StoryEditorOCM
Dalmacijačeka se akcija državnih tijela

Carstvo bezakonja: kontroverzni poduzetnik nedavno uhićen zbog prijetnji smrću, sakrio se našem novinaru iza stabla!?

25. ožujka 2017. - 23:14
bespravna_gradnja9-240317

Blaža Petrovića, tipičnog pripadnika poduzetničkog soja najčešće opisivanog riječju „kontroverzni“, ne samo što nisu uzrujale najave nadležnih službi o uklanjanju njegove nedavno podignute bespravne betonske građevine u Makarskoj nego su ga, čini se, potaknule na zamah nedopuštene neimarske djelatnosti: u petak ujutro, kada smo posjetili gradilište, na nelegalnom zdanju nije bilo aktivnosti, uz njega je mirovao rovokopač, ali je u blizini desetak radnika betoniralo temelje na površini od nekih dvjesto metara četvornih.

Ide mu dobro

Temelje čega, ne znamo. Zapravo, ne zna nitko osim investitora i njegovih suradnika.

Gradilište je s gornje strane borovinom obrubljene uske šetnice u dijelu Makarske poznatom kao Cvitačka, pored Petrovićeva Cubano bara, kioska-kafića otvorenog samo u turističkoj sezoni i nekoliko sličnih ugostiteljskih objekata. Odmah ispod je terasa bara i svega pet-šest metara udaljena plaža na kojoj Petrovićevi radnici, također bez dozvole, produžavaju nasip. Junak naše priče ove je godine očito odlučio ozbiljno proširiti posao ne zamarajući se pretjerano procedurama, dozvolama i sličnim tričarijama.

I ide mu dobro.

Kako smo doznali od nadležnih u makarskoj gradskoj upravi, Petrović je jučer betonirao temelje na mjestu gdje se donedavno nalazio kafić drugog vlasnika.

„On je kupio drveni objekt pored svoga bara, srušio ga pa na toj lokaciji obavlja betonske radove“, pojašnjava nam jedan komunalni redar. Koje, kakve i zašto, e to nije lako doznati. Redar veli da se nije htio previše zadržavati, uostalom Petrović je prošlog tjedna priveden zbog prijetnje njegovom kolegi. Mi smo bili nešto tvrdoglaviji i doživjeli vrlo zanimljivo iskustvo.

Kada smo prišli skupini muškaraca na gradilištu, jedan od njih, u sakou boje cigle, a skoro smo sigurni da je riječ o Petroviću, sakrio se iza bora. Između njega-stabla i nas stajala su dva radnika, tjelohranitelja, što li. Predstavili smo se i pitali možemo li razgovarati s gospodinom Petrovićem. Glas iza stabla nam je poručio:

- Gospodin Petrović mi je rekao da vam kažem da ste ovdje nepoželjni. Na privatnom ste posjedu.

Zar je sve ovo privatni posjed?

- Da. I ovdje niste poželjni.

Ljudi su nas zvali, kažu da se ovdje gradi...

- Zvao vas je moj k...c. Šta ste vi dali ovom društvu – zapitao nas je glas koji vrlo vjerojatno pripada Petroviću. Možda bismo još ćaskali, ali jedan od radnika, tjelohranitelja, što li, rekao nam je doviđenja. Shvatili smo poruku.

Uostalom, tko može parirati Petroviću po doprinosu društvu?

Dakle, pokušamo li rezimirati, on je bez dozvola dovršio grube radove na jednom objektu, nasuo plažu, dovršio temelje i proglasio nepoželjnim čak i prolaznike na šetnici.

Bez odobrenja

Jučer smo pitali Ministarstvo graditeljstva kako gleda na Petrovićev graditeljski zanos. Odgovorili su nam samo o prvoj nelegalnoj građevini.

„Inspektor je 14. prosinca 2016. godine obavio nadzor i utvrdio da se izvode radovi bez potrebnih odobrenja za gradnju te je službenim znakom zatvorio gradilište. Inspektor je ponovno 24. siječnja 2017. godine obavio nadzor te utvrdio da je investitor nastavio s izvođenjem radova nakon zabrane inspekcije. 30. siječnja 2017. godine doneseno je rješenje o uklanjanju bespravne gradnje te je 17. veljače 2017. godine protiv investitora podnesen optužni prijedlog. Inspekcija je protiv investitora donijela 22. veljače 2017. godine rješenje o novčanoj kazni zbog nastavka radova nakon zabrane“, pišu nam iz Ministarstva i dodaju:

„Kao i u ostalim slučajevima, ako investitor sam ne ukloni bespravnu gradnju, uklonit će ju ugovorna tvrtka građevinske inspekcije o trošku investitora. Ako do takvog događaja dođe, mediji će biti upoznati na sam dan uklanjanja.“

Imamo problema s mnogim graditeljima

Lori Veličković, makarska dogradonačelnica, kaže: „Radovi na samoj plaži prijavljeni su Lučkoj kapetaniji Split ispostava Makarska, a kolege su informacije o novim radovima proslijedile građevinskoj inspekciji. Želim reći i da nemamo problem samo s gospodinom Petrovićem, jer i neki drugi vlasnici barova izlaze iz dopuštenih gabarita. Gospodin Petrović je ove godine otišao nešto dalje“, opaža makarska dogradonačelnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:03