Dalmacija Split županija

drama na moru

Policijska potjera kod Palagruže: nepoznato plovilo ušlo u hrvatsko more pa se dalo u bijeg od 'Svetog Dujma', uhvaćena trojica Talijana

drama na moru

U utorak u 12 sati uočen je ulazak nepoznatog plovila u teritorijalno more Republike Hrvatske, južno od otoka Palagruža.

Prilikom dolaska službenog policijskog plovila 'Sveti Dujam', navedeno plovilo je naglo povećalo brzinu plovidbe, te je izdana zapovijed za zaustavljanje.

Nakon odbijanja postupanja po zapovijedi i nastavljanja plovidbe povećanom brzinom, započelo se s progonom plovila, koje je uhvaćeno u 12.45 sati, bez uporabe sredstava prisile.

Utvrđeno je da se radi o talijanskoj ribarici s tri člana posade - državljanima Italije, u dobi od 64, 45 i 43 godine. Plovilo je prepraćeno u luku Vis.

Nad članovima posade provedeno je kriminalističko istraživanje, nakon čega je protiv njih podnesen Optužni prijedlog zbog prekršaja iz članka 5. Zakonika o schengenskim granicama (Uredba 216/399 Europskog parlamenta i Vijeća), te će tijekom dana biti dovedeni na nadležni Prekršajni sud.

O navedenom događaju je obaviještena ribarska inspekcija, radi poduzimanja radnji iz svoje nadležnosti.

Naslovnica Split županija