StoryEditorOCM
Dalmacija'Ovdje ima posla za policiju i DORH!'

Burna sjednica Općinskog vijeća Dugopolja: hitno 'udaju' parcelu da pokrpaju minuse; HSP-ovac Radošević: Kako se to moglo naći u novinama još istu večer

6. travnja 2017. - 01:38

U Dugopolju još jedna burna sjednica Općinskog vijeća: sazvana je kao hitna u utorak navečer, i to zbog raspisivanja natječaja za prodaju 56.842 četvorna metra građevinskog zemljišta u poslovnoj zoni Podi-zapad (bivši voćnjaci u Koprivnu), po cijeni od 19,6 milijuna kuna, ili 345 kuna po kvadratu.

Protiv prodaje zemljišta "skočila" je oporba, dvoje vijećnika SDP-a i jedan HSP-a, ali su ih HDZ-ovci na koncu preglasali.

- Ovdje je najsporniji tajming za prodaju općinske imovine. Sjednica je ekspresno sazvana, de facto uoči raspuštanja Vijeća i novih izbora, dok se za prethodnu, održanu 22. ožujka, kod sazivanja čekao predzadnji dan zakonskog roka od 90 dana. Čemu sada žurba? - pita se Zvonko Kardum (SDP).

Ivica Radošević (HSP) ostao je nemalo iznenađen kada je oglas za natječaj vidio još u utorak navečer u prvom izdanju Slobodne Dalmacije.

Novine brže od Vijeća

- Sjednica je počela u 18 sati i trajala do poslije 19 sati, pa kako se to moglo naći u novinama još istu večer? Očito je netko htio sve prilično ubrzati i unaprijed predvidio ishod glasovanja - upozorava Radošević, skrećući pozornost na detalj kako je i sama procjena vrijednosti zemljišta od strane ovlaštenog sudskog vještaka napravljena tek prije četiri dana.

- Sve upućuje da se nekome želi pogodovati pri kupnji. Ista ta parcela prethodno je imala površinu od preko 70 tisuća kvadrata, da bi najednom bila cijepana i svedena na sadašnjih 57 tisuća. Preočito je da negdje gori, da trebaju novac da bi pokrpali sve minuse, jer mjesecima nisu isplatili stipendije studentima, naknade za novorođene i vjenčane, da bi mogli upaliti strojeve i rezati vrpce za izbore. Zato su u utorak na parcelu bili već dovezeni i bageri - kaže HSP-ov vijećnik.

Iako je u SMS pozivu za sjednicu predsjednik Vijeća Joško Čelan naveo da je interes za kupnju zemljišta iskazala tvrtka "Young Living", koja inače na susjednom zemljištu već ima pogon za obradu ljekovitog bilja, načelnik Stanko Balić u srijedu nam u telefonskom razgovoru to nije želio potvrditi. Međutim, kazao je da se s cijelom procedurom žuri jer tako želi - investitor.

- Znate kako je to: nešto je žurno, nešto nije. Mi imamo najavu investitora, ali smo i do sada imali slučajeva da je bio iskazan interes, ali se poslije nisu javljali - odgovara Balić na oporbene prozivke.

Mora biti poslušan

Kako je bilo moguće da se tekst natječaja preda u objavu za novine prije negoli je i održana sjednica, Balić nas je najprije uputio da se obratimo predsjedniku Vijeća, a potom i dodao da je "možda netko to uradio u kasne večernje sate!".

- Moj je dojam još za sjednice - kaže Radošević - bio taj da načelnik sve ovo radi protiv svoje volje, ali da mora slušati. Glavnu riječ vodio je donačelnik Stipe Rogošić, koji je baratao i detaljima projekta, nekakvim beauty centrom i izložbenim salonom, pa je ispalo skoro kao da je zaposlen kod investitora. Da budemo jasni, mi protiv "Young Livinga" nemamo ništa, oni surađuju s našim žiteljima u otkupu smilja, ali se deseci tisuća kvadrata ne prodaju na ovaj način. Ovdje ima posla za policiju i DORH!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:14