StoryEditorOCM
DalmacijaHVARSKA BAŠTINA

Na Starogradsko polje turisti će dolaziti cijelu godinu

15. ožujka 2017. - 22:29

U ministarstvu smo napravili analizu našeg djelovanja u pitanju upravljanja UNESCO-ovim lokalitetima, a budući da smo državni tajnik i ja, baš kao i pročelnik Konzervatorskog zavoda u Splitu bili aktivno uključeni u upis Starogradskog polja na UNESCO-ov popis svjetske baštine, željeli smo se i kroz izravan razgovor informirati o planovima Staroga Grada, općine Jelsa i tada osnovane agencije, upravo s ciljem promocije različitog tipa aktivnosti uz očuvanje polja, zatim o revitalizaciji, ali i poticanju gospodarskog iskorištavanja tog doista velikog potencijala.

Kazala je to ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na sastanku sa županom splitsko-dalmatinskim Zlatkom Ževrnjom i njegovim suradnicima, održanom u srijedu u Splitu, kojemu su prisustvovali Vinko Maroević, gradonačelnik Staroga Grada i Ivan Grgičević, zamjenik načelnika općine Jelsa.

- Projektna dokumentacija za Starogradsko polje Ageru prošla je administrativnu provjeru druge razine u Ministarstvu regionalnog razvoja - naglasio je župan Ževrnja, precizirajući da samo projektna dokumentacija košta 2,5 milijuna kuna, dok će u konačnici cijena cijelog projekta biti između 50 i 60 milijuna kuna.

- Očekujemo da će se najmanje 80 posto tih sredstava sufinancirati iz EU sredstava - najavio je župan.

Županija je nositelj ovog projekta jer ni Stari Grad ni Jelsa nemaju dovoljno financijskih, a ni ljudskih potencijala za njegovu realizaciju.

Projektom je, prema riječima Vinka Maroevića, predviđeno uređenje polja, zidova, puteva, infrastrukture još iz rimskoga i grčkog doba, uređenja Muzeja u Starigradu, palače Biankini, uređenje nekih lokaliteta u Vrboskoj i u Starigradu. Cilj je da turisti na Hvar dolaze tijekom cijele godine, a dokazano su zainteresirani za obilazak svjetske baštine.

Zamjenik načelnika općine Jelsa Ivan Grgičević želio je da se s ovog sastanka uputi poruka lokalnom stanovništvu kojemu, s njihova stajališta, zaštićena Agera predstavlja veliki teret.

- Benefite nisu osjetili, ali vjerujem da hoće, stoga ih pozivam da budu strpljivi - kazao je Grgičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:30