StoryEditorOCM
Dalmacijahgss u akciji

Nova drama na vrhu Mosora: unesrećeni planinar spašen i predan medicinskoj ekipi KBC Split

Piše M. Ilić
12. veljače 2017. - 17:26
gss_akcija14-050814

Tridesetogodišnji planinar koji je zadobio ozlijedu ramena ove nedjelje na istočnom dijelu Mosora, blizu vrha Lišnica (950 m) uspješno je spašen i predan medicinskog ekipi KBC Split nakon brze akcije spašavatelja Hrvatske gorske službe spašavanja i ekipe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

 

Planinar se nalazio na izletu s grupom od još 40 planinara no zbog nezgodnog pada ozlijedio je rame, pa se sumnjalo na iščašenje ili lom. S njim u društvu bilo je i medicinsko osoblje koje mu je imobiliziralo rame i čekalo spašavatelje.

 

- Zbog teško prohodnog terena helikopterski transport se pokazao dobro odlukom. Iako je lijepi i topao dan, na visini od 1000 metara temperature su kudikamo niže pa je brza evakuacija uvelike smanjila kompleksnost akcije. U slučaju da se spašavanje radilo zemaljskim putem, procjena je da bi akcija završila u noćnim satima. Ozlijeđeni je 'fix line' metodom u podvjesu zajedno s loječnicom HGSS-a, prebačen nekoliko kilometara dalje do pogodne livade gdje su oboje uvučeni u helikopter i prebačeni na heliodrom KBC-a u 15.15 sati - kazao nam je Frane Bebić, pročelnik HGSS Stanice Split.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:49