StoryEditorOCM
Dalmacijažupanijski čelnici na meti

'Guraju najkriminalniji projekt u novijoj povijesti, to će zagaditi izvor Jadra!': ekološke udruge podižu kaznene prijave zbog centra za smeće u Lećavici

9. veljače 2017. - 15:04

- Podnijet ćemo kaznene prijave protiv župana Zlatka Ževrnje, dožupana Ante Šošića, Tomislava Šute direktora Regionalnog centra čistog okoliša te Jasne Ninčević, ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Oni guraju najkriminalniji projekt u novijoj povijesti Hrvatske a to je izgradnja centra smeća u Lećevici.

Imamo tu i klasični primjer pranja novca gdje će općina Lećevica u četiri godine dobivati 1,3 milijuna kuna, ukupno 5,2 milijuna kuna kao donaciju što su dopustili da se smeće baca na njihovo područje. Pa sada s tim novcem obnavljaju ogradu groblja – zasuo je optužbama Anđelko Parčina, predsjednik Ekološke udruge Rast-Lećevica županijske čelnike u četvrtak pred zgradom SDŽ.

Naime, on je u društvu još tri prosvjednika održao konferenciju za novinare pred županijskim središtem, navodeći kako govori u ime 21 udruge i fra Luke Delića te građana Zagore koji dižu glas protiv gradnje Centra čistog okoliša Lećevica.

Centra kojim bi se napokon riješio problem odlaganja otpada na području županije, te omogućila sanacija 15 deponija od kojih najveća opasnost za zdravlje ljudi prijeti upravo sa splitskog Karepovca, kao i Mojanke u Dicmu.

- Krivotvorili su svu dokumentaciju, lažiraju sve nalaze studije utjecaja na okoliš koji potvrđuju povezanost centra sa izvorom rijeke Jadro, a županova nećakinja Ninčević po nalogu politike proziva Dobrovića – iznio je Vinko Grgurević, predsjednik Ekološke udruge Zvona-Kaštela, kojeg su i ispravili kako Ževrnjina nećakinja samo radi u NZJZ-a, a nije ravnateljica.

Goranka Adam, koja se uz Zorana Burića pridružila dvojici „ekologa“, pohvalila je ministra Dobrovića koji se po njoj bavi zaštitom okoliša, a ne lobijima:

- Zakon o otpadu krši se punih 12 godina! – naglasila je Adam, koja ni kao Parčina i Grgurević nisu ponudili rješenje gdje će to građani prostorno najveće županije odlagati otpad. Samo su ustrajali na tom kako se Karepovac treba – sanirati!


DOŽUPAN ŠOŠIĆ
- Centar Lećevica je u novom Planu gospodarenja otpadom RH, a sve drugo je polemiziranje i demokratsko pravo da se iznese svoje mišljenje, kao i pravo na prosvjed. Najava podnošenja kaznene prijave protiv nas je također pravo, ali s druge strane treba znati da postoji i kaznena prijava za lažno prijavljivanje i neutemeljene optužbe - koncizan je na brojne optužbe bio dožupan Ante Šošić, koji je i na prozivku zbog novca doniranog općini Lećevica samo ustvrdio:
- Postoji nalaz državne revizije o raspodjeli proračunskog novca pa svatko može provjeriti gdje se ulažu sredstva.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:57