportu, osobito vodenim sportovima. Nažalost, pri tome sam se susretao s mnogobrojnim infrastrukturnim problemima. Naši mladići su morali trenirati u Splitu i drugdje jer nisu imali odgovarajuće uvjete kod kuće.

Upravo zato ću oporučno kao svoju ostavštinu rodnome gradu i budućim generacijama Grada Staroga - Farosa darovati sportsku dvoranu, koja će se koristiti ponajprije za potrebe Osnovne škole "Petar Hektorović", sportskih društava, pa i rekreativaca s područja našeg grada - kazao je dobročinitelj Šoljan.



- Uvjeren sam da će na taj način barem nakon moje smrti biti osigurani temelji za adekvatan razvoj sporta i dobre sportske rezultate na središnjem dijelu škoja, premda su ih Starograjani unatoč svim nedaćama postizali i do sada - istaknuo je Šoljan.

Novac koji će Šoljan darovati gradu za gradnju sportske dvorane, kako neslužbeno saznajemo, potječe od prodaje nekretnina, stambenih zgrada na području otoka Hvara.

- To je jedna zaista jako lijepa gesta našeg sugrađanina Vicka Šoljana, osobe koja je cijeli život posvetila sportu. Imamo već idejni projekt, teren na kojem bi se gradilo nalazi se poviše nogometnog igrališta nedaleko od osnovne škole koja inače nema dvoranu.

Teren je u pretežito gradskom vlasništvu, tako da nam preostaje još dokupiti ostatak zemljišta na kojem bi se gradilo. Tako bi naša škola dobila sportsku dvoranu, ali osim školske djece njome bi se mogli služiti i građani, posebice mladi. U toj dvorani nalazit će se i spomen-soba Vicka Šoljana, a i cijeli objekt će se nazvati po njemu.

Da naglasim, nije on to tražio, ali želimo mu i na taj način zahvaliti. Ne događa se često da netko daruje toliko novca za javno dobro – prokomentirao nam je Vinko Maroević, gradonačelnik Staroga Grada.
 

Cijeli život posvećen sportu

Vinko (Vicko) Šoljan rodio se 22. srpnja 1934. u Starom Gradu na Hvaru. Diplomirani je ekonomist, u mirovini i član je Opće skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora. Posebno je zaslužan za razvoj sportova na otoku Hvaru od atletike, rukometa, nogometa, plivanja, vaterpola do daljinskog plivanja.

Njegove najveće zasluge vezane su uz razvoj upravo daljinskog plivanja, kako na otoku Hvaru i u Dalmaciji, tako i diljem Hrvatske ali i u međunarodnom sportskom okruženju.

Utemeljio je 1976. hvarski plivački maraton "Faros Maraton" koji je tijekom godina postao jedan od svjetskih sportskih događaja. Vodio je niz godina Odbor za daljinsko plivanje unutar Hrvatskog plivačkog saveza. Smatraju ga najzaslužnijim za osnivanje samostalnog Hrvatskog saveza daljinskog plivanja, čiji je predsjednik i izbornik reprezentacije.

Prema odluci Vijeća HOO-a dobitnik je Trofeja Međunarodnog olimpijskoj odbora “Istaknutost u športu” za 2003. Od 2008. član je Kuće slavnih – International Marathon Swimming Hall of Fame (IMSHOF) u kategoriji Istaknuti sportski dužnosnici.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:45